Kontaktannonser: Forløperen for nettdating

I alle tider har mennesker ønsket seg en partner å dele livet med, og i alle år har man kunnet søke hjelp, hvis man ikke greide å «finne» sjelevennen av seg selv. Det var lenge svært vanlig å søke en kjæreste gjennom en kontaktannonse, men i dag byr nettdating på mer målrettede muligheter. Slik har partnersøket utviklet seg gjennom årene.
kontaktannonse i avisa

 

Kontaktannonser – å finne kjærligheten med tre linjer

I en kontaktannonse må man redusere alt man vil si til noen få linjer: Man må presentere hvem man er, for å vekke interesse hos leseren. Samtidig må man presisere hvem man søker etter, og hva slags ønsker og krav man har. Med en så kort beskrivelse er det vanskelig å skille seg ut i mengden av kontaktannonser på rubrikksidene i avisa.

Fordelen med kontaktannonser er at den har enormt mange potensielle lesere, det vil si at det er mulig at veldig mange personer leser den. Ulempen derimot er at antallet av dem som faktisk leser kontaktannonsen, ofte er ganske lite. Og blant dem som leser den, er det mange som ikke tilhører den riktige «målgruppen».

Den første kontaktannonsen

I 1695 ble den eldste kontaktannonsen man kjenner til publisert i en engelsk avis. Formålet var ekteskap, med en «Gentleman på omkring 30 år med en god eiendom, ivrig etter at bli matchet med en god kvinne som besitter en formue på omkring 3000 pund».

Giftermål var en familiær affære den gangen, og derfor møtte denne formen for partnersøk hard motbør. På tross av den offentlige ydmykelsen en slik annonse kunne medføre, søkte stadig flere mennesker kjærligheten gjennom kontaktannonser.

Helt dagligdags ble det likevel ikke før 1900-tallet. Et sosialt stigma har også fulgt denne formen for partnersøk. Det ble sett på som en siste utvei for de som mislyktes med å treffe noen på den tradisjonelle måten.

I Alle Kvinners Blad, som ble utgitt fra 1938-78, kunne norske kvinner og menn søke etter bekjentskaper i brevklubben. Det var flere sider med tilsvarende kontaktannonser i hvert nummer, med korte beskrivelser om personlige egenskaper og verdier for å finne en man passer sammen med.2

Her ser du et utklipp med kontaktannonser anno 1947:

kontaktannonser i gamle dager

 

Diskré og målrettede alternativer til kontaktannonser

En annen utbredt metode for å finne en partner i gamle dager var å få hjelp fra en profesjonell Kirsten Giftekniv. Fordelen med en slik formidler var at partnersøket foregikk på en mer diskré måte enn ved å sette opp en kontaktannonse. Dessuten var den mer målrettet, siden en ekteskapsformidler gjerne kjente mange giftevillige som så ble foreslått.

Datingsider på nett – vår tids kontaktannonse?

Romantiske partnersøk i avisa er utfordrende, men heldigvis finnes det gode digitale alternativer. Datingsider kan ses på som en videreutvikling av kontaktannonsene, i kombinasjon med det gamle Kirsten Giftekniv-prinsippet.

Man oppretter en fleksibel profil hvor man forteller om seg selv og hva man søker. Bilder bidrar å vekke andres interesse til å ta kontakt. Med nettdating deltar du aktivt i søket, og slipper å vente på at noen andre svarer på oppslaget ditt.

Fordelene med datingprofiler kontra tradisjonelle kontaktannonser er altså flere. Det viser seg faktisk at nettdating slår andre typer dating. Likevel er det viktig å tenke gjennom hvordan du vil beskrive deg selv.

 
Hva er det første du får øye på når du ser på en datingprofil eller kontaktannonse? Hos ELITESINGLES får du beskrevet deg selv både gjennom tekst og bilder – registrer deg i dag og prøv selv!

Les også

 • dating på nett
  Fordelene med nettdating

  Dating på nett har blitt svært utbredt, og det er ikke rart! Nettdating er perfekt for single i Norge når de søker etter en sjelevenn å dele livet med.

 • Mann søker kvinne

  Mange kvinner lurer på hva menn egentlig søker etter. Når man vil finne en partner med hjelp av nettdating kan det også være nyttig å finne tips om hva menn egentlig liker hos kvinner.

 • datingsider
  Slik finner du den beste datingsiden

  Når det handler om å finne en kjæreste, bør kun det beste være godt nok. Men hvilke kriterier er avgjørende for at en nettdatingside kan kalles den beste?