Samboer eller ikke: Skal dere flytte sammen?

samboer: flytte sammen

Tenker du og kjæresten på å bli samboere? Dere er lei av å måtte planlegge besøk, pakke saker og kjøre lange veier for å være sammen? Dere har lyst til å våkne opp ved siden av hverandre hver morgen og legge dere sammen hver kveld? Det er mange som tenker slik, men samtidig er enkelte redd for at det vil påvirke forholdet negativt å flytte sammen. For å få det bra sammen som samboere, bør dere derfor gå igjennom vår sjekkliste.

1 Samboerskap: Hva forventer du?

Snakk med partneren din om forventningene deres. Hvorfor ønsker dere å flytte sammen? Kanskje den ene tror hver dag vil bli en dans på roser mens den andre er redd for å miste friheten sin. Det er viktig å være bevisst på de enkeltes håp og bekymringer. Slik kan dere finne løsninger og kompromisser, og dermed forhindre å bli skuffet.

2 Ta dere god tid

Det er opp til hvert enkelt par å bestemme det riktige tidspunkt for å bli samboere. Men det hender at nyforelskede par tar dette steget en smule for tidlig. I begynnelsen, når det er umulig å tenke på noe annet enn den nye kjæresten, kan man ikke forestille seg noe flottere enn å være sammen døgnet rundt. Det er lett å glemme at samboerskap også handler om å takle hverdagen sammen. Dette kan være veldig hyggelig, men ikke bare romantisk. Det lønner seg å vente til man kjenner hverandre bedre og virkelig er klar for de forpliktelsene et samboerskap innebærer.

samboerskap3 Ny bolig eller partnerens bolig?

Det første spørsmålet som stilles, er hvor dere vil bo sammen. Skal dere se etter ny leilighet eller hus sammen? Hvis en av dere har så stor bolig at det er plass for to, er det for mange nærliggende å flytte inn dit. Men i dette tilfellet gjelder det å være oppmerksom på at dere vil skape et felles hjem. Pass på at ikke den som flytter inn bare stapper inn klærne sine i skapet til den andre og alt annet forblir som det var før – lag rom for at han eller hun kan også sette sitt preg på leiligheten/huset.

4. Mine, dine eller våre møbler?

Når to voksne mennesker flytter sammen, har ofte begge partene fullt utstyrte hjem fra før. Skal dere nå innrede boligen hvor dere vil bo sammen, er det klart at dere begge må gi avkall på noen av møblene. Dette er et av de klassiske kompromissene som samboerskap innebærer. Men se det positive i det: På denne måten kan dere redusere interiøret til det bare er de fineste møblene igjen (kast den slitte sofaen, behold den stilige nye), og hjemmet deres vil gjenspeile personlighetene og livshistoriene til dere begge. Er det noe dere mangler, eller har veldig lyst på, er dette også en fin anledning til å kjøpe noe nytt sammen!

5. Øv å bo sammen

«Enhver idiot kan overleve en krise. Det er hverdagen som gjør at en kjeder seg i hjel», sa den russiske forfatteren Anton Tjechov. Det stemmer at det kan være utfordrende å være sammen med partneren hele tiden, for da får vi også sett hans/hennes dårlige sider. Derfor kan det være lurt å «øve» på å være samboere en stund før man virkelig flytter sammen. Å dra på hyttetur eller ferie sammen er en god start, selv om dette ikke akkurat er hverdagslige situasjoner. Enda bedre er det å bo litt hos den ene og litt hos den andre i en stund for å finne ut om dere fungerer bra sammen, også som samboere.

6. Er samboeren sær?

Den ene vil sortere bøkene i alfabetisk rekkefølge, den andre etter farger. For den ene er det vanlig at hunden får ligge i sengen, den andre synes det er ekkelt. Når man flytter sammen, kommer slike særegenheter og vaner frem – og vi må finne en måte å leve med dem. For mange betyr det «ekte kjærlighet» å bli elsket nettopp for den man er, uten å måtte skamme seg over vanene sine.

Likevel kan enkelte særtrekk føre til irritasjon, selv hvis man i begynnelsen syntes de var søte. Wiebke Neberich, som er en av EliteSingles’ psykologer, anbefaler derfor å skille mellom atferd man kan akseptere og atferd man ikke takler. Forklar partneren at du setter stor pris på forandring her og prøv å finne varige løsninger sammen.

rengjøring 7. Hvem tar seg av rengjøringen?

Husarbeid er nok det de fleste samboere krangler om. Ofte er en av partene veldig renslig og irriterer seg over at samboeren ikke hjelper til hjemme. Og den andre blir lei av stadig å bli mast på om rengjøring. I en spørreundersøkelse blant 1000 EliteSingles-medlemmer viste det seg at det norske single irriterte seg mest over i tilbakeliggende forhold, var at samboeren var rotete.

Til tross for likestillingen forventer (eller håper) fremdeles en god del menn at bare «dama» skal ta seg av husarbeidet. Dette innebærer et nokså stort konfliktpotensial, som ikke bør undervurderes. Snakk om fordeling av oppgaver og bli enig om hvem som skal ta seg av hva. Dere kan for eksempel ta rengjøringen på omgang eller vaske leiligheten sammen.

8. Sørg for plass til å trekke seg tilbake

Uansett hvor glad man er i samboeren, så er det helt normalt å ha behov for litt egentid en gang i blant. Det kan være for å gjøre noe med vennegjengen, eller for å slappe av alene med en god bok. Enkelte har mer behov for å være alene enn andre, så det er helt opp til dere om dere skal ha et eget rom hver, eller om det holder å ha såpass mye plass at man kan lukke døren for å få litt fred. Det kan også være lurt å planlegge fritidsaktiviteter slik at partneren kan være alene hjemme mens man selv er på trening, og vice versa.

9. Juridiske spørsmål

Når man er forelsket, tenker man neppe på «uromantiske» juridiske spørsmål. Men det er nå slik at man må tenke på hvem som skal betale hvor mye for boligen og i hverdagen, hvem som underskriver de ulike nødvendige kontraktene, og hva som skjer i tilfelle dere en gang går fra hverandre. For å ha orden på sakene, anbefales det å inngå en samboerkontrakt, der man skriver opp nøyaktig hva som tilhører hvem.

innflytningfest

10 Da er dere klare for innflyttingsfest!

Er alle punktene avklart, er det bare å sette i gang med pakkingen! Marker dette viktige skrittet i forholdet deres ved å feire at dere bor sammen: Inviter naboer og venner og vis alle deres nye hjem. Neste morgen kan dere unne dere frokost på sengen – etter en så positiv start er det ingenting som står i veien for å få det godt sammen som samboere.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser