10 tabber du bør unngå på første date

tabber på date

Første date med en du ble kjent med online innebærer sjansen til å treffe din livs kjærlighet – men også faren for å tabbe deg ut. Dette viser EliteSingles’ store undersøkelse om dealbreakere innen dating. Vi har samlet de verste feilene du kan gjøre på første date, slik at du kan unngå dem ved neste anledning!

1. Unngå å møtes på feil sted

Det finnes utallige muligheter for hva dere kan finne på ved første date, enten det er ute i det fri eller innendørs. I alle fall bør det være mulig å kommunisere, for dere vil jo finne ut om dere har god kjemi. Derfor er verken kino, teater eller utesteder med høy musikk til å anbefale til første date. Et annet uheldig valg for første date er hjemme hos deg eller daten din. Det er bedre å møtes på nøytral grunn før dere har blitt bedre kjent.

Ifølge EIiteSingles’ spørreundersøkelse blant over 1200 nordiske medlemmer foretrekker de aller fleste (93 %) å møtes i en avslappet setting, for eksempel over en kaffe eller øl. Det verste single kan forestille seg, er å bli bedt med på familiemiddag.

2. Unngå å bli full på første date

alkohol på første dateFor de fleste hører et glass vin med til et finere måltid. Det stemmer at man kan bli mer avslappet og få bedre selvtillit når man drikker litt alkohol, men vær forsiktig! Det er fort gjort å drikke noen glass for mye, særlig når du er nervøs. Da kan det lett skje at du oppfører deg annerledes enn du egentlig ville – og daten din kan få feil inntrykk av deg. Det kan hende at du forteller ting du heller burde beholde for deg selv – de fleste av tabbene vi har listet opp nedenfor angår nemlig samtaleemner, så det lønner seg holde hodet klart på første date. En av tre deltakere i spørreundersøkelsen syntes faktisk at det var den verste dealbreakeren om daten deres ble for full på første date.

Akkurat som det er helt i orden å drikke med måte, så er det selvfølgelig heller ingen tabbe å ikke drikke alkohol i det hele tatt. Foretrekker du en alkoholfri øl eller en kopp kaffe, er det ingen ting å skamme seg over.

3. Ikke snakk om eks-kjærester

Skal man på jobbintervju, frarådes det å snakke stygt om aktuelle eller tidligere arbeidsgivere. Grunnen er at den mulige nye sjefen får inntrykk at man klager mye og er illojal. En første date har faktisk en del til felles med et profesjonelt intervju. Ingen har lyst til å høre om hvor slem eks-partneren din var – og enda mindre at du fremdeles svermer for eksen, for den saks skyld. Over 60 % av respondentene i undersøkelsen svarte at eksen var et tabutema på date.

4. Ikke snakk om andre du har vært eller skal på date med

De aller fleste som holder på med dating på nett har selvfølgelig kontakt med forskjellige kandidater. Det er nokså vanlig å treffe en rekke medlemmer på en personlig date og kanskje se dem igjen. I det «virkelige liv» er det jo heller ikke slik at vi kun omgås én person. Allikevel burde du aldri fortelle den du er på date med hvordan din siste date gikk, eller at du skal på date med en annen i morgen. Da vil den andre føle seg som en i mengden. Selv om vi er klar over at dette foregår, så er det menneskelig å bli såret av ikke å få eksklusiv oppmerksomhet. Dette bekrefter også undersøkelsen om dealbreakere, der 80 % av de spurte svarte at dette var det mest upassende man kunne snakke om på første stevnemøte.

5. Unngå å sutre og syte om uflaks i kjærligheten

kjedelig på dateUnngå å sutre og syte om uflaks i kjærligheten
Single på søken har ofte gjort seg både gode og dårlige erfaringer med kjærligheten, som de fleste voksne mennesker generelt. Uansett hva som har motivert deg til å gå i gang med nettdating, så vil sikkert ikke daten din høre om hvor fryktelig uheldig du har vært hittil.

Når du treffer noen for første gang, vil du jo gi et positivt førsteinntrykk. Den du er på date med, håper sikkert på en lys fremtid sammen med deg. Selv om ikke alt bestandig er på sitt beste, og du ønsker å kunne dele vanskelige stunder med en fremtidig partner, så bør du ikke snakke om for mye negativt på første date. Ikke klag om din ulykkelige barndom, mindreverdighetskomplekser eller sykdommer – alt dette kan dere snakke om senere!

6. Gi daten full oppmerksom – legg bort mobilen!

I spørreundersøkelsen om dealbreakere på første date ble det å sjekke mobilen til stadighet kåret til en av de største tabbene man kan begå. Enda det har blitt helt vanlig og stort sett akseptert at vi bruker mobilen til å kommunisere, til å se etter det ene og det andre, og til å lese nyheter, så er ikke første date riktig sted for mobilbruk. Den andre vil ha din fulle oppmerksomhet, og fortjener å få den. Hvis man ikke får sett hverandre i øynene, fordi man stadig ser på smarttelefonen sin, vil det nødig oppstå noen romantisk stemning.

7. Ikke bare snakk (om deg) selv

En ganske utbredt tabbe på første date er å holde monologer. Selvsagt vil den andre bli kjent med deg, men prøv å holde det kort når du forteller om deg selv. Vis interesse ved å stille spørsmål og gi komplimenter – slik vil den andre føle seg smigret og dermed bli mer interessert i deg enn hvis du bare skravler i vei.

8. Ikke gå for langt på første date

Hvis du opplever en date som går over alle forventninger, er det lett gjort å bli veldig begeistret. Kanskje du føler deg tiltrukket av den andre som på sin side viser tegn på forelskelse. Pass likevel på å begrense deg. En kjærlighetserklæring eller spørsmål om en felles fremtid virker gjerne skremmende på første date. Gi deg selv og den andre tid til å la opplevelsene fra daten synke inn. Det holder å vise begeistringen din gjennom smil og lange blikk. På den måten holdes spenningen oppe, slik at dere på sikt kan utvikle dypere følelser for hverandre.

9. Still aldri intime spørsmål på første date

Selv om målet ved det første stevnemøtet er å bli bedre kjent, er det upassende å stille veldig personlige eller intime spørsmål. Husk at det kreves tillit for å dele informasjon som gjelder for eksempel økonomiske problemer, eller ikke minst seksualitet. Fokuser heller på at dere vil ha en trivelig date og husk at dere vil få nok anledninger til å snakke om mer personlige emner når dere først har blitt bedre kjent.

10. Unngå sensitive temaer

Det finnes en rekke forholdsregler angående «small talk» med folk man ikke kjenner. Enda du vet en del om online-daten og ønsker å få til en dypere samtale, så gjelder en del av konversasjonsreglene også på første date. Det er ikke et absolutt tabu å snakke om politikk eller religion, men unngå heftige diskusjoner. Siden dere har blitt matchet på EliteSingles, så har dere nok en mengde til felles – snakk heller om det! Vet du fra før av at dere for eksempel deler samme tro, så er det selvfølgelig tvert imot helt riktig å snakke om deres felles livssyn.

Har du opplevd lignende på første date? Del dine erfaringer med oss!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser