Slik kommer du over eksen og blir klar til å gå videre

komme over eksen

Når et forhold er over, kan det føles umulig å glemme eksen og bli glad igjen alene eller med en annen. Men ikke fortvil: Det går an å komme over eksen og bli lykkelig igjen! Et samlivsbrudd kan faktisk være en sjanse til å gjøre rent bord med livet ditt. Nederst kan du ta vår quiz for å finne ut om du er klar for et nytt forhold!

Klikk her for å hoppe direkte til våre 5 tips

Klikk her for å ta vår quiz

Hvor lang tid tar det å komme over eksen?

I den første tiden etter et samlivsbrudd plages man som oftest av kjærlighetssorg, som kan gjøre det vanskelig å forholde seg til selv de mest hverdagslige oppgavene. Når man ønsker å komme over eksen fortest mulig, er det frustrerende å høre at «tiden leger alle sår». Man vil jo helst slutte å lide så fort som mulig, og nettopp ikke bruke mye tid.

Likevel ligger det mye sant i uttrykket. Jo mer tid som går, og jo mer nytt du opplever, dess lettere vil det bli å glemme eksen. Du kan så klart ikke få tiden til å faktisk gå fortere, men du kan påvirke om det føles som om den vonde tiden går over fort eller sakte.

Les også: Veien ut av ensomheten: 8 hjelpsomme tips

Aksept – essensielt for å komme over eksen

Grunnen til at mange sliter med å komme over eksen, er at de ikke klarer å akseptere at forholdet er over. De romantiserer eksen og ser stadig tilbake til en relasjon som sikkert ikke var like harmonisk som den fremstår i ettertid. Enkelte vil ikke gi slipp på håpet om å bli sammen med eksen igjen.
Har man blitt forlatt, eller har partneren vært utro, er man spesielt såret. I tillegg til å være trist, blir man gjerne også sint, fordi den andre har ødelagt det spesielle man hadde.

Her bør man innse at det alltid finnes en grunn til at et forhold går i stykker. Som oftest snakker man om hvorfor det blir slutt, enten dere bestemte dette sammen eller kun en av partene slo opp. Det kan hjelpe å tenke at man ikke var ment for hverandre og se realiteten i øynene. Aksepter situasjonen slik at du fortere kan komme over eksen.

Den beste måten å komme over eksen: 5 tips til deg som går igjennom et samlivsbrudd

1 Bryt kontakten

Det trenger ikke å være for alltid, men foreløpig bør dere avtale en kontaktpause. Unnvik også steder det er sannsynlig at du vil møte eksen eller vennene hans/hennes. Ellers blir det umulig å akseptere situasjonen og se fremover!

2 Tillat tid til refleksjon

Ikke prøv å ikke tenke på eksen. Det er bedre å sørge en liten stund. Ved å tenke tilbake til både gode og vanskelige stunder, vil du med tiden bearbeide det som har skjedd. Husk å ikke idealisere fortiden og eksen.

3 Rydd unna minner

Å stadig bli minnet om eksen gjennom bilder eller personlige gjenstander vil hindre deg i å gå videre. Selv om det er smertefullt, bør du legge alt som får deg til å tenke på eksen i en boks og sette den et sted du ikke ser den. Enkelte vil også føle seg lettet hvis de tar et enda mer drastisk skritt, og faktisk kvitter seg med alle ting som vekker minner om eksen.

4 Vær sosial

Selvmedlidenhet og isolasjon hjelper deg ikke videre. Snakk heller med venner om hva du har opplevd. De vil trøste deg og hjelpe deg med å bli klar over hva som gikk galt mellom deg og eksen.

Bli med på fester eller arrangementer, hvor du opplever noe spennende og treffer nye mennesker. En one night stand kan være spennende, og minne deg om at eksen din ikke var den eneste man kan ha det bra med. Og hvem vet, kanskje du treffer en fantastisk person du forelsker deg i?

5 Se fremover

Et samlivsbrudd kan være en unik sjanse å ta tak i livet sitt. Du får muligheten til å konsentrere deg helt om deg selv, og ikke ta hensyn til noen annen. Du bør benytte denne anledningen til å bli klar over hva som er viktig for deg, og hva du forventer av et framtidig forhold. Slik vil du med tiden komme over eksen og møte noen som passer bedre til deg.

Felles barn gjør det spesielt utfordrende å komme over eksen

Det er tungt å glemme eksen uansett, men ekstra vanskelig er det hvis dere har barn sammen. Barna minner deg naturligvis om forholdet som tok slutt. At dere ønsket å få barn sammen viser hvor mye tro dere hadde til forholdet den gangen. Dessuten gjør familielikhet at et ansiktsuttrykk hos barnet kan få deg til å tenke på eksen, som for eksempel smiler på samme måte.

For de færreste er det heller ikke aktuelt å glemme eks-partneren eller bryte kontakten. De fleste fraskilte eller separerte foreldre i Norge deler omsorgen i dag.1 Da må du i mange år videre ha regelmessig kontakt med både eksen og hans/hennes familie. Du må organisere hverdagen sammen med eksen og finne praktiske løsninger.

Det er viktig at du får til en viss distanse mellom dere, selv om dere omgås regelmessig. Dere har begge en nær tilknytning til barna, og en sober og ansvarlig tilnærming til hverandre kan være løsningen, fremfor en sterk, følelsesmessig relasjon. Det er viktig at ikke konflikter går ut over barna.

Er konfliktnivået høyt, kan det i enkelte tilfeller være lurt å få profesjonell hjelp. Som voksne mennesker kan man gå fra krangel og bitterhet til høflig, og på sikt kanskje vennskapelig kontakt – med rådgivning fra psykolog. For deg som er alenemor eller alenefar vil eksen alltid spille en rolle i livet ditt, men han eller hun skal ikke hindre deg i å gå videre i livet, og eventuelt finne en ny partner.

Quiz: Er du kommet over eksen alt?

Finn ut om du er klar for et nytt forhold! Bli med på quiz!

bli medlem

kilder:

1Statistisk sentralbyrå, hentet fra: http://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/bosted-og-samvaer-2002-2004-og-2012

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser