Mange tror på at de en gang vil finne sin sjelevenn: Den perfekte partneren, som forstår og utfyller dem fullstendig. Andre tviler på at sjelevennen finnes, og synes man må…
Gi og ta: tre gyldne ord. Uten disse er et godt og langvarig forhold i prinsippet umulig. Iblandt må man sette sin egen vilje tilside. I et forhold er det nødvendig å kunne inngå kompromiss. Men kan man inngå for mange kompromiss?
Til forholdets beste
Du og din partner kjenner dere så samspilte at dere kunne vært en og samme person, men likevel er det ikke alltid dere kommer overens. En kveld vil den ene ut og treffe venner, den andre vil ta det rolig hjemme; du vil flytte ut på landet, din partner trives bedre i byen. Å leve et liv sammen med noen uten å inngå kompromiss er umulig. Innimellom er man nødt til å sette sin egen vilje til side for den andre personen, og for forholdets beste.
For mange kompromiss – finn en balanse
Når den første forelskelsen har lagt seg og sommerfuglene du hadde i magen begynner å forsvinne, minker ofte også viljen til å underordne sine egen ønsker for forholdets beste. Det hender også at et forhold blir ujevnt om den ene tidlig viser at han/hun er mer villig til å inngå kompromisser. Derfor gjelder det å lære seg å forsvare sine interesser og stå på sine krav når det kreves. Det er ikke spesielt romantisk å legge seg flat for sin partners minste ønske. Om dere er såpass ulike at hver minste uenighet utvikler seg til en stor konflikt bør du kanskje spørre deg selv om dere virkelig passer sammen.
Gjensidig avhengighet – et ulykkelig kompromiss
Et tungtveiende faktor når man skal bestemme seg for å stå ved sine ønsker eller om man skal inngå et kompromiss for sin partners skyld, er redselen for å bli forlatt. Om denne redselen er større en viljen til å beskytte sin integritet, vil man alltid bøye seg for den andres vilje. Man lurer seg selv til å tro at man gjør det som er best for forholdet, men å stadig sette sine egne behov til side for den andre personen er aldri bra for et forhold. Husk at ditt forhold ikke avhenger av om du alltid lar din partner bestemme.
«Jeg er glad når du er glad» – et kompromiss for kjærligheten
Et bra kompromiss er et som ikke kommer av redsel eller lav selvtillitt, men som kommer av at du vil gjøre din partner lykkelig som for eksempel om du tenker «Dette gjør min partner lykkelig, og da blir jeg også lykkelig». Vil du egentlig heller være hjemme og ta det rolig en kveld, men blir med din partner ut fordi du synes det er verdt det når du ser din partners strålende ansikt? Dette er et kompromiss for kjærligheten. Å kunne sette sine egne ønsker til side innimellom, fordi det er viktigere for deg at din partner er lykkelig, er en fantastisk egenskap. Det tyder på at kjærligheten mellom dere er sterk og at forholdet kan holde lenge.
Det avhenger av hvordan du formulerer deg.
Når man uttrykker et ønske eller en vilje er det viktig å være ydmyk. Unngå formuleringer som «Jeg vil…» eller «Du skal…». Det gir liten rom for diskusjon, og kan gi uttrykk for at du ikke er villig til å inngå et kompromiss om din partner ikke er enig med deg. Si heller «Jeg skulle gjerne…» eller «Jeg ønsker at…». Den andres vilje til å inngå et kompromiss er større om du uttrykker deg slik og viser at du også er villig til å inngå kompromisser.
Husk alltid å vise din partner respekt og krev det også tilbake. Så lenge dere kan kommunisere og inngå kompromisser har et forhold gode forutsetninger for å bli langvarig.