Ekte kjærlighet – mer enn en klisjé?

ekte kjærlighet

Er ekte kjærlighet bare en romantisk idé som forekommer i dikt, eventyr og på kino? Eller finnes den også i virkeligheten? I så fall, hva kjennetegner ekte kjærlighet? Vi belyser hvordan uttrykket brukes og hva som ligger til grunn for ordtakene. Finn ut hvordan du kan vite om du har funnet ekte kjærlighet!

Hva kjennetegner ekte kjærlighet?

Når vi sier «ekte kjærlighet», mener vi som oftest kjærlighet som ikke kan sammenliknes med noe annet. Det er de største, beste og mest oppriktige følelsene vi snakker om.

Uttrykket brukes mye i populærkulturen for å beskrive noe man elsker og er absolutt trofast mot, enten det er pizza eller en fotballklubb. Samtidig kan begrepet «ekte kjærlighet» gjerne høres klissete og realitetsfjernt ut. Det finnes en mengde romantiske dikt og sitater som tar for seg ekte kjærlighet – men finnes den virkelig? Ligger det noe sant i ordtakene?

«I ekte kjærlighet ønsker man at det andre mennesket skal ha det godt. I romantisk kjærlighet ønsker man det andre mennesket.»1

Siden betydningen av «ekte kjærlighet» har så mange nyanser, er det vanskelig å gi en klar definisjon. Er det snakk om kjærlighet mellom to mennesker, så står «ekte kjærlighet» i motsetning til mindre betydningsfulle eller uoppriktige følelser. Dessuten betyr det mer enn forelskelse, der det er mye hormoner i gang og man raskt blir begeistret, men som kan gå over like fort. Likevel er lidenskap også en viktig del av det som kalles ekte kjærlighet.

Den amerikanske psykologen Robert Sternberg prøvde å definere hva ekte kjærlighet er, og kom frem til at den består av tre komponenter: Lidenskap, intimitet og engasjement.2

informasjon Sternberg mener at ekte kjærlighet inneholder lidenskap i den grad at man føler sterk tiltrekning og begjær for partneren. Det finnes også et nesten tvangsmessig behov for å få følelsene besvart.

informasjon Engasjement betyr at man holder ut sammen uansett hva som skjer og at man løser konflikter på en moden måte. Misforståelser løses uten å anta at partneren har baktanker. Denne typen engasjement viser at man ønsker å fortsette forholdet, selv om man møter motgang innimellom.

Ekte kjærlighet tåler alt

Dette sitatet fra bibelen har et tydelig og absolutt budskap: Sann kjærlighet er ekstremt sterk og holder ut motstand og alle slags prøvelser. Selv om det ikke kan utelukkes at noen påkjenninger kan være for store, så bekrefter også psykologen at ekte kjærlighet bygges på et sterkt fundament.

informasjon Ifølge Sternberg bringer ekte kjærlighet med seg stor intimitet og tilknytning til partneren. Nærheten mellom to personer oppstår først når de tilbringer mye tid sammen og deler flere og flere av livets aspekter. Intimitet er noe som tar tid og er basert på tillit, og at man føler seg sikker i den andres selskap.

Ønsker du å treffe noen som deler dine kristne verdier?

Prøv deg på en kristen date !

Et tydelig tegn på at du har funnet ekte kjærlighet er at du kan stole på den andre og være deg selv. Du slutter å late som du er noen annen for å imponere, og du kan vise deg selv uten sminke. I praksis betyr dette at man blir så fortrolig at man føler seg vel i en gammel joggebukse og uten make-up. I overført betydning viser vi også personligheten vår uten sminke, det vil si på en helt ærlig måte. Når kjærligheten er ekte, kan vi også være ekte og autentiske. Slik kan man si at ekte kjærlighet tåler hverdagen; og det er en viktig forutsetning for et langvarig forhold.

Ekte kjærlighet varer evig

Ordtakene om kjærlighet bruker gjerne et veldig bestemt språk: den skal tåle alt og vare evig. Man kan undres om disse romantiske forestillingene er særlig realistiske. Men at disse uttrykkene fremdeles brukes, vitner i alle fall om lengselen etter stabil og langsiktig kjærlighet.

Allerede som barn ble vi kjent med konseptet om kjærlighet som aldri tar slutt. De fleste eventyr ender med at helten får prinsessen (og halve kongeriket), og de lever lykkelig alle sine dager. Men også moderne film tar opp dette romantiske konseptet: En mann og en kvinne forelsker seg mot alle odds – ofte misliker de hverandre i begynnelsen – og så møter de hindringer som de klarer å overvinne, fordi kjærligheten er så sterk. I sluttscenen, gjerne med øsregn og dramatisk musikk, finner de endelig hverandre. Dermed ender både eventyr og romantiske komedier med det som egentlig er en begynnelse: Starten på et forhold. Publikum får aldri vite hvordan det går videre, hvordan drømmeparet takler hverdagslivet og andre utfordringer.

Psykologen Sternberg ser også viljen til å inngå et langvarig forhold som en betingelse for ekte kjærlighet.

to som har funnet ekte kjærlighet

Ekte kjærlighet gir vakre barn

Dette ordtaket, som skal være av svensk opprinnelse3, er rettet mot fremtiden, men mindre absolutt enn evigheten. Å elske hverandre oppriktig, med lidenskap, intimitet og engasjement, skaper det beste grunnlaget for å inngå et seriøst forhold. På sikt ønsker mange seg barn og når den lille familien er lykkelig, vil også barna ha det strålende.

Hvordan finne ekte kjærlighet?

I en moderne sammenheng kan sann kjærlighet omskrives som et seriøst, oppriktig og langvarig forhold. Stabilitet og troskap er viktige verdier. Det er vanlig å lengte etter kjærlighet, og mange er lei av useriøse møteplasser og mennesker som ikke har like høye forventninger til et framtidig forhold. Hos EliteSingles kan du spesifisere hva du søker og vil få partnerforslag som virkelig passer deg. Hvis du vil overbevise deg at ekte kjærlighet ikke bare eksisterer i eventyr, og at andre har funnet den med hjelp av EliteSingles, bør du lese våre ekte kjærlighetshistorier.

kilder:

1 Av Margaret Anderson, hentet fra http://ordtak.no/index.php?emne=Kj%E6rlighet%20-%20ekte

2 http://psychcentral.com/blog/archives/2012/05/24/true-love-how-do-you-know/

3 http://www.ordtak.com/emne.php?cid=658

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser