Redd for forhold – hvordan håndterer du frykten?

frykt for forhold

Synes du det er vanskelig å ha et intimt og langvarig forhold? Å være redd for forhold er veldig vanlig og det blir til et stort problem for mange. Les våre råd for hvordan du takler følelsene dine.

Hva vil det si å være redd for forhold?

Å være redd for forhold er et vanlig fenomen som lenge ikke ble tatt på alvor. Det er et problem som ikke bare går ut over deg selv, men også din potensielle partner. Årsakene til at du er redd for forhold kan variere, men oppleves generelt sett som en grunnleggende redsel for å miste friheten og selvstendigheten.

Om du er redd for forhold kan det påvirke oppførselen din og dine tanker om emosjonelle bånd får en sterk negativ påvirkning på deg. Ofte søker man hjelp, da oppførselen og tankemønsteret ligger i underbevisstheten. Lider du av forholdsskrekk er sannsynligheten stor for at du har vanskelig for å forstå din egen oppførsel, noe som ytterligere forverrer situasjonen.

Det finnes karaktertrekk for en underliggende relasjonsfrykt: Er du redd for forhold er du trolig veldig selvsikker og har evnen til å vinne over andres hjerter. Sjansen er også stor for at du har en tendens til å ha kortvarige forhold. Finner du ofte bortforklaringer når det kommer til å lage planer sammen med andre? Flykter du når forholdet blir mer seriøst?

Kjennetegnet for denne typen frykt er flukten fra emosjonelle bånd. Jo mer harmonisk og intimt forholdet blir, desto mer angst kjenner den utsatte. Du føler deg innestengt og kvalt i forholdet – og unngår derfor planlegging av fremtiden av frykt for å oppleve det samme igjen. Ikke sjeldent leder dette ofte til en plutselig slutt på forholdet.

redd for forhold

Ikke la deg styre av frykten

Er du redd for at forholdet kan få dramatiske effekter på ditt hverdagsliv? Forsøk å hør etter hva din indre stemme sier. Hva er du redd for? Hva føler du om noen vil inngå et forhold med deg? Å fastslå bakgrunnen for frykten er et viktig steg for å overvinne problemet. Å analysere og komme til bunnen av sine redsler er veldig vanskelig, og mange søker derfor profesjonell hjelp. Å få prate med noen andre om sine problemer kan være hjelpsomt og bør vurderes i situasjoner som dette.

Om du vil få bukt med dine bekymringer er det viktig at du kommuniserer åpent med din partner. Forsøk å forklare din situasjon og dine følelser. Gjennom å identifisere dine begrensninger gjør du din partner klar for å håndtere situasjonene som kan oppstå i et forhold.

Gjennom felles aktiviteter bygger dere opp tillit og trygghet hos hverandre – å få dele en latter sammen er noe som effektivt reduserer frykt og usikkerhet. Å være redd for forhold behøver ikke være permanent. Du kan lære deg å håndtere det og i framtiden nyte et trygt og godt forhold.

ELITESINGLES ønsker at du finner en partner som du har mulighet å overvinne frykten med!

Har du spørsmål? Ta kontakt på e-post [email protected].

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon