Kjærlighetssorg – hva hjelper når alt føles meningsløst?

tøft med kjærlighetssorg

For å komme seg gjennom noe av det vanskeligste man kan oppleve, er det godt å få noen tips. Kjærlighetssorg gjør veldig vondt. Det tar sin tid å komme over den man har blitt forlatt eller såret av. I bearbeidelsesprosessen går du igjennom forskjellige faser som litt etter litt vil hjelpe deg å føle deg bedre og få nytt håp.

Innhold:

Hva er kjærlighetssorg?

Kjærlighetssorgens faser

Hvorfor gjør kjærlighetssorg så vondt?

Hvor lang tid varer kjærlighetssorg?

Hva hjelper mot kjærlighetssorg? (tips)

Gå videre

«Knust hjerte» – Hva er kjærlighetssorg?

Kjærlighetssorg er baksiden av medaljen som heter kjærlighet. Når man har vært så heldig å forelske seg, finnes alltid faren for at forholdet ikke fungerer og tar slutt. Kjærlighetssorg kan være følgen av et brudd, men man kan også sørge hvis man er ulykkelig forelsket. Smerten er verst for den som blir forlatt. Men merkelig nok er man gjerne også bedrøvet hvis man selv gjorde det slutt, eller var enig i å slå opp.

Les også: Slik kommer du over eksen fortest mulig!

Kjærlighetssorg innebærer ofte krenkelsen over å bli sittende igjen alene. Det er særlig tilfellet, hvis den andre har tatt avgjørelsen på egenhånd og man selv ville fortsatt forholdet. Men den som forårsaker bruddet er gjerne også trist over at det ikke fungerte.

Et samlivsbrudd kan gi følelsen av at hele verden bare bryter sammen. Alt føles meningsløst, selv ting som egentlig betyr mye for den sørgende. Dette kan gå så langt at enkelte blir så deprimert at de midlertidig mister lysten til å leve.

«Fysiske reaksjoner er typiske symptomer for kjærlighetssorg»

Også fysiske reaksjoner er typiske symptomer for kjærlighetssorg: Søvn- og konsentrasjonsvansker er vanlig. Enkelte har lite appetitt, klarer ikke å spise og går ned i vekt, mens andre trøstespiser og legger på seg. Det er ikke rart kjærlighetssorg heter «love sickness» på engelsk! Noen sliter også med hverdagslige oppgaver, som handling og jobb. Det kjennes som om livet bare stopper opp – men det gjør ikke det!

Psykologien bekrefter at «det å miste et annet menneskes kjærlighet (…) kan bevirke at man må utføre et sorgarbeid for å forsone seg med virkeligheten slik den er etter tapet.»1 Det betyr at selv om det ikke er enkelt, er det likevel fullt mulig å komme over kjærlighetssorg.

Kjærlighetssorgens faser

1 Vantro: Mange som har kjærlighetssorg nekter å akseptere situasjonen. De vil ikke miste kjæresten, for dette mennesket er det viktigste i livet. Samtidig føles det vondt å sitte igjen alene. De grubler gjerne over hvorfor det ble slutt, om de gjorde noe galt, og om de kunne ha gjort noen ting annerledes.

Når det en ønsker seg mest er å være lykkelig med kjæresten igjen, er det lett å gi seg selv skylden og stadig tenke tilbake. Men det nytter ikke. Mange romantiserer eks-partneren og innbiller seg at alt var bra før bruddet. Minn deg på at dette ikke kan stemme. Ingen er perfekt, og et forhold tar ikke slutt uten grunn.

2 Sinne: Kjærlighetssorg betyr ikke bare at man sørger, men ofte at man blir sint òg. Det kjennes urettferdig å bli forlatt, man er dypt såret og ønsker muligens å ta hevn. Eller man prøver å få partneren til å ombestemme seg; enten ved å påstå at eksen begår en feil, eller at man kan forandre på det som ligger til grunn for bruddet. Som oftest er dette en kamp mot vindmøller.

3 Sorg: Mange vil helst gjemme seg bort fra verden, trekke dyna langt over hodet og bare ligge der og gråte. Når du har kjærlighetssorg går du gjennom tunge stunder. Det er lov å slippe følelsene løs og gi rom for en viss grad av fortvilelse. Men denne perioden bør gå over for ikke å føre til alvorlige psykiske problemer – klarer du ikke å komme deg over bruddet, ta kontakt med lege eller psykolog.

Hvorfor gjør kjærlighetssorg så vondt?

knust hjerteÅ gå igjennom et samlivsbrudd er en av de mest smertefulle erfaringer et menneske kan oppleve. Blir man forlatt, oppfattes dette som en enorm personlig krenkelse. Det er svært vanskelig å ikke ta et brudd personlig, selv om den andre gjerne sier at det ikke hadde noe med deg å gjøre.

Samtidig mister man tryggheten av å ha en partner man blir elsket av, og som man deler livet med. Plutselig er du alene! Dere hadde kanskje laget planer for fremtiden, og rett som det var blir det ikke noe av dem.

I tillegg til at stoltheten er såret og tryggheten borte, savner du sikkert eks-partneren din. Det er vanlig å føle seg ensom. Du er jo så vant til at han eller hun er der – å komme over et brudd handler derfor også om å avvenne seg.

Hvor lang tid varer kjærlighetssorg?

I en episode av den amerikanske TV-serien «Sex og singelliv» fastslår karakteren Charlotte at det trengs halvparten av tiden et forhold varte å komme over bruddet: Datet dere i en måned, så ville du glemme ham etter to uker. Var dere sammen i et år, ville det ta seks måneder å komme over eks’en.

«Jo lengre man var sammen, desto tyngre er det å fordøye at forholdet er over»

Om dette stemmer er det lov å tvile på, men noe sant ligger i det: Jo lengre man var sammen, desto mer alvorlig var gjerne forholdet – og desto tyngre er det å fordøye at det er slutt.

Det finnes altså ingen absolutt regel for hvor lenge kjærlighetssorg varer, men du kan være sikker på at tiden leger alle sår. Aksepter at det vil ta en stund, men tenk på at denne perioden kommer til å være veldig pregende og viktig for personligheten din. I ettertid kan du kanskje dra nytte av denne erfaringen og til og med se noe positivt i bruddet.

Hva hjelper mot kjærlighetssorg?

Tillat deg å gråte og å sørge, men pass på at du ikke isolerer deg fullstendig fra omverdenen.

Unn deg det du har lyst på nå, enten det er et stort beger med is, en kopp kakao med krem eller en diger pose potetgull. Det gjør godt å pleie sjelen litt med slike enkle «medisiner».

Få ut sinnet med fysisk aktivitet: tren, vask leiligheten, eller plant blomster.

Skriv – det virker ofte beroligende og rensende for sjelen. Du kan skrive dagbok, dikt eller et brev til eks-partneren – dette skal ikke sendes, men det kan hjelpe deg å sette ord på følelsene dine.

Prøv å ikke ringe eks’en og ikke send ham masse meldinger eller e-poster. Det hjelper med distanse, så det kan være lurt å bryte kontakten eller å avtale at dere tar en «kontakt-pause».

Omgås familie og venner. Snakk med dem om hvordan du føler deg, de vil lytte og støtte deg, og kanskje de klarer å oppmuntre deg og få deg til å le.

• Prøv å tenke på andre ting enn bruddet. Det kan være hjelpsomt å jobbe mye, men pass på at du ikke overdriver.

• Husk også på å gjøre hyggelige ting som skaper nye positive minner. Det kan være en reise, en kveld på kino eller konsert…

• Når du føler deg nedfor, kan det være fint å høre på litt trist musikk eller tvert imot å sette på en låt som alltid gir deg godt humør.

• Gjør ting som får deg til å føle deg fin og attraktiv: tren, klipp deg, eller kjøp deg noen nye klær.

• Når det har gått en stund og du føler at det begynner å gå bedre, burde du rydde unna sporene etter eks-kjæresten, for eksempel bilder, brev og klær. Du trenger ikke å kaste dem – eks’en er jo tross alt en del av historien din – men det gjør bare vondt stadig å bli påminnet om det som er forbi. Dette skrittet er riktignok ikke lett, men etterpå vil du føle deg lettet og stolt.

bli glad igjenGå fra kjærlighetssorg til å være glad igjen.

Kjærlighetssorg er unektelig en veldig intens og vanskelig fase. Det er nok en svak trøst for dem som akkurat har opplevd et brudd – men denne tunge tiden går over og kommer til å gjøre deg sterkere. Ved å takle kjærlighetssorg lærer vi masse om oss selv, om hva vi trenger, hva vi synes er viktig og hva vi ikke vil akseptere i et fremtidig forhold. Du rydder opp i følelsene dine og blir bedre kjent med deg selv.

De aller fleste opplever kjærlighetssorg en eller flere ganger i livet – hvert år «gjennomgår minst 20.000 mennesker et samlivsbrudd i Norge.»2 Kjærlighetssorg er helt klart en påkjenning, men etter regnet kommer sola tilbake. Helt sikkert.

Hva er dine tips mot kjærlighetssorg? Eller har du spørsmål? Legg igjen en kommentar!

kilder:

1 snl.no/sorg_og_sorgarbeid

2 Ifølge Frode Thuen, professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, hentet fra aftenposten.no/fakta/innsikt/Tre-veier-ut-av-kjarlighetssorg-7720116.html

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser