Samlivsbrudd: Slik kommer du styrket ut av krisen

ulykkelig etter samlivsbrudd

De fleste opplever et samlivsbrudd som en personlig katastrofe. Alle planene om et felles liv mister sin gyldighet, og man må plutselig forholde seg til å være singel igjen. Som oftest blir et samlivsbrudd til et vendepunkt i livet – men det kan faktisk være begynnelsen på et bedre liv.

Samlivsbrudd er kjempetøft

Etter et samlivsbrudd kan det virke som om hele livet ligger i ruiner. Tar man begrepet bokstavelig, virker det gjerne som det ikke bare er et sam-livs-brudd (altså at livet sammen man delte med den andre er ødelagt), men faktisk også det egne livet brekkes i stykker.

De aller fleste som går gjennom et brudd, opplever kjærlighetssorg – her finner du omfattende tips til hva som hjelper! Det er vanlig at hele tilværelsen virker meningsløs og det er umulig å se for seg liv uten en partner. Og ikke minst er man ofte såret og føler seg mindreverdig.

Noen mennesker har en tendens til å hoppe rett inn i et nytt forhold etter et brudd. Det er fristende å få bekreftelse igjen fra en ny partner og det virker som en behagelig måte å «dekke til» kjærlighetssorgen med nye gode følelser. Selvfølgelig kan man ikke styre følelser. Forelsker man seg rett etter et brudd, så er det veldig fint. Men man bør helst ikke aktivt lete etter en ny kjæreste umiddelbart etter bruddet. Det er nemlig lurt å ta seg litt tid etter et samlivsbrudd.

Tiden leger alle sår

De fleste som ønsker å komme over eksen, liker ikke å høre at det tar sin tid. Men det kan være en trøst å tenke på at selv om man har det veldig vondt nå, så kan man stole på at smerten vil bli mindre og faktisk forsvinne en dag – man må bare være litt tålmodig.

Tiden som skal til kan man benytte til å bearbeide sorgen og la den nye situasjonen synke inn. Det skader neppe å være litt nedfor, det er langt verre å fortrenge de vonde følelsene. For å kunne gå videre er det lurt å forstå hvorfor det ble slutt. Det kan hjelpe å skrive dagbok eller å snakke med venner eller familie om det man føler og tenker etter bruddet. Det er viktig å merke at man ikke er alene, selv om man er singel.

Med tiden vil man sannsynligvis innse at forholdet ikke fungerte lenger, selv om man opplevde veldig fine stunder sammen. Evnen til å ta avskjed fra forholdet, samtidig som man tar vare på de gode minnene er sentral når det gjelder å komme over et samlivsbrudd.

Vokse på et samlivsbrudd

Med samlivsbrudd følger ikke bare sorg, men også praktiske utfordringer: Man må eventuelt finne seg et nytt sted å bo og som oftest venne seg å leve alene igjen. Etter mange år som par har man gjerne glemt hvordan enkelte ting skal gjøres, siden det alltid var partneren som gjorde dem. Har man felles hus og verdier, og til og med barn sammen, må alt det praktiske rundt dette ordnes. Dette går ikke alltid like knirkefritt, men det er viktig å holde motet oppe og vise hensyn til hverandre.

Selv om det ofte føles umulig å få til for eksempel å flytte på egenhånd, så vil man fort merke at man kan klare det meste. Venner og familie kan være en stor støtte i slike tøffe tider. Det er en veldig sterk og positiv erfaring å merke at man klarer seg fint som singel. Når man blir klar over at man er sterkere enn man trodde, får man mye bedre selvtillit.

La den fryktelige tiden bli en fruktbar tid!

Det finnes et ordtak som sier at når livet gir deg sitroner, bør du lage limonade. Lag noe søtt av det sure. Dette gjelder i ekstra stor grad for tiden etter et styrket etter samlivsbruddsamlivsbrudd. Ved å tillate seg å bearbeide sorgen og lære at man kan klare seg på egenhånd, kan man komme styrket ut av krisen.

For å komme seg opp på toppen igjen, må man gå igjennom den dype dalen først. Tenk så stolt du er når du har klart å klatre opp på en fjelltopp uten å ty til snarveier eller triks – slik føles det også å komme over et samlivsbrudd og finne igjen livsgleden.

På lang sikt vil du få det bedre enn etter bruddet, og eventuelt også bedre enn da du var sammen med eks-partneren din. Enkelte blir først klar over at de hadde et dårlig forhold, når det er over – og da føles også bruddet mer meningsfylt.

Gå videre

I løpet av tiden forstår man gjerne hva som lå til grunn for problemene man hadde som par. Siden man tar seg tid til å finne ut hva man selv ønsker og hva man ikke ville akseptere hos en ny partner, legger denne bearbeidelsesprosessen et godt grunnlag for fremtidige forhold. Når man er blitt klar for å se etter en kjæreste igjen, kan man lete bevisst og målrettet – man vet hva man vil og ikke vil.

Den nye selvstendigheten (som man oppnår ved å greie seg på egenhånd) vil dessuten virke tiltrekkende på andre. De færreste er interessert i å bli sammen med en usikker person, som bare søker bekreftelse hos en partner. En sterk person som har mestret utfordringer virker derimot imponerende på de fleste.

Å klare seg som singel er et utrolig godt utgangspunkt til å slutte å være singel – med andre ord: for å finne en ny kjæreste og et lykkelig forhold som varer. Er du klar for å gå videre etter et samlivsbrudd, og ønsker deg hjelp med å treffe noen som tilsvarer forventningene dine? Da bør du bli medlem hos EliteSingles! Meld deg inn gratis i dag!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser