Konflikt: Derfor lønner det seg å krangle

konflikt i forhold

Man skulle ikke tro at par som stadig krangler vil være sammen lenge. Men på den annen side: Er det et godt tegn når et par aldri krangler, eller betyr det kanskje heller at noe mangler? Forskning viser at forhold blir mer harmoniske på lang sikt, hvis man snakker om konflikter på et tidlig tidspunkt.

Er du konfliktsky?

Er du en av dem som til enhver pris unnviker konflikter? Det er du ikke alene om. Krangling er jo ikke noe hyggelig: folk blir sinte, kjefter på hverandre og sårer andre med ord. På den annen side er det noe av det mest naturlige som skjer, nemlig at det oppstår konflikter mellom mennesker. Meninger og følelser er subjektive og individuelle – så det er ikke rart at de av og til «kolliderer» med andres meninger og følelser.

Som barn var det helt vanlig å krangle. Man visste hva man ville og ikke ville, og var det noen som var uenig, så kranglet man om de mest tullete ting: «Dette er min spade!» eller «Jeg hadde den først!». Uansett hvor trivielle slike barnekonflikter kan virke, så er det likevel viktig å lære hvordan man løser dem.

konfliktsky kvinneMange av oss har aldri lært seg å krangle «riktig». Noen blir så sinte og emosjonelle at de ikke klarer å føre en fornuftig samtale. Andre vil absolutt opprettholde harmonien og velger å late som om alt er i orden, selv om de egentlig har noe på hjertet. For dem som gikk glipp av barndommens leksjoner i konflikthåndtering lønner det seg å prøve å lære å krangle på nytt – forskning har nemlig kommet frem til at krangling faktisk er godt for relasjoner.

Konflikter som tas opp tidlig er bra for forholdet

Den britiske matematikeren Hannah Fry sammenliknet statistikker om krangling og skilsmisser og trakk overraskende konklusjoner.1 En ville tro at hyppig krangel var tegn på et uharmonisk ekteskap og ville fremme skilsmisser. Faktisk observerte Fry det motsatte: Blant parene som kranglet oftere ble færre skilt enn blant de tilsynelatende harmoniske parene!

konflikter løsesDette tyder på at det er sunt å krangle. I alle fall hvis det ikke bare innebærer en konflikt og kjefting, men også konfliktløsning. Siden folk er forskjellige og stadig har ulike ønsker, hender det naturligvis at man blir irritert eller såret. Hvis man aldri lufter sin irritasjon, men bare «svelger» de vonde følelsene, blir frustrasjonen bare større og større. Til slutt holder det med en liten sårende ytring for at man blir skikkelig sint og kommer med urettferdige bebreidelser.

Konflikter behøver ikke å være noen trussel for forholdet!

Partnere som sier ifra når de er misfornøyde, forhindrer at små problemer blir til store konflikter. Krangelen bør være konstruktiv og løsningsorientert, det vil si at man bør forsøke å diskutere saklig, og unngå å anklage den andre. Forklarer man partneren sin hvordan man selv føler seg og hvilke behov man har, vil dette gjøre forholdet enda dypere og mer stabilt.

Å krangle for å løse små konflikter kan tenkes som å slippe luft ut av en ventil i et dekk, og dermed minske trykket. Blir trykket for stort, sprekker dekket nemlig. Det samme gjelder kjærlighetsforhold: Tillater man seg å legge harmonien til side fra tid og annen, ved å kritisere situasjonen, slipper man mye av perfeksjonspresset mange føler.

Nordmenn flinke i konflikthåndtering

En annen internasjonal studie fant ut at norske par krangler mye, særlig sammenliknet med par fra sørlige land. Bare i Finland og på Island kranglet partnerne mer.2 Krangling er nok ikke akkurat noe man ville være stolt av å «lede i». Men hvis man kan forebygge brudd og skilsmisser ved å snakke om og løse konflikter, så er det faktisk gode nyheter.

At par i Norge krangler så mye tolker norske fagfolk innen psykologi og sosiologi som «likestillingens bakside».3 I samfunn hvor kjønnsrollene fremdeles er mer tradisjonelle, har parene mindre grunn til å krangle. Når normen er at kvinnen tar seg av barn og husarbeid, er det mindre sannsynlig at hun krangler om nettopp disse oppgavene med mannen. I et likestilt land som Norge derimot, må ansvaret om alle slags oppgaver forhandles med partneren – noe som gjerne utløser konflikter.

Konflikter er der for å løses

Hvis du er en av dem som hater å krangle, bør du prøve å se konflikter som noe positivt. De innebærer sjansen til å videreutvikle forholdet ditt til partneren. Dere vil lære hverandre å kjenne enda bedre og utvikle en bedre forståelse for både deres egne og den andres behov. Og hvem vet: Kanskje det også krydrer hverdagen litt å ryke i tottene på hverandre fra tid til annen?

kilder:

1 https://www.ted.com/talks/hannah_fry_the_mathematics_of_love?language=en#t-698804
2 http://forskning.no/likestilling-samliv-sosiologi/2014/08/norske-par-er-mest-uenige
3 Frode Thuen, professor og samlivsforsker ved Høgskolen i Bergen, ibid.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser