Drømmen om å finne en sjelevenn

sjelevenner

Finnes det et menneske der ute, som er «Den rette»? Den perfekte tvillingsjelen som forstår meg, utfyller meg og vil gjøre meg lykkelig? Dette er et vanskelig spørsmål, men prinsipielt er svaret: Ja! Det finnes en passende partner for deg – men behøver den som passer nødvendigvis å være perfekt? – Se sjekklisten vår nedenfor!

Sjelevennen: Hva er det?

I sammenheng med dating er det mye snakk om å finne en sjelevenn. Ofte brukes også det engelske ordet «soulmate». Hva betyr det egentlig? Når sjelen finner en venn, er dette noe annet enn et «vanlig» vennskap? Det ser ut til at hver enkelt har sin egen definisjon: hva som utgjør en sjelevenn er individuelt forskjellig.

En fellesnevner for de ulike forestillingene er idealet om å føle seg «utfylt» av det andre mennesket.1 Det handler om en spesiell tiltrekning, som vedkommende ikke kan forklare. Folk som oppfatter hverandre som sjelevenner kjenner seg gjerne igjen i den andre, fordi de har mye til felles. Den overraskende likheten ligger til grunn for et uttrykk vi bruker som synonym: tvillingsjel. På tysk kalles fenomenet «sjeleslekt» (Seelenverwandtschaft), mens franskmenn lengter etter å ha en «sjelesøster» (âme sœur); begge deler understreker at to menneskers sjeler er så like eller nære som om de var i familie.

Les også: Slik forklares tiltrekning

Å være sjelevenner er ikke forbeholdt kjærestepar; også veldig gode venner, som føler og tenker på en liknende måte kaller seg gjerne sjelevenner. Uttrykket kjennetegnes av at bare de som er involvert setter dette navnet på forholdet sitt. Enkelte opplever også at det har en negativ side å ha en sjelevenn: For mennesker med en sterk sans for uavhengighet, kan det være innsnevrende å føle seg bundet til en annen av en overmektig skjebne.

Er sjelevennskap noe overnaturlig?

Begrepet er så vanskelig å fatte, siden det fins like mange forskjellige definisjoner for hva sjelen er. Fortellingen om sjelevenner går tilbake til antikk filosofi: Ifølge Platon2 var menneskene opprinnelig kuler med fire armer og ben. De ble delt i to som straff fra gudene – og siden lengter de etter å finne igjen den andre halvdelen sin.

Les også: 8 gode råd mot ensomhet

Uttrykket sjelevenn brukes i dag gjerne i en esoterisk sammenheng, der troen på skjebnen eller karma spiller en rolle. Enkelte er overbevist om at de har en tvillingsjel, som de kanskje kjente i et tidligere liv, og som de nå har en spirituell forbindelse til.

I sammenheng med søken etter kjærligheten, har ordet sjelevenn en mer romantisk betydning: Mange drømmer om å finne en partner som likner og utfyller dem fullstendig.

Moderne tolkning: Idealister og realister

En amerikansk studie3 kom frem til at det finnes to typer syn på kjærlighet og forhold. Den ene gruppen består av romantiske idealister, som tror at «den rette» – eller sjelevennen – eksisterer, og de bare må finne den.

Den andre gruppen er mer pragmatisk av seg og forventer ikke å finne den perfekte partneren, men en person de godt kommer overens med. Forskerne kaller disse menneskene «work it outs» fordi de tror på at man må investere arbeid i et forhold.

sjelevenner

Les også: Dette kan du gjøre for at første date blir vellykket!

Begge holdningene har sine fordeler og ulemper. Romantikerne som er overbevist om at sjelevennen finnes, vil finne lykken når de blir kjent med et menneske de føler seg fullstendig forstått av. Dette innebærer riktignok risikoen å bli for perfeksjonistisk: Hvis det oppstår problemer i forholdet, kunne ikke partneren være «den rette» – mennesker som tror på sjelevenn-konseptet bytter faktisk partner oftere enn andre. Jakten på sjelevennen kan bli veldig frustrerende om man stiller altfor høye krav.

Realistene derimot ser på forhold som prosjekt som stadig kan forbedres. For dem er relasjoner dynamiske og utvikler seg dersom man jobber med dem. De som ikke tror på at sjelevennen finnes er mer tålmodige og har forhold som varer lengre. Med denne innstillingen risikerer de visstnok å forsøke å forandre partneren, noe som ikke pleier å være mulig.

Man kan finne sjelevennen!

Hvis begge holdningene innebærer fallgruver, hvilken er da den riktige? Som så ofte bør man velge den gylne middelvei. Det er en fin forestilling å treffe et menneske som man føler seg så nær at det må være ekte kjærlighet. Selv om denne drømmen er veldig romantisk, så er den slettes ikke urealistisk! Det gjelder bare å ikke forvente at kjæresten er feilfri og forholdet alltid går som smurt. Ikke partneren du aldri har vanskeligheter med er perfekt. Partneren du klarer å overkomme vanskeligheter med er den rette – eller, med andre ord: Sjelevennen!

Slik vet du at du har funnet sjelevennen: en sjekkliste

Du kan være helt deg selv sammen med den andre

Du slutter å lete og lengte etter noen annen enn partneren din

Partneren din synes de rare og sære karaktertrekkene dine er søte og vice versa

Det hender dere tenker det samme eller begynner å si det samme

Partneren din får frem din beste side

Du føler deg sikker og beskyttet av partneren

Selv om dere ikke alltid er enige, deler dere samme verdier når det kommer til stykket

Du blir ikke redd når partneren trenger tid for seg selv eller dere krangler

Hos partneren slapper du av og glemmer sorger og bekymringer

Dere har det gøy sammen

Hvis du ikke har funnet sjelevennen ennå, men drømmer om det:

Registrer deg hos EliteSingles nå!

Har du funnet din sjelevenn med EliteSingles? Send oss din kjærlighetshistorie!

kilder:

1,2 http://en.wikipedia.org/wiki/Soulmate

3Popenoe, D., & Whitehead, B. D. (2001). The state of our unions: the social health of marriage in America, 2001. New Brunswick, N J: National Marriage Project at Rutgers University.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser