Søker du en partner og føler deg som på jobbsøk? Det er mye sant i det, og mye godt!

minner partnersøket om jobbsøk?

Å sammenligne søken etter en partner med jakten på en jobb kan virke uromantisk, men til syvende og sist ligger det mye sant i det. Du kan faktisk dra nytte av å se datingprosessen med pragmatiske øyne. Det hjelper deg å nå målet ditt, nemlig å finne romantikken med en partner som passer til deg. Vi lister opp likheter mellom partnersøk og jobbsøk, og forklarer hva du kan lære av det.

1 Singeltilværelsen og arbeidsledighet har likheter

Selvfølgelig er det litt vel drastisk å sammenlikne singellivet med arbeidsledighet, siden mange single med god grunn nyter friheten sin og alle de andre fordelene som singellivet medfører. Et felles poeng er imidlertid at det i begynnelsen føles godt å være fri for forpliktelser overfor en partner eller arbeidsgiver. Etter en stund kan det bli kjedelig å gjøre hva man vil, og enkelte savner å ha en oppgave eller en å være sammen med. Både singeltilværelsen og langvarig arbeidsløshet kan fremme ensomhet.

2 Vær klar over hva du leter etter

Har man bestemt seg for å sette i gang med søket etter drømmejobben eller -partneren, bør man tenke på hva man egentlig er ute etter. Selv hvis man lengter sterkt etter å endelig tjene penger igjen eller å ha en kjæreste, så bør man passe på å ikke bli desperat. Ikke søk på en hvilken som helst jobb, og ikke gå på date med noen du egentlig ikke er interessert i. Da kaster du bare bort tid og krefter.

Det er slitsomt å skanne igjennom hundrevis av jobbannonser, akkurat som det kan bli frustrerende å granske kontaktannonsene i avisa. Derfor er det hjelpsomt å kunne innstille søkekriterier på en god jobbside, og enda enklere å la deg matche av en god datingside som EliteSingles.

3 Profilen din fungerer som en CV

Når du oppretter din nettdating-profil, gjelder de samme reglene som for en overbevisende CV. Husk at det er viktig å skille seg ut, for det er stor konkurranse både på jobbmarkedet og i datingverdenen. De som ser profilen eller CV-en din, kikker sannsynligvis på mange andre i løpet av dagen, og det er viktig å nå frem til dem ved å skrive noe spesielt. Førsteinntrykket teller!

Vær spesifikk, gi heller noen konkrete eksempler for det du liker å holde på med enn å skrive generelle begrep som gjelder for de fleste: Hvis du elsker kammermusikk, bør du skrive nettopp det og ikke bare at du er interessert i kultur.

Vær ærlig og troverdig: Hvis du lyver eller overdriver, vil den andre sikkert finne det ut før eller siden og miste interessen. Invester dessuten tid i gode bilder og en treffende beskrivelse av deg selv – det lønner seg både på CV-en og i profilen din!

4 Tenk på din første melding som en søknad

Når du tar kontakt med noen som har vekket din interesse på nettdatingsiden, har det en del likheter med å skrive en søknad til en personalansvarlig. Du er nok ikke den eneste som tar kontakt med ham eller henne, så også her er det essensielt å komme raskt til poenget. Ikke skriv generelle floskler som «Hei, jeg likte profilen din» (les: «Jeg søker på den utlyste stillingen»). Overrask heller den andre og vis at du har lest profilen til vedkommende grundig. Prøv å knytte bånd ved å gjøre oppmerksom på en detalj dere har til felles eller som vekket din interesse. En personlig tilnærming vil gjøre den andre nysgjerrig!

5 Første date likner et jobbintervju

At første date kan minne om et jobbintervju er det vel mange som har opplevd. Det er nok ikke den mest romantiske forstillingen, men akkurat som at ikke alle intervjuer behøver å være stive og stressende, så kan også første date gå som smurt og være veldig romantisk. En viktig forskjell er at begge partene søker om «jobben» som den andres partner, så maktbalansen er mye jevnere enn i et jobbintervju.

I begge tilfellene er det om å gjøre å være godt forberedt, særlig siden man pleier å være nervøs. Sjekk den andres profil eller annonse før du går hjemmefra, og tenk gjennom noen spørsmål du vil stille. I løpet av samtalen er det lurt å være positiv – snakk ikke stygt om eksen eller den tidligere sjefen. Når praten går mot slutten, bør den andre bli sittende igjen med ønsket om å se deg igjen: Ikke vis altfor tydelig om du er begeistret for daten eller stillingen, men prøv å opprettholde spenningen (forutsatt at du selv er interessert).

6 Søket kan ta sin tid

Enten du søker en partner eller en jobb, så er det nokså usannsynlig at du lykkes ved første forsøk. Vær innstilt på å bli avvist én eller flere ganger. Det kan være tøft, men det lønner seg å ha høy frustrasjonsterskel. Ikke glem hva som er viktig for deg og ikke aksepter enhver partner eller jobb. Det nytter ikke å inngå for mange kompromiss, hvis dere ikke passer sammen.

På den annen side kan det være lønnsomt å gi en «kandidat» en sjanse, selv om man ikke ville trodd med én gang at det var den rette jobben eller kjæresten. Det er ikke bare førsteinntrykket som teller, så man bør ta seg tid til å bli bedre kjent. Både på jobbmarkedet og kjærligheten finner man ofte den rette når man minst forventer det!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser