One night stand – noe for deg?

one night stand

Enten man bare har lyst på sex, eller man egentlig lengter etter mer: En one night stand kan være spennende, og gjøre at man føler seg bra. Men vær forsiktig: Tilfeldig sex medfører en del farer, så vær oppmerksom på dine egne ønsker og respekter hva den andre vil.

One night stand – klar definisjon, men få regler

Ordet one night stand var opprinnelig et teaterbegrep som betegnet et stykke som bare ble spilt én gang – når det kommer til sex, skjer ikke ting lenger på scenen, men (som regel) i sengen: Også her tilbringer man bare én natt med hverandre; en one night stand er helt klart en «engangsgreie».

Man kan ha en one night stand med en man kjenner, men det er ikke til å anbefale. Enkelte synes det er lettere å ha sex med en de har tillit til, og som de eventuelt har flørtet med en stund: Det kan være en kollega, en venn eller eks-kjæresten. Uansett, så er ingen av disse et godt valg for en one night stand. Denne natten vil sannsynligvis forandre forholdet mellom dere. Har du tilfeldig sex med en du ser regelmessig, vil det føre til ubehagelige situasjoner i ettertid.

Les også: Riktig timing er nøkkelen til suksessrik dating

Det er derfor mange synes det er mindre komplisert å hoppe til køys med en de ikke omgås med til hverdags. Siden konseptet innebærer at man ikke har noen felles fremtid, er det like greit at man ikke har noen felles fortid heller: Poenget med en one night stand er å nyte øyeblikket.

Dessuten kan det være lettere å slippe seg løs med en person man aldri ser igjen. Av samme grunn kan tilfeldig sex være veldig spennende: Du vet ikke hva som venter deg, og du kan gi slipp på hemninger. Når du vet at denne anledningen er unik, passer du på å nyte den.

one night stand

Tilfeldig sex: Ingen spenning uten risiko

En one night stand er spennende og ukomplisert – men innebærer visse farer. For det første de rent fysiske risikoene ved å hoppe i det uten beskyttelse: Det finnes utallige historier om kvinner som blir gravide gjennom en one night stand – og det var nok neppe planlagt.

Dessuten er det særlig viktig å bruke kondom når man har sex med fremmede, for å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer. Siden en one night stand gjerne skjer spontant, kan enkelte la seg forføre til å droppe kondom eller «hoppe av i svingen» – dette går ofte galt.

En mye omtalt studie gjennomført av kondomprodusenten Durex, konkluderte med at Norge er landet hvor folk oftest har one night stands – og også hvor beskyttelse spiller en skremmende liten rolle.1 Ubeskyttet sex kan ha enorme konsekvenser for livet ditt. Ikke ta sjansen!

Dessuten kan en one night stand såre følelser. Det er viktig å kommunisere helt klart om hensiktene man har før man blir med på en one night stand. Ellers vil det lett oppstå misforståelser. Begge bør være klar over at det er et enkelttilfelle, og at de ikke ønsker mer. Hvis den ene håper denne natten vil utvikle seg til et kjærlighetsforhold, men den andre ikke er interessert i noe mer, er det et dårlig utgangspunkt.

Motivene for å ha tilfeldig sex er nemlig nokså forskjellige. Det kan være at man ønsker å få bekreftet at man er attraktiv, har lyst på eventyr, rett og slett lyst på sex, eller lengselen etter nærhet: Enkelte ønsker seg egentlig et mer langsiktig forhold, men takker ja til å ha sex, hvis de føler at det er alt de kan få. I slike tilfeller bør du tenke deg om hva du søker – ønsker du deg egentlig et forhold eller et uforpliktende møte?

Les også: Så viktig er klesstilen når det kommer til dating.

Tips til one night stand – og dagen derpå:

1. Ikke drikk for mye

 • Det skjer gjerne i fylla, men ikke bli med på tilfeldig sex hvis du har drukket så mye at du ikke klarer å ta viktige avgjørelser
 • «Jeg var skikkelig dritings, så det ble ikke noe bra.» De fleste har nok hørt om slike historier. For mye alkohol påvirker både kvaliteten på sexen, så vel som evnen til å ta ansvar for å bruke beskyttelse.

2. Velg et sted der du kjenner deg komfortabel

 • Du føler deg kanskje mer avslappet i kjente omgivelser, men det kan være vanskelig å få den andre til å gå neste dag hvis du vil det.
 • Hjemme hos den andre er fordelen at du kan gå når du selv ønsker, men hjemveien kan bli slitsom hvis du er festkledd og den andre bor langt unna

3. Vær diskret

 • Ikke fortell intime detaljer fra privatlivet ditt eller følelsene dine til den du har one night stand med.
 • One night stand handler om sex, så ikke ødelegg spenningen med snakk om alt mulig annet.
 • På samme måte bør du ikke fortelle intime detaljer fra denne natten til utenforstående.

4. Vis respekt

 • Hvis du merker at den andre ønsker seg mer enn kun én natt med deg, må du tidlig gjøre det klart hva du vil for ikke å skape falske forventninger.
 • Selv om du sannsynligvis aldri ser den andre igjen, bør dere omgås med respekt. Ikke overtal sexpartneren til noe han eller hun ikke vil.
 • Ikke lov noe du ikke kan holde: Hvis du virkelig bare ville ha sex denne ene gangen, er det urettferdig å si at du skal ringe, eller vil se den andre igjen.

5. Avslutt med stil

 • Dagen derpå kan føles ubehagelig. Du våkner ved siden av en egentlig fremmed person som du har vært svært intim med. Den unike natten er over, og bør ikke dras i lengden.
 • Prøv å avveie om det passer med frokost og småprat eller om dere helst vil være alene nå. Hvis det føles «kleint», er det best å takke for seg, men det kan også hende dere tilbringer en hyggelig morgen sammen.
 • Vil du dra hjem, bare si det rett ut. Du kan godt si at du har hatt det gøy i natt eller noe liknende.
 • Pass på at du ikke glemmer igjen noe: Det blir pinlig å måtte komme tilbake for å hente lommeboken eller mobilen.

Fra one night stand til forhold?

Selv om dere har avklart at det bare blir en one night stand, kan det hende at en av dere forandrer mening dagen derpå. Kvinner føler seg gjerne forelsket etter at de har hatt sex, på grunn av lykkehormonene som frigjøres. Enkelte har lyst til å kose, lage en romantisk frokost, få telefonnummeret hans og se ham igjen. Menn derimot mister ofte (men ikke alltid) interessen når behovet for sex er tilfredsstilt.

Likevel bør man være åpen for å ses igjen, hvis man virkelig har hatt det fint sammen. Med mindre man absolutt ikke er klar for et forhold, er det fullt mulig at det utvikler seg noe mer med tiden. Er man usikker om det var en one night stand eller noe mer, er det bare å spørre om den andre kan tenke seg å ses igjen. Men gjør det på en avslappet måte: En one night stand skal være ukomplisert både når dere først møtes, og når dere går hver til sitt.

kilder:

1 «73 prosent har hatt ubeskyttet sex med en person de ikke kjenner seksualhistorien til.» Hentet fra http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/11/06/448509.html

2 http://www.kk.no/livsstil/får-du-følelser-med-én-gang-26304

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser