Derfor er bøker bra for kjærligheten

kvinne leser bok

Utallige bøker handler om kjærligheten, men visste du at bøker også kan påvirke kjærlighetslivet ditt? Blant annet fordi du lærer mye av å lese og har en spennende hobby som de aller fleste synes er attraktiv og interessant å snakke om. Slik kan du både finne en partner med hjelp av bøker og sørge for at forholdet varer.

1. Tallene taler for seg selv

Diverse brukerundersøkelser, gjennomført av EliteSingles og våre engelsktalende søstersider, tyder på at lesehester er svært ettertraktet når det kommer til dating. I en spørreundersøkelse som handlet om medlemmenes lesevaner, viste det seg at mer enn halvparten av deltakerne ønsket seg en partner som var glad i å lese. En annen studie, der anonym brukerdata ble undersøkt, viste at det å lese anses som en av de ti mest sexy hobbyene man kan ha.1 Til sammen viser disse undersøkelsene preferansene til flere titusen single – det kan dermed sies med stor sikkerhet at de aller fleste liker bokormer, særlig når de ser etter en partner.

2. Man blir smart av å lese

Ikke bare i barndommen eller på skolen lærer man ved å lese bøker. Det sies at man aldri slutter å lære. Og det fine med å lese på fritiden er at man lærer uten å måtte pugge – det går helt av seg selv. Storlesere er ofte selv flinke med ord og vet hvordan man uttrykker seg godt. Dessuten samler man kunnskap om alle mulige temaer ved å lese all slags litteratur: Gjennom historiske romaner frisker man for eksempel opp historiekunnskapen sin, mens man lærer om fremmede kulturer i bøker av utenlandske forfattere. Taleføre og kunnskapsrike mennesker oppfattes som oftest som kloke. Og hvem vil ikke gå på date med en som er smart? Intelligens er faktisk en egenskap som mange synes er minst like viktig som utseendet.

3. Bokormer vet mer om kjærligheten

Man lærer ikke bare godt språk og generell kunnskap av å lese. Ved å lese bøker som handler om kjærlighet og forhold, lærer man mye om hvordan det er å bli forelsket, å ha kjærlighetssorg og å være sammen med et annet menneske. Selvfølgelig er ikke bøker noen erstatning for egne følelser og erfaringer, men teoretisk kunnskap kan være nyttig i kjærligheten. Identifiserer man seg med en romanfigur, kan man for eksempel lære å unngå feilene han/hun begår i boken. Det er bare viktig å huske på at livet ikke er noen romantisk kjærlighetsroman der personene ligner idealbilder og som alltid får en lykkelig slutt. Vi kan snarere lære leksjoner for livet av realistisk litteratur – den ligner mer på virkeligheten.

bøker og kjærlighet

4. Attraktivt i nettdating-profilen

Når du lager en profil på en datingside som EliteSingles, kan du skrive hva du liker å holde på med på fritiden. Dette er veldig viktig informasjon for «matchene» (foreslåtte potensielle partnere) som ser på profilen din, siden de vil finne ut mer om deg. Her passer det godt å skrive at man er glad i å lese, ikke bare fordi dette er en veldig populær hobby. Hvis du spesifiserer hvilken genre du foretrekker, skriver hvilke forfattere du liker eller hva som er yndlingsboka di, gir du andre sjansen til å oppdage at dere kanskje har lignende smak og mye til felles!

5. Supert samtaleemne på date

Også når man har blitt kjent og møtes på en første date i den «virkelige verden», er bøker et utmerket tema å snakke om. Kanskje dere begge har lest en aktuell bok dere kan diskutere om, eller dere mimrer om yndlingsboka fra ungdomstider. Dere bør slett ikke alltid være enige for at det skal bli en vellykket date: Også en livlig diskusjon om hvordan dere forsto slutten av romanen, eller hva dere ikke likte ved den, kan vise at man har funnet tonen. Å snakke om bøker avslører på mange måter hvordan et menneske ser på livet og verdenen, og er dermed en god måte å bli kjent på.

6. Original sjekkereplikk

Tenk om du satt på kafé og du la merke til en mann eller kvinne ved nabobordet. Du har lyst
til å snakke med ham/henne, men er redd for å være innpåsliten. Hva om du sier «Unnskyld at jeg forstyrrer, men den boka du leser har jeg alltid villet lese, men jeg har aldri fått anledning til det enda – kan du anbefale den?». Hvis mannen eller damen synes du er søt og ikke har noe imot en prat, så er nok ikke dette (eller noe lignende, bokrelatert) den verste måten å bli snakket til.

7. En full bokhylle imponerer

bokhylle

Også hjemme kan du vise andre hva du er interessert i og hvordan du liker å tilbringe fritiden din. En undersøkelse blant over 1000 skandinaviske single, som handlet om interiørets betydning for dating, viste at mange single syntes at en full bokhylle gjorde at den de var på besøk hos fremsto som mer attraktiv.

Ved å se på hvilke bøker det er som står i bokhylla, får gjesten din et inntrykk av hva du er glad i. I beste tilfelle kjenner han eller hun igjen bøker og oppdager flere fellestrekk. Det kan selvfølgelig også hende at vedkommende får seg en negativ overraskelse. For eksempel syntes 1 av 5 menn i undersøkelsen om bøker (se punkt nr. 1) at kvinner som leser erotisk litteratur er attraktive, mens kun 6 % av kvinnene likte denne genren i bokhylla til en mann. Men smaken er forskjellig, og selv om man ikke liker akkurat samme type bøker, så kan uenigheten også føre til spennende samtaler – og et fungerende forhold.

8. Koselig å lese sammen med partneren

Når man er i et forhold er det viktig å ha felles hobbyer – også hvis det ikke nødvendigvis betyr at man gjør noe sammen når man utøver dem. I tilfelle at hobbyen er å lese, så kan hver for seg sitte og lese, eller man koser seg i sofaen sammen, mens begge holder på med hver sin bok. Selv om det er viktig for de fleste å kunne ha gode samtaler med partneren, så er det også en flott egenskap å kunne tie med partneren. Det viser at man kan være seg selv og slappe av fullstendig med kjæresten sin.

9. Hyggelig å lese høyt for hverandre

Selv om man er voksen, kan det være kjempekoselig å lese høyt for hverandre fra en god bok. Det er rett og slett veldig koselig og avslappende å høre partnerens stemme, og å slippe å lese selv. Det minner om barndommen, da man la ut på reise i bøkenes fantasiverden. Det er ekstra hyggelig når man er utslitt eller syk – at den andre leser for deg er den beste pleien du kan få.

10 Det blir aldri kjedelig når man kan snakke om bøker

En annen grunn til at forhold mellom lesehester har gode sjanser for å vare, er at man blir fornøyd av å lese, og at man har noe å snakke om. For det første er det godt for sjelen å synke inn i bokverdenen, glemme alt rundt seg og drømme seg bort i historien man holder på å lese. Slik kan man hvile seg etter en slitsom dag, og slappe av når man er stresset. Ofte identifiserer man seg med hovedpersonene i boken og har følelsen av at de blir til venner, som man savner når boken er ferdig. Bøker kan dermed være en god støtte og kompensasjon i en slitsom hverdag. Og når man er glad og avslappet, har man det automatisk hyggeligere med partneren.

For det andre er bøker ikke bare et godt samtaleemne på date, men også i et forhold som varer i mange år. Også eldre par, som kanskje ikke opplever så mye spennende i hverdagen, kan stadig lese nye bøker. Hvis de forteller hverandre om det de har lest, eller leser samme bok, vil de ha uendelig mange interessante temaer å snakke om. Slik blir det aldri kjedelig, enda man har vært sammen lenge.

sexy briller+1 (Lese)briller er ikke nerdete, men moderne

For bare noen år siden ble brillebrukere ofte fremstilt som «nerdete» – for eksempel i filmen «She’s all that» fra 1999, hvor en ung jente med briller ikke blir ordentlig «kul» før hun får av seg de store brillene. I dag er det helt annerledes: Veldig mange går med briller, de har faktisk blitt motetilbehør. Selv om ikke alle bokormer nødvendigvis bruker briller, så er det gjerne slik de blir fremstilt. I alle fall er det gode nyheter at ideen av en typisk bokorm har forandret seg fra å være sær til å være motebevisst og helt normal.

kilder:

1 Undersøkelse gjennomført av EliteSingles UK: https://drive.google.com/file/d/0B7g6e9WbJ0CDeWU4SHFOUDRvcFk/view?pref=2&pli=1

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser