«Alt til sin tid» gjelder også for dating

riktig timing og dating

Å lykkes med dating har mye med riktig timing å gjøre. Når er det riktige tidspunktet for å ta neste steg? Mange som dater er usikre på når de skal ta kontakt, når det passer med kroppskontakt og hvilke temaer man bør vente med å snakke om. Når man lurer på hva som er vanlig, kan det hjelpe å se på hva de andre som driver med dating gjør. EliteSingles har gjennomført en studie blant sine medlemmer for å finne ut hva de synes om disse spørsmålene.1 Vi har satt opp en datingtidslinje, basert på svarene fra våre norske brukere.

3-dagers-regelen – en moderne myte?

Det sies ofte at man bør vente 3 dager etter første date før man tar kontakt med den andre. Det er usikkert hvor denne regelen kommer fra, men grunnene til å følge den er mange: Man kan faktisk tjene på å være litt tilbakeholden i begynnelsen, for å unngå å virke overivrig og å skremme bort en potensiell partner.

Resultatet fra undersøkelsen viser riktignok at få nordmenn bryr seg om 3-dagers-regelen. Hele 63 % av norske EliteSingles-medlemmer sender en venneforespørsel på Facebook 1-2 dager etter første date. 46 % kontakter daten på telefon.

Den første gangen…

Det romantiske første kysset: To mennesker møtes for første gang. Gnistene fyker og det kiler i magen. Tiltrekningskraften er så sterk at begge føler at de bare må være ment for hverandre! Det ender i et lidenskapelig kyss. Slik er det i det minste på film. I realiteten ser det ut til at vi er mer tilbakeholdne. Bare 20 % svarer at de kysser på første date, 42 % venter til tredje date eller lenger.

«Hvor lenge bør man vente med å hoppe i det?»

Fra første kyss kan veien gå til heftig klining og imot enda mer fysisk intimitet. Det er ingen tvil om at sex er en viktig del av et kjærlighetsforhold. Så hvor lenge bør man vente med å hoppe i det? Hva sier EliteSingles-brukerne om timingen angående sex? Omkring halvparten (52 %) syntes det er greit å ha sex på tredje date eller tidligere. Vi fant ingen store forskjeller blant kvinner og menn.

Når er tiden inne for en kjærlighetserklæring?

Tre små ord kan gjøre en stor forskjell. Sier du «jeg elsker deg» til partneren, kan dette ha ulike konsekvenser: Det kan hende han eller hun svarer med å si de samme ordene og dette besegler kjærligheten deres; forholdet blir enda dypere nå som dere begge vet at følelsene er gjensidige.

Det kan dessverre også gå helt omvendt: Sier du «e-ordet» på feil tidspunkt, kan den andre bli skremt. Han eller hun synes kanskje det går for raskt og er ikke klar for å gjengi kjærlighetserklæringen. Enkelte har lettere for å sette ord på følelsene sine enn andre. Det kan hende de viser tegn på forelskelse, men ikke kan uttrykke dette verbalt før det har gått litt tid.

Har dette noe med kjønnsforskjeller å gjøre? Enkelte klisjeer vil få oss til å tro at menn er mindre seriøse når det kommer til forhold, men undersøkelsen vår bekrefter ikke dette. Vi fant ingen relevant forskjell mellom når kvinner og menn ytrer de tre magiske ordene første gang: 52 % sier «jeg elsker deg» 1-3 måneder ut i forholdet. 24 % venter lenger enn 3 måneder.

Sensitive temaer

Det sies at politikk er en såkalt deal-breaker. Man skal helst unngå å diskutere sensitive temaer som politikk og religion på en første date. Resultatene fra undersøkelsen viser at flesteparten av våre medlemmer følger denne regelen. De færreste snakker politikk på første date. 70 % venter til tredje date eller lengre før de tar opp dette emnet.

Les mer om hvordan du kan forberede deg til første date

og hvilke tabber du bør unngå!

Et annet sensitivt tema kan være barn. Alle medlemmene hos EliteSingles oppgir om de ønsker seg barn, slik at partnerforslagene kan se dette i profilen helt fra starten. Likevel betyr ikke barneønsket det samme for alle: Noen kan tenke seg å få barn en eller annen gang i en fjern fremtid, eventuelt ikke i det hele tatt. Andre derimot har et sterkt ønske om å bli mor eller far så fort som mulig. Dette gjelder det å avklare. Men hva er riktig tidspunkt?

Spørsmålet «barn eller ikke barn?» kan i enkelte tilfeller avgjøre om det blir til et langvarig forhold eller ikke. Det er derfor nærliggende å tro at dette er et tema de fleste tar opp tidlig, det vil si så snart datingen begynner å utvikle seg til en relasjon. Undersøkelsen viser derimot at 47 % venter 6 til 12 måneder før de diskuterer dette. 39 % tar opp temaet før det har gått 6 måneder. Dette tyder på at det behøves litt tid for å finne ut om man overhodet vil ha barn med vedkommende, og til man har nok tillit til å snakke om personlige ønsker om fremtiden.

Når forholdet blir seriøst

Hele 77 % presenterer sin date for vennekretsen innen det har gått 6 uker. De fleste venter litt lengre med å introdusere daten til familien: 59 % oppgir at man bør vente 1-3 måneder. Denne forskjellen er nok ganske vanlig: Vennene er som oftest på samme alder som en selv og daten, så de møtes på en avslappet og uforpliktende måte. Å bli presentert til familien, og spesielt til foreldrene, betyr at forholdet blir alvorlig. Foreldrene vurderer den nye partneren gjerne som en mulig svigersønn eller -datter. Har man barn fra et tidligere forhold, er det enda mer kritisk å introdusere den nye kjæresten: Om de aksepterer ham eller henne, kan avgjøre om forholdet har en fremtid.

Hele 59 % synes det er greit flytte sammen innen det har gått et år og over halvparten, 55 % er klare for å smi seg i hymens lenker innen det har gått et år! Tydeligvis har mange det travelt når de først har funnet ekte kjærlighet.

kilder:

1 EliteSingles spørreundersøkelse blant 113 norske medlemmer, gjennomført i 2012.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser