5 erfaringsbaserte tips til et langt og lykkelig ekteskap

lykkelig eldre par

En amerikansk forsker har intervjuet flere hundre par godt opp i årene. Han ville finne ut hva som var hemmeligheten bak deres velfungerende forhold. Resultatet er en rekke tommelfingerregler som alle kan dra nytte av, enten de er gift eller ikke.

Lykkelig ekteskap? Spør de eldre!

Hvem kan vel best gi råd for å lykkes med livsvarige relasjoner? Det må være de som kan se tilbake til lange og stabile forhold: Eldre par med mange års erfaring. Denne tanken ligger til grunn for et stort forskningsprosjekt gjennomført ved amerikanske Cornell University.1

Bak undersøkelsen står Karl Pillemer, som er gerontolog. Han forsker altså på alderdommen og ser tydeligvis ikke bare på sykdommer som karakteristisk for livets siste tredjedel, men han ser på det positive, nemlig livserfaringen.

Dessuten satset forskeren på at kvantitet ville bringe kvalitet: Idet han intervjuet et stort antall par fikk han usedvanlig mange råd, som dermed kan anses som mer seriøse enn tips fra enkelte personer. Til sammen var det 400 individer som deltok i undersøkelsen; alle var over 65 år og hadde vært gift i flere tiår. I tillegg intervjuet han også folk som hadde blitt skilt, siden han håpet å få tips til å forhindre separasjon fra dem med dårlig erfaring.

Selv om det er snakk om ektefeller i undersøkelsen, gjelder rådene like mye for par som ikke ønsker å gifte seg. Uansett om man høytidelig bekrefter at man vil dele livet sitt, eller man bare er sammen i mange år og kanskje hele livet, så kan sikkert de fleste ha godt av å få tips fra erfarende seniorer.

Her er de viktigste fem rådene de intervjuede ga forskeren2:

1 Snakk med hverandre

Dette rådet ble gitt gjentatte ganger. De eldre er overbevist om at alle problemer som oppstår i et forhold kan løses ved å kommunisere godt og tydelig med partneren. Samtidig anga overraskende mange av dem som hadde blitt skilt, at en av hovedgrunnene for separasjonen var manglende eller dårlig kommunikasjon.

Evnen til å kunne snakke åpent med partneren er dessuten svært ettertraktet blant single: En intern undersøkelse blant EliteSingles’ brukere viste at god kommunikasjon var det de fleste single ønsket seg mest av en fremtidig partner.

2 Bli godt kjent før dere gifter dere

Dette tipset gjelder alle som på et spesielt tidspunkt bevisst bestemmer seg for å være sammen i mange år, enten ved å gifte seg eller å få barn sammen. De eldre som ble intervjuet rådet unge å vente til man kjenner den andre godt og har delt en del erfaringer sammen. Dessuten understreker de at man ikke må vente at man vil kunne forandre partneren med tiden.

3 Se forholdet som en forpliktelse

Forskeren snakker om «an unbreakable, lifelong commitment», der partnerne ikke bare ser på forholdet som et frivillig partnerskap som baseres på lidenskap. For at et forhold skal vare, og forbli sterkt gjennom årene, må det også tåle utfordringer og vanskelige stunder. I krisesituasjoner hjelper det å minne hverandre om det sterke båndet som en gang i tiden ble knyttet. Slik kan midlertidige problemer overkommes og føre til et lykkelig forhold på lang sikt.

4 Lær å spille på lag

Seniorene understreker at man bør se seg selv og partneren som et team. Erfaringer fra skolen, idrett eller familien kan være nyttige for relasjoner: Når man har lært å se den enes problemer som begges problemer, er veien mye kortere til å løse dem.

5 Velg en partner som ligner på deg

De eldre anbefaler varmt å finne seg en partner som man har mye til felles med. Til tross for at alle par vil møte vanskeligheter i løpet av tiden, så er disse mye lettere å takle sammen med en lik partner. Aller viktigst synes seniorene det er å være enige om essensielle temaer som pengebruk, barneoppdragelse og religion.

Dette siste rådet gjenspeiler filosofien bak EliteSingles’ matchmaking-metode: Vi tror på at stabile og langvarige forhold bygges på kompatibilitet. Det betyr selvfølgelig ikke at man behøver ha helt identisk personlighet, men at felles verdier gir et godt grunnlag for et fremtidig forhold. Felles interesser og personlighetstrekk som utfyller hverandre er det beste utgangspunktet for en lykkelig relasjon. Leter du fremdeles etter en slik sjelevenn, så kan vi hjelpe deg å finne ham eller henne!

bli medlem nå!

kilder:

1 http://www.news.cornell.edu/stories/2015/06/gerontologist-finds-formula-happy-marriage
2 Siden forskningen foregikk gjennom personlige intervjuer og ikke formaliserte spørreundersøkelser, ble svarene samlet og oppsummert av forskerne for ikke å liste opp mange hundre råd som inneholder mye av det samme, men heller noen færre konkrete tips.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser