Hjemmedate: Hvilken rolle spiller interiøret?

hjemmedate

Det er spennende når daten kommer hjem til deg for første gang, for hjemmet anses ofte som et uttrykk for vår personlighet. Hvilken betydning har interiør for dating? Vi har spurt over 1000 skandinaviske single om hva de synes er flott, flaut og fælt når de kommer hjem til en date for første gang.

Hva hjemmet ditt forteller om deg selv

Mellom øyeblikket når to mennesker blir kjent til de inngår et forhold, ligger det mange «første ganger». I tillegg til det fysiske som første kyss og første gang man har sex, kommer erfaringer som den første gangen man snakker om personlige temaer eller introduseres til nære venner. Minst like spennende, og ofte avgjørende, er første besøk hjemme hos den andre.

Hjemmet vårt er som oftest stedet hvor vi føler oss mest komfortable, stedet vi innreder akkurat etter vår smak, og et sted som gjerne gjenspeiler hva vi liker å holde på med i fritiden. Ved å vise frem hvordan vi bor, viser vi på mange måter hvem vi er.

De fleste som søker et langvarig og seriøst forhold ønsker på lang sikt å bo sammen med partneren. Derfor er det første besøket hos daten også en slags test: Føler jeg meg vel i disse omgivelsene? Har vi noenlunde samme smak når det gjelder innredning? Er den andre like ryddig eller rotete som meg?

Om innredning og smak spiller en avgjørende rolle når det gjelder partnervalg, er veldig forskjellig fra person til person. Folk som ikke er interessert i interiør synes nok ikke det er så viktig hvordan det ser ut hjemme hos partneren. Men for dem som har sansen for design og estetikk er det nokså viktig at begge har mer eller mindre kompatibel smak.

Stor undersøkelse blant skandinaviske single

Kan enkelte interiørdetaljer avgjøre om første «hjemmedate» samtidig blir siste date, det vil si at gjesten blir avskrekket av interiøret? Og hvilke gjenstander kan påvirke førsteinntrykket i positiv retning? Vi i EliteSingles har gjennomført en spørreundersøkelse blant 1061 single fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. Vi stilte dem en rekke spørsmål om hvor viktig innredning er for dem, særlig med hensyn til dating og å flytte sammen med partneren.

Generelt ser det ut til at forskjellig smak eller innredningsstil ikke er et hinder for kjærligheten: Selv om 79 % av de norske deltakerne synes det er ganske viktig eller viktig at en potensiell partner legger vekt på et fint hjem, svarte bare 26 % at det er veldig viktig at vedkommende deler deres innredningssmak. 60 % av dem anser forskjellig smak som et problem som kan løses ved å inngå kompromisser.

en full bokhylle anses som attraktiv

Hva synes single flest er attraktivt i hjemmet?

Vi ba deltakerne forestille seg at de kom hjem til en date for første gang, og spurte dem hvilke detaljer i boligen som ville gjøre den potensielle partneren mer attraktiv. I alle landene undersøkelsen ble gjennomført i svarte majoriteten at et godt utstyrt kjøkken var det mest attraktive man kunne ha i hjemmet sitt.

Kjøkkenet anses faktisk som det viktigste rommet av nesten halvparten av de spurte. Nordmenn er tydeligvis spesielt glad i å lage mat: Spørsmålet om hva som var best med å bo sammen med partneren besvarte flertallet av de norske deltakerne med «å lage mat sammen». I nabolandene svarte de fleste at det beste var at de aldri var alene.

På andreplass på listen over attraktive eiendeler kom en full bokhylle, og deretter kunst eller et musikkinstrument. Dette viser at EliteSingles’ brukere har høye forventninger til dating: De ønsker seg en kultivert partner, som legger vekt på matlaging, litteratur og kultur.

interiør og dating

Det verste for norske single: Rot og skitt

Samtidig er det viktig at kjøkkenet er rent og det ikke ligger tykke lag med støv på bøkene og maleriene på veggen. Selv om 67 % av de spurte påstår å være «ganske tolerant» overfor rot, viser resultatene fra en rekke spørsmål et annet bilde: 76 % foretrekker en veldig ryddig partner fremfor en veldig rotete samboer.

Vi spurte dessuten deltakerne hvilken innredningsstil som ville vært verst når de kom hjem til en date for første gang. Her svarte nesten halvparten (42 %) at en rotete ungkarshybel var uakseptabel. Da de skulle se tilbake til et samboerskap i fortiden, svarte flertallet av de norske deltakere at den største utfordringen ved å bo sammen var at partneren var så kaotisk – i de andre landene dominerte problemet med at paret tilbrakte for mye tid sammen.

Det mest avslørende spørsmålet var faktisk det hvor brukerne kunne oppgi et individuelt svar: Vi lurte om det fantes en pinlig gjenstand den potensielle partneren helst ikke skulle se på hjemmedate. En god del sa at de ikke hadde noe å være flaue over, men de resterende oppga mange underholdende svar, blant annet sex-leketøy.

Men også her dominerte orden og hygiene som tema: Mange nevnte at det var pinlig med skittentøy på gulvet, hybelkaniner eller et møkkete bad. Deltakerne forventer altså selv at det skal være rent hos andre og synes rot og skitt i hjemmet sitt er pinlig. Dette tyder på at de fleste er klar over at renslighet forventes i samfunnet vårt, men at det ikke alltid er like lett å leve opp til forventningene på hjemmebane.

Tips til en vellykket hjemmedate

Vil du gi et godt inntrykk når daten din besøker deg for første gang, bør du derfor huske på dette: Er du interessert i god mat og kultur bør interiøret ditt gjenspeile hobbyene dine. Men det aller viktigste er at du viser daten din at besøket hans/hennes er en spesiell anledning ved å sørge for at du har det rent og pent.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser