Romantiske tips fra det franske kjøkken

romantisk oppskrift

Det finnes utallige anledninger for å imponere daten eller partneren med kulinariske ferdigheter. Hva med litt inspirasjon fra det franske kjøkken? EliteSingles har tatt kontakt med den franske Michelin-kokken David Rathgeber fra restauranten L’Assiette i Paris og ba ham om å lage den perfekte oppskriften til en skikkelig romantisk date.

Magien ligger i romantiske detaljer

Uansett om det er deres første date eller ikke, er det første felles måltidet ofte veldig betydningsfylt. Kokken Rathgeber sier: «I et land som Frankrike er vi glad i å tilbringe mye av tiden vår med å spise. Det kan skje så mye mens du sitter ved bordet: man kan forelske seg, man kan krangle, le, slå opp eller forlove seg. Disse øyeblikkene er veldig viktige.»

Han fortsetter: «Når to unge mennesker blir kjent og den første forførelsen finner sted ved middagsbordet, er sjansene store for at de kommer til å huske hver minste detalj, selv når de har vært gift i 50 år». Forskjellen ligger nemlig i detaljene, som kan være avgjørende for en lang og vakker kjærlighetshistorie…

Veien til en manns hjerte går virkelig gjennom magen

For å kunne forføre med matlaging, råder Rathgeber å ta hensyn til gjestens smak. Stjernekokken fraråder å bruke ingredienser som skal virke som afrodisiakum, det vil si øke kjønnsdriften. Dette kan ses på som lite smakfullt, særlig om det er første date eller i et tidlig stadium i datingen.

Ler mer om riktig timing innenfor dating her!

I steder gir han et råd for å skille seg ut: Han sier at alle har sin egen «Madeleine» – dette er navnet på myke småkaker som er veldig populære i Frankrike. I romanen «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust opplever hovedpersonen plutselig at barndomsminner blir vekket av at han spiser nettopp disse kakene.

Michelin-kokken fra Paris mener altså at alle kjenner følelsen av å bli påminnet noe gjennom smak og lukt. To mennesker har lettere for å komme nærmere hverandre hvis man får dem til å tenke på barndommen eller viktige opplevelser. Han sier: «Matlaging er som musikk: Akkurat som en melodi, vekker en god lukt gode minner». Det er forresten ikke bare veien til en manns hjerte som går gjennom magen! Kvinner lar seg like gjerne forføre av en mann som lager mat!

Fransk kjøkken og te: En uvanlig kombinasjon som passer fint til romantisk date

Det er ikke uvanlig å drikke te til asiatiske retter, men det er mindre kjent at te også passer godt sammen med frank mat. Rathgebers partner, te-eksperten Nadja L. Leury, beviser at det er slik. Jobben hennes er å finne den perfekte teen som passer til Rathgebers retter, akkurat som det er vanlig å gjøre med vin. Kokken forklarer: «Visse tesorter smaker som tre, mose eller sopp, og smaker meget godt til trøfler, and eller gåselever.

På fransk sier man at to smaker «gifter seg med hverandre» – så matlaging har virkelig mye med kjærlighet å gjøre! For å fullstendiggjøre oppskriften, foreslår te-eksperten å servere en gul kinesisk te med navnet Meng Ding Huang Ya, som passer utmerket til retten. Dersom du ikke får tak i akkurat denne sorten gul te, kan du spørre om tips i tebutikken til et godt alternativ.

Les også: 10 Datingtips til enhver årstid

Rathgebers romantiske rett for to:

Ingredienser:

 • 20 blå reker fra Ny-Caledonia, frosne – om du ikke får tak i denne typen reker, kan du også bruke vanlige norske reker (helst rå)
 • 2 blader fersk basilikum, finhakket
 • 1 spiseskje olivenolje
 • 1 sjalottløk, finhakke
 • 1 spiseskje pinjekjerner, ristet i en panne uten fett
 • 1 spiseskje steinfri oliven, finhakket
 • 1 spiseskje sitron(fruktkjøttet)
 • 1 liten gulrot, finhakket
 • 2 cl. hvitvin
 • 1 spiseskje fløte
 • Salt og kvernet pepper
 • Rødbeter i tynne strimler
 • Feltsalat
 • En rund liten kakeform – ca. 8-10 cm. i diameter

Tilberedelse:

 1. Tining: Rekene tines i kaldt vann i ca. 5-8 minutter. Deretter skrelles de. Ta vare på hodet og skallene til dressingen.
 2. Tartaren: Finhakk rekene og bland dem med resten av ingrediensene (unntatt rødbeter, salat og dressingen) i en bolle.
 3. Legg opp tartaren: Legg blandingen i en rund kakeform uten bunn, som du plasserer i midten av tallerkenen. Pynt med salat og rødbeter og hell dressingen over og rundt tartaren. Server med en kopp varm kinesisk te.

Bon appétit!

Har du prøvd oppskriften og har lyst til å dele dine erfaringer? Legg igjen en kommentar!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser