Er du sjenert og forelsket? Eller dater du en som er sjenert?

sjenert kvinne

Sjenanse kan være et hinder for å lykkes med å finne kjærligheten: Mange som er sjenerte, står så å si i veien for seg selv. Andre, som er interessert i den sjenerte personen, har vanskeligheter med å tolke sjenertheten riktig. Vi forklarer hvorfor man blir sjenert, gir tips mot sjenanse, og byr på hjelp for dem som ikke vet hvordan de skal forholde seg overfor sjenerte mennesker.

Hva betyr det egentlig å være sjenert?

De fleste kjenner noen som er sjenert: Mennesker som ofte unnviker andres blikk, som lett rødmer, og snakker med lav stemme. Men ikke alle som er sjenerte, er alltid like tilbakeholdne. Det kan være avhengig av omstendighetene: De fleste mennesker er mer avslappet i trygge og kjente omgivelser enn i fullstendig nye og ukjente situasjoner. I tillegg er man gjerne sjenert når man ikke har det så godt på innsiden – da forsøker man å beskytte seg på utsiden, ved å unngå kommunikasjon og konfrontasjon.

Det kan også hende man er utadvendt og full av selvtillit på noen områder – for eksempel på jobb – men plutselig blir sjenert overfor det motsatte kjønn (eller samme kjønn, hvis man tiltrekkes av det). Dette har også mye med erfaring å gjøre, siden det ukjente ofte er skremmende. Derfor er det særlig unge gutter som er sjenert overfor jenter, eller tenåringsjenter som rødmer hver gang de ser han de liker. Men sliter man med dårlig selvtillit som voksen, så er det vanlig at man fremdeles er sjenert overfor personer man gjerne skulle ha flørtet med.

Det er ikke utelukkende dårlig å være sjenert. Det er også uttrykk for stor følsomhet, noe som absolutt er en verdifull egenskap, særlig når det kommer til relasjoner med andre. Sjenerte mennesker er veldig oppmerksomme for detaljer – det gjør dem til pålitelige venner og partnere. Men for dem selv kan det å ta inn på seg så mange sanseinntrykk ofte bli slitsomt og skremmende. Derfor trekker de seg tilbake og virker sjenerte på andre.

Hvorfor blir man sjenert?

Forskning har funnet ut at grunnlaget for at en person blir sjenert ligger i genene. Det er altså arvelig å være sjenert. Noen mennesker er rett og slett sjenerte av natur. Særlig sjenerte barn reagerer sterkere på stress og blir lettere redd enn andre. Men selv om sjenerthet har mye med anlegg å gjøre, så kan man ofte få bukt med den i løpet av oppveksten eller som voksen.

EliteSingles’ ansatte psykolog Salama Marine forklarer at det finnes fire forskjellige typer sjenerte: Den ene typen er sjenert på grunn av frykten for å mislykkes. Den andre tør ikke å snakke med andre fordi den er redd for å blottlegge seg. Den tredje typen er redd for å bli dømt av andre, mens den fjerde typen aldri våger å si nei, eller å få igjennom viljen sin. Enten man er på nett eller i det «virkelige liv», kan det være plagsomt å være sjenert. Det er riktignok ingen sykdom, men en karakteregenskap som man kan jobbe med å forandre, understreker hun.

Hva kan man gjøre for å være mindre sjenert?

Psykologen vår kommer med tre gode råd til deg som sliter med å være sjenert og ønsker å bli mer utadvendt:

1 Aksept

Et første skritt er, som så ofte, å akseptere at man er sjenert. Det hjelper dessuten å forstå hvilken type sjenerte man hører til. Innadvendte personer har ofte altfor høye forventninger til seg selv. Aksept betyr derfor at de må slutte å gjenta negative tanker («Jeg kan ingenting«, «Jeg klarer det aldri…») som bare trekker ned selvtilliten.

2 Ikke overdriv

Mange som er sjenerte, prøver å skjule dette ved å opptre på en overdreven utadvent måte. De spiller en rolle som lett kan gå for langt. For eksempel merker de ikke at de ofte inntar hele plassen i en samtale og hele tiden snakker om seg selv. Dette synes nok de fleste er irriterende, men det kan være et spesielt stort problem når man møtes på date, siden det er viktig å vise oppmerksomhet for å signalisere interesse.

3 Øvelse gjør mester

Det er likevel viktig å utsette seg selv for vanskelige situasjoner, for å sakte men sikkert takle dem bedre. Ta små utfordringer, som å spise lunsj med en ny kollega, gå bort til noen du ikke kjenner på en fest, eller inviter flere folk du liker til middag hos deg. Utsett deg aktivt for slike situasjoner som vanligvis skremmer deg, så vil du med tiden merke at de egentlig ikke er farlige.

Hvordan forholder man seg overfor sjenerte personer?

sjenert på dateSelv om det å være sjenert ofte er et tegn på usikkerhet, så kan det omsider også føre til at andre blir usikre. Det er nemlig ikke lett å tolke oppførselen til en sjenert person. Etter en date med en som er veldig innadvendt, er det mange som tenker: «Er han/hun ikke interessert eller bare sjenert?». Det er ikke lett å vite, når den andre legger skjul på følelsene sine og nærmest virker likegyldig – selv om kanskje hjertet banker og sommerfuglene vrimler i magen.

Det beste du da kan gjøre, er å spørre den andre rett ut. For er den andre faktisk interessert, men for sjenert til å vise det, vil han eller hun sikkert være takknemlig for at du overtok å si de vanskelige ordene. Dessuten er det smigrende for deg at den andre er sjenert – for når det kommer til stykket, så er det jo vanlig å bli sjenert når man er forelsket. Bare at folk som sjenerte fra før av blir enda mer sjenerte når de har hjertebank.

For å prøve å bryte den onde sirkelen, burde begge partene (den sjenerte, og den andre, som jo muligens også er sjenert) overvinne frykten for å bli avvist, og snakke åpent om hva de føler. Ærlighet er noe av det mest avvæpnende og sympatiske man kan vise når man dater. Alle blir glad over å høre at noen liker dem. Og er ikke følelsene gjensidige, blir man likevel smigret av komplimenten. Den som har blottlagt sine følelser vil sannsynligvis føle seg krenket eller flau, men i alle fall har han eller hun fått svar på spørsmålet om den andre er interessert eller ikke. Da er det mye lettere å gå videre, og heller bli kjent med andre. Å ha blitt avvist, er ingen grunn til å bli sjenert – tvert imot burde du være stolt at du var så modig og spurte!

Når kjæresten er sjenert

Er man blitt sammen med en som er sjenert, så har man i alle fall klart å overkomme de første vanskelighetene. Mange som er sjenerte, «tiner» opp med tiden, når de lærer den andre å kjenne og dere stoler på hveradnre. Likevel forblir mange sjenerte i sosiale sammenhenger. Hvis partneren selv er veldig sosial og utadvent, kan dette med tiden bli et problem. Det kan være en belastning å stadig merke at kjæresten føler seg uvel og virker usikker overfor venner eller fremmede, når man selv er åpen og går rett på sak.

Det kan også være vanskelig for forholdet om en av partene er veldig sjenert i senga. Selv om han/hun har tillit til kjæresten, så kan det være vanskelig å virkelig slippe seg løs. Det er synd for den sjenerte så vel som for partneren. Også i en seksuell sammenheng kan det hjelpe å snakke om egne behov. Men enkelte klarer ikke å legge ord på slike ønsker. De må først bli klar over hva det egentlig er de har lyst på i senga. Da er det lurt å beskjeftige seg med dette, både ved å prøve seg fram alene og med partneren. En åpen, og gjerne flørtende samtale kan hjelpe å bli mindre sjenert i senga.

Det er selvfølgelig helt i orden å være en innadvendt person, men faktum at du er sjenert burde ikke gjøre livet ditt unødvendig vanskelig. Vi ønsker deg lykke til med å bli såpass utadvendt at du får det lettere med å bli kjent med og være sammen med et menneske du er glad i!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser