Dårlig forhold: Gi avkall på noe som ikke er bra for deg!

dårlig forhold

Noen mennesker tiltrekkes ubevisst av menn eller kvinner som ikke er bra for dem. Det kan være veldig smertefullt å være sammen med en person som man ikke har godt av. Hva utgjør et dårlig forhold, og hvordan kan man avslutte en vond og sårende relasjon?

Hva er en dårlig partner?

Generelt kan man si at en dårlig partner er en som gjør forholdet veldig vanskelig for den andre (og kanskje begge parter) og som stadig gir partneren sin vonde følelser. Det kan for eksempel være ved å opptre veldig tilbakeholdent og likegyldig overfor den andre. Viser man lite følelser og deler man ingen personlige tanker eller problemer med partneren, kan det tolkes som mangel på tillit og kjærlighet. Også hvis man bestandig prioriteter jobb eller hobbyer fremfor kjæresten og viser lite interesse for den andres liv og problemer, kan dette være svært vondt for den andre. Samtidig består et parforhold av to mennesker, så man blir ikke nødvendigvis til en «dårlig» partner uten at den andre tillater det.

Hvorfor aksepterer vi dårlige forhold?

Det som kjennetegner mange mennesker som gjentatte ganger faller for personer som ikke er bra for dem, er dårlig selvtillit. Man synes ikke at man selv er mye verdt, og tror derfor at man fortjener å bli dårlig behandlet. Dette har ofte med oppveksten å gjøre: enkelte ble for eksempel vant til å bli behandlet uten respekt, så de synes det er normalt. Ubevisst leter vi ofte etter noe vi kjenner hjemmefra når vi søker en partner.

Akkurat som man ofte blir mer interessert når den man dater spiller «hard to get», så tiltrekkes mange bare mer og mer av at partneren deres er utilnærmelig. Når partneren er veldig tilbakeholden med kjærlighetserklæringer, blir det ekstra verdifullt når han en sjelden gang sier «Jeg elsker deg». Gleden over dette er en så sterk følelse at man vil oppleve den igjen. Man blir så å si avhengig og makter ikke å gi slipp på forholdet, selv om man merker at det er dårlig.

drømmende kvinne Det er vanlig å være så forelsket og begeistret for kjæresten at man tenker at det at man traff denne personen er det beste som hendte i livet. Mennesker med lite selvtillit tror ikke de er likeverdige med den de elsker. Derfor ser de det som en bragd at de likevel klarte å bli sammen med ham/henne. De tror de at de bare «må» holde ut å behandles dårlig eller ha det vondt, siden de er overbevist om at det likevel er det beste å være sammen med partneren.

Mennesker som havner i slike dårlige forhold har en tendens til å ha forståelse for alt hos den andre, og glemmer ofte egne behov. De klarer ikke å si fra når noe ikke stemmer – de merker det ofte ikke en gang, siden de unnskylder alt for seg selv. De håper stadig på at ting skal bli bedre. Og de føler seg gjerne ansvarlig for den andres dårlige humør eller oppførsel.

Den romantiske forestillingen om å redde partneren

En annen form for dårlig forhold er de mellom en mann med problemer og en kvinne som tror at hun kan løse dem. Det er nokså utbredd at kvinner føler seg tiltrukket av at en mann har vanskeligheter i livet – da virker han sårbar, autentisk og ikke altfor perfekt.

Disse kvinnene tenker ofte: « Hva om det var meg, av alle mennesker i verden, som ville klare å vise ham veien ut av problemene? Ville det ikke vært romantisk om jeg kunne redde ham?». Det er ganske alminnelig at særlig kvinner faller for slike menn.1 Men som oftest er det dessverre slik at mannens problemer ikke forsvinner, men tvert imot påvirker kvinnens liv også og gjør forholdet vanskelig.

Man kan ikke endre et annet menneske. Årsakene til hans problemer ligger ofte i hans personlighet og livshistorie. Det er umulig for en utenforstående å nøyaktig forstå dem uten at han forteller om sine opplevelser av seg selv. Bare han kan løse problemene sine, og du kan ikke tvinge ham til å gjøre det. Og er du en mann som er i et lignende forhold, gjelder akkurat det samme – kun hun kan velge å endre egne vaner og problemer.

Råd for å komme ut av et dårlig forhold

1 Aksepter

Det første skrittet for å komme ut av et dårlig forhold, er å akseptere at det faktisk er slik – at forholdet er dårlig for en selv og ofte også den andre. Det er ikke så lett å merke at man har det dårlig, når man over lengre tid har vent seg til denne tilstanden og bare teller stundene der man har det bra med partneren. Det trengs mot og gjerne noen åpne ord fra utenforstående for å forstå at det ikke er normalt å lide i et forhold.

2 Snakk sammen

Å være sammen med mennesket man elsker og har knyttet sterke bånd med er noe veldig verdifullt – noe det lønner seg å kjempe for. Når du merker at forholdet gjør deg mer ulykkelig enn lykkelig, bør du prøve å gjøre noe med det. Snakk med partneren om det: Forklar hvordan du føler deg, hvorfor hans/hennes oppførsel sårer deg og hva du ønsker deg. Hvis du og forholdet også er viktig for partneren, vil vedkommende ta ordene dine på alvor og prøve å forandre det han/hun kan.

3 Få hjelp

Det er dessverre ikke bare å skru på en knapp for å forandre ens personlighet eller vaner. Det kan hende partneren har noen karaktertrekk som du ikke takler, men da må dere akseptere at dere nok rett og slett ikke passer sammen. Har partneren alvorlige personlige problemer, er det bare han/hun som kan velge å løse disse. Er partneren villig til å gjøre det, kan hans/hennes problemer og eventuelt også deres vanskeligheter løses med profesjonell hjelp.

4 Gi slipp

«En kjæreste skal løfte deg opp og få deg til å føle deg bra, ikke motsatt.» Denne setningen er hentet fra en rådgivningsside for ungdommer,2 men den gjelder for alle aldre. Hvis ingen forsøk for å forbedre forholdet frukter, bør du se sannheten i øynene: Hvis du ofte har det dårlig på grunn av partneren din, må du innse at dette ikke er godt for deg. Prøv å ikke lete etter unnskyldninger for dårlig oppførsel: Uansett hvorfor han/hun behandler deg dårlig eller gjør at du har det vondt, må ikke du akseptere å lide. Det er ditt liv og du lever bare en gang!

5 Gå videre

Hvis du har blitt klar over at forholdet ditt er dårlig for deg, bør du se etter alternativer. Når man har vært sammen lenge og eventuelt har barn sammen – men også hvis man fremdeles har sterke følelser for hverandre – så kan det være ekstremt vanskelig å se for seg et liv uten partneren. Men i de aller fleste tilfellene er det mulig. Bruddet vil være veldig vanskelig, men det kan faktisk hende du vil føle deg lettet og stolt når du har klart det. Støtte fra venner og familie vil være veldig viktig i denne tiden.

Vi ønsker deg lykke til med å få det bedre i forholdet ditt eller å gi slipp på det!

kilder:

1http://www.kk.no/livsstil/faller-du-stadig-menn-som-ikke-er-bra-deg-35607

2http://www.ung.no/forelskelse/kjareste/3398_Hva_kan_man_forvente_av_seg_selv_og_kjæresten_i_et_forhold.html

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser