Singel og fri – men på søken etter en partner!

singel og søkende

Du er singel, selvstendig og har det meste på plass – jobb, leilighet og gode venner. Likevel kjenner du at det hadde vært fint med en kjæreste å dele de gode opplevelsene med. Mange single kjenner seg nok igjen i denne situasjonen, og lurer på om de aktivt burde søke en partner eller la livet gå sin gang og se hva som skjer. Er du på søken etter et seriøst forhold? Eller nyter du singellivet for alt det er verdt?

Singel, selvstendig og selvsikker!

Som voksen er du blitt tryggere på deg selv og du har muligens funnet din vei eller noe du trives med. Du fortsetter å utvikle deg jobbmessig og privat, og vet hva du vil.

Å være selvsikker er ingen selvfølge, verken for single eller for mennesker med kjæreste. Takler du livet på egenhånd, uten å være avhengig av praktisk eller mental støtte fra en partner? Da beviser du enorm styrke som du kan være stolt av.

Vil du finne kjærligheten? Les mer her!

Enkelte mennesker klarer ikke dette – de går fra det ene forholdet til det andre. Grunnen er ikke alltid at de forelsker seg på ny, men at de ikke våger å være alene. De trenger en partner for å opprettholde selvbildet sitt og for å ha hjelp til livets utfordringer. Det er selvfølgelig helt vanlig å lengte etter noen å dele livet med. Men greier du deg også alene, har du et bedre utgangspunkt for å inngå et stabilt forhold.

Å være singel har mange fordeler!

Det er nemlig ikke lenger slik at man trenger å gifte seg tidlig av praktiske årsaker, men man kan velge å reise, fokusere på karrieren og leve etter egne ønsker. Idealer fra populærkulturen er gjerne uavhengige, sterke kvinner og menn, som også påvirker synet vårt på det å være singel i dag.1

Solsiden av singellivet ligger i at man slipper unna ulempene som kommer med parforhold. Gresset virker gjerne grønnere på den andre siden av gjerdet: Man savner det man ikke har og glemmer å utnytte det man har, selv om dette også er verdifullt.

«Gresset virker gjerne grønnere på den andre siden av gjerdet»

Single har friheten til å gjøre hva de vil, uten å måtte rettferdiggjøre seg overfor noen. Som singel kan du være en slags voksen Pippi Langstrømpe: Lev akkurat som du vil, innred leiligheten din uten å måtte inngå kompromisser, gå på byen så lenge du har lyst – og hvis det faller seg, har du friheten til å bli med hjem til noen du treffer.

En annen fordel med å være singel er faktisk at man har mye mer fritid enn folk som har partner. Det høres kanskje kynisk ut om man lengter veldig etter å ha kjæreste. Men er man i et forhold, uansett hvor lykkelig, så har man lite overskudd til å tilbringe tid med gode venner og nær familie.

En singel alenemor har lite egentid – les mer her!

singelEgentid er også en luksus de fleste som ikke lever alene savner, særlig når de har barn. Når du er singel, har du en unik mulighet til å konsentrere deg om deg selv: Kanskje du har et treningsmål du tilstreber, eller du ofrer tiden din til karrieren og oppnår en attraktiv stilling du ikke ville ha fått ellers. Å dyrke en hobby, lære seg noe man alltid har drømt om å kunne, eller engasjere seg i en frivillighetsorganisasjon, kan også være veldig givende.

Investeringen av tid og energi for å ta deg av deg selv, kan også ha positiv innvirkning på et eventuelt partnersøk. Som sagt, skaper du et godt grunnlag for fremtidige forhold ved å øve deg i selvstendighet. Forskning har dessuten kommet fram til at single som regel holder seg slankere enn de som har partner.2 Dette er både bra for selvtilliten og for helsa; og god helse kan igjen være positivt for å finne kjærligheten.

Singelmedaljens bakside

Enkelte opplever at det er vanskelig å være singel, særlig når man blir eldre. Kanskje består omgangskretsen stort sett av par? Eller savner du et parforhold når våren setter inn og du omgis av lykkelige forelskede? Bryllup og andre sosiale tilstelninger kan være stadige påminnelser om at man ikke har en partner, når det ofte er kjærligheten som feires. Noen ganger kan det virke som om samtalene stadig vender tilbake til det ene og det andre man har gjort sammen – som par.

Singel på julaften? Les her hvordan du kan gjøre det beste ut av det!

De siste årene har det vært en del fokus i media på de negative sidene ved å være singel – økonomisk og sosialt. Man har ekstra utgifter til blant annet bolig og matvarer, og det kan være vanskeligere å få lån for å kjøpe seg leilighet. Staten støtter familier og eldre med diverse tiltak, noe de enslige ikke har særlig nytte av.3 Butikkene lokker med rabatter på familiepakker – små porsjoner, som dekker singles behov, er derimot ofte dyrere.

Det samme gjelder ferie: Enkeltrom koster relativt mer enn dobbeltrom, og det kan være trist å reise alene. Mens par nesten alltid drar på ferie sammen, må single enten finne venner som vil bli med, dra helt på egenhånd eller ta en organisert singeltur.

«Å være singel kan by på spesielle utfordringer økonomisk og sosialt.»

singel aleneEn del single står også svakere stilt ved sykdom og arbeidsløshet, enn par der begge har fast inntekt.4 Men ikke bare økonomiske problemer kan gjøre det vanskelig å være singel: Har man ingen å snakke om konflikter og stress med, er det tøffere å finne avlastning. Sammenliknet med mennesker som kan fortelle partneren om sorgene sine når de kommer hjem, øker stressnivået betraktelig hos single.5 Enkelte undersøkelser underbygger at enslige har dårligere psykisk helse, og mange møter dessverre fordommer fra andre.6

Søker du aktivt en kjæreste bør det likevel ikke være basert på det som andre mener og tenker! Minst like betydelig som ønsket om mer økonomisk og psykisk stabilitet, er lengselen etter å bli elsket og å finne en sjelevenn å dele livet med.

For deg som søker

Vil du møte noen, er det mange muligheter for deg som er singel. Parforhold byr, som singellivet, på både gleder og utfordringer. Derfor er det ekstra viktig å finne en du passer godt sammen med når du søker en partner på nett. Er du en av de som setter pris på råd fra en god og vis Kirsten Giftekniv?

«Gjennom personlighetstesten kan du bli kjent med flere sider av deg selv»

Hos EliteSingles matches single ut ifra deres bakgrunn, personlige søkekriterier og en personlighetsprofil basert på en stor personlighetstest. Slik kan du også bli kjent med sider av deg selv som du ikke var oppmerksom på, for å lettere finne noen som passer for deg. Som singel i dag har du trolig tanker om, og forventninger til en potensiell partner – og da kan det være godt å vite at ditt partnerforslag legger vekt på det samme.

Trives du best alene, eller søker du aktivt kjærligheten? Hva er dine beste råd til andre som søker en partner? Legg igjen en kommentar!

bli medlem

kilder:

1 hegnar.no/kvinner/livsstil/article696828.ece

2 forskning.no/forebyggende-helse-overvekt/2010/01/tjukkere-med-kjaereste

3 aftenposten.no/okonomi/Enslige-har-minst-a-rutte-med-7407576.html

4 nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.5794714

5 forskning.no/stress-arbeid-samliv/2008/02/single-menn-stresser-mest-pa-jobben

6 nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.5794714

Om artikkelforfatteren: Gunn Wålberg

Gunn Wålberg er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Gunn Wålberg