Jeg er:
Vennligst oppgi kjønnet ditt.
Vennligst oppgi en gyldig e-postadresse.
Vennligst oppgi et gyldig passord.
« Gå tilbake
13 M
Totalt antall medlemmer

Mer enn 13 millioner mennesker søker kjærligheten med EliteSingles

52/48
Jevn kjønnsfordeling

Blant våre medlemmer finnes 52 % kvinner og 48 % menn

100 %
Alle profiler kontrolleres

Manuell profilkontroll sikrer en seriøs og sikker datingtjeneste

Kontaktannonser: Forløperen for nettdating

kontaktannonser

I alle tider har mennesker ønsket seg en partner å dele livet med, og i alle år har man kunnet søke hjelp, hvis man ikke greide å «finne» sjelevennen av seg selv. Det var lenge svært vanlig å søke en kjæreste gjennom en kontaktannonse, men i dag byr nettdating på mer målrettede muligheter. Slik har partnersøket utviklet seg gjennom årene. kontaktannonse i avisa

Kontaktannonser – å finne kjærligheten med tre linjer

I en kontaktannonse må man redusere alt man vil si til noen få linjer: Man må presentere hvem man er, for å vekke interesse hos leseren. Samtidig må man presisere hvem man søker etter, og hva slags ønsker og krav man har. Med en så kort beskrivelse er det vanskelig å skille seg ut i mengden av kontaktannonser på rubrikksidene i avisa.

Fordelen med kontaktannonser er at den har enormt mange potensielle lesere, det vil si at det er mulig at veldig mange personer leser den. Ulempen derimot er at antallet av dem som faktisk leser kontaktannonsen, ofte er ganske lite. Og blant dem som leser den, er det mange som ikke tilhører den riktige «målgruppen».

Den første kontaktannonsen

I 1695 ble den eldste kontaktannonsen man kjenner til publisert i en engelsk avis. Formålet var ekteskap, med en «Gentleman på omkring 30 år med en god eiendom, ivrig etter at bli matchet med en god kvinne som besitter en formue på omkring 3000 pund».

Giftermål var en familiær affære den gangen, og derfor møtte denne formen for partnersøk hard motbør. På tross av den offentlige ydmykelsen en slik annonse kunne medføre, søkte stadig flere mennesker kjærligheten gjennom kontaktannonser.

Helt dagligdags ble det likevel ikke før 1900-tallet. Et sosialt stigma har også fulgt denne formen for partnersøk. Det ble sett på som en siste utvei for de som mislyktes med å treffe noen på den tradisjonelle måten.

I Alle Kvinners Blad, som ble utgitt fra 1938-78, kunne norske kvinner og menn søke etter bekjentskaper i brevklubben. Det var flere sider med tilsvarende kontaktannonser i hvert nummer, med korte beskrivelser om personlige egenskaper og verdier for å finne en man passer sammen med.2

Her ser du et utklipp med kontaktannonser anno 1947:

kontaktannonser i gamle dager

Diskré og målrettede alternativer til kontaktannonser

En annen utbredt metode for å finne en partner i gamle dager var å få hjelp fra en profesjonell Kirsten Giftekniv. Fordelen med en slik formidler var at partnersøket foregikk på en mer diskré måte enn ved å sette opp en kontaktannonse. Dessuten var den mer målrettet, siden en ekteskapsformidler gjerne kjente mange giftevillige som så ble foreslått.

Datingsider på nett – vår tids kontaktannonse?

Romantiske partnersøk i avisa er utfordrende, men heldigvis finnes det gode digitale alternativer. Datingsider kan ses på som en videreutvikling av kontaktannonsene, i kombinasjon med det gamle Kirsten Giftekniv-prinsippet.

Man oppretter en fleksibel profil hvor man forteller om seg selv og hva man søker. Bilder bidrar å vekke andres interesse til å ta kontakt. Med nettdating deltar du aktivt i søket, og slipper å vente på at noen andre svarer på oppslaget ditt.

Fordelene med datingprofiler kontra tradisjonelle kontaktannonser er altså flere. Det viser seg faktisk at nettdating slår andre typer dating. Likevel er det viktig å tenke gjennom hvordan du vil beskrive deg selv.

Hva er det første du får øye på når du ser på en datingprofil eller kontaktannonse? Hos ELITESINGLES får du beskrevet deg selv både gjennom tekst og bilder – registrer deg i dag og prøv selv!

kilder:

1) http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/feb/12/valentine-17th-century-lonely-hearts

2) utklipp fra et faksimile fra Alle Kvinners Blad (1947, nr. 9-10). Alle Kvinners Blad. Hentet fra bergensiana.files.wordpress.com/2010/10/alle-kvinner-nr-9-10-1947-23.jpg

Om artikkelforfatteren: Gunn Wålberg

Gunn Wålberg er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Gunn Wålberg