Ærlighet varer lengst

ærlig person

Dette ordtaket kan man faktisk ta helt bokstavelig! For dating og i kjærligheten kan det absolutt føre til et langvarig forhold å være ærlig helt fra starten. Dette gjelder konkrete utsagn, men også hvordan man fremstår som person. Og omvendt er sjansene store for at et kjærlighetsforhold ikke blir til eller ikke fungerer på sikt om man lyver til hverandre eller skjuler viktige sider av seg selv.

Ærlighet i nettdatingprofilen

Å være ærlig i profilen din kan spare deg for mye bry. Hvis du ikke svarer ærlig på spørsmålene i personlighetstesten, men overdriver, finner på noe, eller skjuler noe som utgjør deg, fungerer ikke matchmaking som det skal. Det kan hende du blir matchet med en som ikke virkelig passer til deg, men til den du later som du er. Derfor er det ingen grunn til ikke å fylle ut testen oppriktig. Selv om du kanskje har dårlig selvtillit, så bør du huske på at vi i EliteSingles vil finne en partner som passer til deg. Og er det «ekte kjærlighet», så vil partneren elske deg som du er, inkludert dine utilstrekkeligheter.

For det andre kan potensielle partnere avskrekkes om de finner ut at du ikke var ærlig i profilen. Hvis de for eksempel finner ut at du ser helt annerledes ut enn på profilbildet når de treffer deg på date, så vil de føle seg lurt. Du lovet dem noe som du ikke innfrir. Akkurat som det kan være fatalt å lyve i en jobbsøknad, så kan også løgn på datingbanen drepe all romantikk. Det kan også være vanskelig å ha tillit til deg i framtiden, hvis det første inntrykket er preget av at du ikke var ærlig. Tenk deg derfor godt om før du avviker sannheten i profilen din!

Å være seg selv er ikke så lett – men viktig!

Men også i det «vanlige liv» offline, varer ærlighet lengst. Vi har alle lært i barndommen at «Du skal ikke lyve!» og de fleste er klar over at man ikke kommer langt i livet ved å lyve eller bedra. Men man kan også være uærlig på en nokså ubevisst og subtil måte: Enkelte mennesker virker for eksempel veldig selvsikre og avslappet, og kan virke svært tiltrekkende på andre, på grunn av dette inntrykket de formidler. Men noen ganger er dette bare en fasade som skal skjule usikkerhet. For den som forelsket seg i den tilsynelatende selvsikre personen som egentlig er usikker og redd, så kan denne oppdagelsen være en stor skuffelse. Det er lettere å akseptere svakhet når den ikke blir kamuflert, men vist med ydmykhet. Det lønner seg altså å være seg selv. Er du ærlig overfor deg selv og andre, og tilstår at du er som du er, vil også andre akseptere og elske deg som du er.

Ærlighet på date

Når du treffer et bekjentskap fra nettet for første gang, er det også lurest å være ærlig. I alle fall hvis du er oppriktig interessert i den andre. Det finnes en rekke tabber man kan gjøre på første date, og en av dem er å fortelle noe som ikke stemmer. Hvis dere sees igjen, og den andre finner ut at du bare fant på det du sa, så vil nok han eller hun bli skuffet og forvirret. Hvorfor sier du ikke sannheten? Har du noe å skjule? Ønsker du deg ikke et oppriktig forhold? – dette kan faktisk skremme bort daten din, selv om det bare var detaljer du løy om.

For å finne tonen og vite om dere har god kjemi, er det også viktig at du er deg selv. På date gjelder det samme som i profilen din: Du bør alltid presentere deg som du virkelig er, slik at den du møter får sjansen til å forelske seg i nettopp deg, og ikke en du prøver å være!

Ærlighet i forhold

ærlig parHar man vært så heldig å forelske seg og bygge et forhold på ærlige følelser, så gjelder fremdeles ordspråket «ærlighet varer lengst». De aller fleste synes det er viktig at partneren deres deler sine bekymringer med dem, viser EliteSingles’ nye brukerundersøkelse. 95 % av de spurte oppga at dette var noe de forventet av en fremtidig partner. Å snakke om bekymringer betyr også å våge å ta opp vanskelige temaer. Enkelte er redd for å kritisere partneren, og prøver å unngå krangel – men det er viktig å påpeke problemer og snakke om dem med partneren! Det er bedre å være ærlig og eventuelt noe sårende der og da, for å forhindre å få mer alvorlige problemer med partneren på lang sikt.

En annen intern undersøkelse viste at 89 % av de spurte skandinaviske single setter stor pris på ærlighet i et forhold. Mange anser ærlighet i et forhold som det samme som troskap. Utroskap derimot er for de fleste en grunn til å avslutte et forhold. Det lønner seg altså virkelig å være ærlig helt fra starten og igjennom hele forholdet, om man ønsker seg et stabilt, langvarig og lykkelig forhold.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser