Romantiske komedier: Populære, men farlige?

par ser romantisk komedie

Lett underholdning kan gjøre hverdagen gladere, og romantiske komedier varmer hjertene. Men hva om man misforstår kjærlighetsfiksjonen og venter at livet er som på film? EliteSingles’ nye undersøkelse viser at romantiske komedier er svært populære, også på date og i forhold, men at enkelte har fått urealistiske forventninger av å se på romantiske filmer.

Nordisk undersøkelse: Film er viktig for dating og forhold

I EliteSingles’ aktuelle spørreundersøkelse blant 350 single fra Norge, Sverige og Finland viste det seg at romantiske komedier er den mest populære filmgenren når det gjelder å velge en film man skal se på date. Romantiske komedier er også ofte med i topplistene om filmer som blir publikumssuksesser.

Undersøkelsen kom dessuten frem til at kun litt over halvparten (56 %) av deltakerne synes det er lurt å ha første date på kino. Når det gjelder å møtes for aller første gang etter at man har blitt kjent på nettet, fraråder vi generelt å velge kinosalen til første stevnemøtet, siden den bare tillater et minimum av kommunikasjon.

Film er tydeligvis en viktig paraktivitet i Norden: En av tre sa at de ikke ville møte en date igjen om vedkommende ikke delte deres filmsmak, og blant de norske deltakerne var det 27 % som oppga å ha kranglet om filmvalg med partneren i et tidligere forhold. Skandinaviske single setter dermed pris på å finne en partner som de kan se på film sammen med, og vil ikke inngå kompromisser når det kommer til filmsmak.

De beste date-filmene ifølge norske single

De norske deltakerne ble bedt om å stemme på filmen som egnet seg best til å se på date. Det er åpenbart at romantiske komedier fra 90-tallet står høyt i kurs, og ved siden av klassikeren «Pretty woman» er det særlig britiske filmer med skuespilleren Hugh Grant som er populære i Norge:

1. Pretty woman

2. Fire bryllup og en gravferd

3. Love actually

4. Bridget Jones’ dagbok

5. Notting Hill

illustrasjon film og dating

Hvorfor er romantiske komedier så populære?

Akkurat som det finnes utallige romaner, dikt og sanger om kjærlighet, så finnes det et hav av kjærlighetsfilmer i alle fasonger. Kjærlighet har fascinert mennesker til alle tider, og mens de ene liker å fortelle om den, liker andre å lese, høre og se alt som har med romantikk og kjærlighet å gjøre.

Det er sikkert fordi alle mennesker har en «innebygd» lengsel etter kjærlighet, og så og si alle har erfaring med denne følelsen, at veldig mange liker å beskjeftige seg med kjærligheten. Det er imponerende når diktere klarer å legge vakre ord på den ubegripelige fornemmelsen. Og når vi leser om hendelser og følelser vi selv har opplevd, identifiserer vi oss med personene i boka, sangen eller filmen.

Flukt fra hverdagen

romantisk drømmerDe fleste liker romantiske komedier fordi man kan drømme seg bort og glemme hverdagen, som ofte fremstår som kjedelig og grå i forhold til de fargerike filmene. Som oftest er det lett underholdning, som får oss til å le, men også å lide og håpe med protagonistene.

Den greske filosofen Aristoteles kalte dette fenomenet katarsis, som betyr renselse av sjelen.1 I det gamle Hellas var det på teatret at menneskene fikk lutret sinnet sitt ved å dele gledene og smertene til figurene på scenen. I dag skjer det samme blant annet når vi ser på film.

Som oftest ender romantiske komedier godt: De to som elsker hverandre «får» hverandre etter mange vanskeligheter og omveier. Derfor er det vanlig å føle seg lettet og glad når man slår av TV-en eller går ut av kinosalen.

Romantiske komedier er ikke realistiske

Faren med romantiske komedier er at man kan mistolke dem som realistiske. Særlig når man er ung, lengter man gjerne etter å få oppleve forelskelse og treffe sin store kjærlighet. Samtidig har man som oftest ingen erfaring enda, verken med flørting eller forhold. Derfor hender det at mange unge menneskers forestilling om kjærlighet formes sterkt av kjærlighetsfremstillingene i film og litteratur.

romantiskSærlig romantiske komedier eller kjærlighetsromaner med «happy ending» kan føre til at man får et falskt bilde av kjærlighet. Med tiden må man erfare at parforhold ikke bare er en dans på roser og at ikke alt blir bra bare man elsker hverandre.

Et berømt eksempel på en slik desillusjonert romantiker er hovedfiguren i den franske romanen «Madame Bovary»: Hun har tilbrakt hele sin ungdom med å lese romantiske romaner, og drømmer om å oppleve like stor lidenskap og sterke følelser som hun har lest om. Men verken ektemannen eller elskerne hennes klarer å gi henne det hun forventer. Hun blir fullstendig skuffet av realiteten.

Tips til å skille mellom romantisk ideal og realitet

I spørreundersøkelsen svarte en av fem (20 %) at filmer, og spesielt romantiske komedier, hadde gitt dem urealistiske forventninger til forhold. Det er altså fremdeles nokså utbredt å forveksle fiksjon med virkelighet. Ordet fiksjon kommer fra begrepet fingere, som på latin betyr «forme, forestille seg, dikte opp».2 Enda enkelte filmer er basert på sanne historier, så er romantiske komedier alltid formet for å underholde. Det er viktig å være klar over at fiksjon nettopp ikke fremstiller virkeligheten!

Husk at romantiske komedier som regel ender der ordentlige forhold begynner. Det er en berusende følelse å oppdage at den man er forelsket i føler det samme, og omsider bli sammen. Endelig har man funnet sin sjelevenn! Og det å starte et forhold, som i beste tilfelle går ut på å dele livet sammen, er også en fantastisk opplevelse. Men det er viktig å huske at livet ikke er en romantisk komedie. Forholdet kommer ikke alltid til å være like spennende, romantisk eller dramatisk som på film. Hverdagen med alle sine utfordringer, sorger, stress og slit hører med til livet – de er bare for alminnelige til å vises på film.

Men vil vi virkelig leve i en romantisk komedie? Så hjertevarmende de måtte være, så forutsigbare og klisjéfylte er de også. Realiteten er kanskje blek og kjedelig sammenlignet med en romantisk komedie, men den er autentisk. Dessuten vil et virkelig forhold være mye dypere og mer givende enn en filmromanse. Ingen sier at den store kjærligheten ikke finnes i virkeligheten – for det er jo tross alt der roman- og filmskapere får inspirasjonen sin fra! Det anbefales bare å være klar over at kjærlighet som varer lengre enn nitti minutter vil møte utfordringer. Klarer man å mestre vanskelighetene sammen med partneren, kan man kanskje se på forhold som en form for romantisk realitet.

Netflix og chill – kjendisversjonen

Det viktigste er ikke hva man ser, men hvem man ser det med! Vi spurte derfor de single skandinaverne hvilken nåtidig TV-karakter de helst ønsket å chille fremfor TV-skjermen med, og vi kan avsløre at menn valgte Sofia Vergara (som spiller Gloria i Modern Family). Kvinner på den andre siden valgte Kevin Spacey (som spiller Frank Underwood i House of Cards) som mannen de helst ønsket å ha en kosekveld med.3

kilder:

1 nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?begge=+&ordbok=bokmaal&s=n&alfabet=n&renset=j&OPP=katarsis

2 nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=fiksjon&ant_bokmaal=5&ant_nynorsk=5&begge=+&ordbok=begge

3 https://www.elitesingles.no/presse/pressemeldinger/tv-serier-og-dating

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser