4 tegn på at det er på tide å gå fra partneren

forhold krise

Kjærlighetsforhold skal være givende og gi oss glede, styrke og trygghet. Dessverre hender det at forhold med tiden blir slik at man ikke har det bra sammen lengre. Da kan det være lurt å vurdere om man virkelig vil forbli i dette forholdet, eller om det ikke snarere er på tide å gå. Sjekk om du kjenner deg igjen i en eller flere av situasjonene vi beskriver nedenfor!

Hopp direkte til listen over 4 tegn

Hvordan vet man at man skal forlate partneren?

Som regel er forhold noe som gir livet glede, mening og trygghet. Man er heldig som har en kjæreste – men forholdet bør ikke være en verdi i seg selv. Enkelte er redd for å være alene og aksepterer mye vondt i et forhold, fordi de ikke tør å gå fra partneren. Er man imidlertid kommet til et punkt der man ikke har det bra, bør man innse at et dårlig forhold slett ikke er bedre enn intet forhold. Man kan faktisk få de bedre etter et brudd.

Hva var det som gikk galt?

Ingen inngår et forhold som ikke fungerer i starten. Som oftest er man forelsket og full av håp og forventninger til fremtiden. Problemet kan dessverre være at kjærlighet faktisk gjør «blind» og man lukker øynene overfor egenskaper hos den andre, som man egentlig ikke liker. I tillegg tar man seg gjerne ekstra sammen i begynnelsen av et forhold og viser ikke frem alle personlighetstrekk eller vaner.

En annen fare som ligger og lurer i begynnelsen av et forhold er at man ikke snakker om fremtidsplaner. Når man er forelsket virker alt perfekt og man tenker gjerne at siden man ser ut til å passe perfekt sammen med kjæresten, vil han/hun sikkert ha de samme ønskene. Men etter en stund merker man at dette var en naiv forestilling, og partneren kanskje har helt andre forventninger til et forhold.

Når man har vært sammen i flere måneder eller år, venner man seg til forholdet slik det er, og kan neppe forestille seg noe annet, enda man måtte ha vanskeligheter. Men hvis man egentlig ikke har det godt sammen lenger, er det ofte faktisk best for begge parter å skille lag. Kjenner du deg igjen i situasjonene som er listet opp nedenfor? Da bør du vurdere om du ikke vil ha det bedre alene, eller (på sikt) med en annen partner.

1 Når kjæresten tar deg for gitt

Hvis du stadig føler at partneren din ikke viser respekt og gir deg den oppmerksomheten som du fikk tidligere i forholdet, bør du overveie å avslutte forholdet. Selv om den andre har blitt en naturlig del av hverdagen, er det likevel viktig å vise at man setter pris på hverandre. Hvis kjæresten ikke vil vite hvordan du har det, eller aldri uttrykker sine følelser, så kan dette tolkes som mangel på interesse. Det er viktig å føle seg verdsatt, og en partner som ikke akter deg for den du er, er ingen partner du bør dele livet med.

2 Når kjærligheten er død

Romantikk er kjernen i kjærlighetsforhold, i motsetning til familie eller vennskap. Derfor er det viktig å holde liv i den romantiske gnisten. Grunnen til at de fleste mennesker ønsker seg et forhold, er at vi alle har et naturlig behov for å elske og bli elsket. Med tiden hender det dessverre nokså ofte at forelskelsen slukner fullstendig, og også den dypere kjærligheten forsvinner. Dette kan være grunnet stress i hverdagen, nettopp at man gir hverandre for lite oppmerksomhet, eller at man forandrer seg i løpet av årene. Kjærlighet er for viktig for at man skal være den foruten!

3 Hvis dere ikke har tillit til hverandre

Tillit er uunnværlig i et forhold. Bare når man kan stole på hverandre fullstendig, og når partneren lar deg være helt deg selv, kan man ha et langvarig og fungerende forhold. Tillit er et fundament, og hvis dette er ødelagt, kan ikke forholdet være stabilt. Det kan ha ulike årsaker at man ikke stoler på hverandre: Som regel oppstår mistro når tilliten har blitt såret, for eksempel ved at partneren har løyet, eller til og med vært utro.

4 Hvis du føler deg deprimert eller ulykkelig

I enkelte tilfeller kan forholdet faktisk føre til at man har det skikkelig dårlig. Selvfølgelig gjennomgår man kriser og bør ikke gi opp ved den første vanskeligheten man møter. Men hvis partnerens væremåte eller oppførsel over lengre tid gjør deg ulykkelig, så er ikke dette forholdet noe å ta vare på. Noen føler seg dessverre ofte tiltrukket av mennesker de synes synd på; de tror de vil kunne hjelpe og redde den andre hvis de bare elsker han/henne nok. Dette fungerer nesten aldri, men fører til at begge partene får det vanskelig. Slike dårlige forhold er ikke bra for noen – les hvordan du kan klare å avslutte dem!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser