En dårlig date er ingen grunn til å miste motet!

dårlig date

Når en date går annerledes enn forventet, er det vanlig å bli skuffet. Det krever styrke og motivasjon å ikke bli frustrert og gi opp, men å forbli optimistisk. Men neste date kan gå mye bedre, og kanskje treffer du drømmepartneren da. Det lønner seg altså å være tålmodig.

Håp og forventninger

Når man har avtalt å gå på date med en man ble kjent med via nettdating, har man som oftest nokså store forventninger. Man har kikket på hverandres profiler, skrevet meldinger eller snakket i telefonen – og tydeligvis funnet tonen. Nå vil man endelig møte den andre personlig, og er spent på om han eller hun faktisk vil være mennesket man kommer til å bli sammen med. Og selv hvis man ikke tenker helt så langt enda, så går man på date med håpet om å oppleve en hyggelig stund sammen.

Starten på en dårlig date: «Er det sånn du ser ut?!»

Dessverre hender det likevel at stevnemøtet ikke står til forventningene. For eksempel kan man bli skuffet hvis personen overhodet ikke ligner på bildene i profilen. Selv om det er vanlig å velge bilder som man ser spesielt bra ut på (eventuelt med hjelp av sminke og godt lys), så er det best å være ærlig: Man bør passe på å bruke et aktuelt bilde som virkelig viser hvordan man ser ut. For selv om ikke utseendet er det eneste som avgjør om man forelsker seg, så spiller det unektelig en viktig rolle. De fleste vil føle seg lurt hvis de ikke klarer å kjenne igjen at man er den de så på profilbildet.

Når praten går treigt

En annen skuffelse på date kan være at det er vanskelig å få i gang en god samtale. Enda man flørtet på nettet eller hadde en god prat på telefonen, er man gjerne litt stiv på en første date. Hvis man er heldig, så går nervøsiteten raskt over. Men andre ganger så finner man bare ikke tonen og må innse at man ikke har kjemi. Verst er det nok når en av partene snakker i vei, mens den andre kjeder seg. Det kan også hende man får lyst til å gå hjem hvis den andre sier eller gjør noe man selv synes er fullstendig uakseptabelt.

Hvordan avslutte en dårlig date?

Når man er på en date som ikke går som forventet, så behøver man ikke å bli sittende i timevis og tenke at dette er bortkastet tid. De fleste har vel opplevd en dårlig date selv, og vil ha forståelse for at man ikke føler noen gnist. Selvfølgelig vil det skuffe den andre, hvis han eller hun faktisk syntes at daten gikk bra. Men hvis man faktisk sier at man skal møtes igjen og så bare slutter å ta kontakt, vil man i hvert fall såre vedkommende!

I stedet for å gi den andre et falskt håp, er det bedre å være ærlig. Det går an å si sannheten på en snill måte. Du behøver ikke å si noe sårende om den andre; snakk heller om hvordan du selv har opplevd situasjonen. Si for eksempel takk for den tiden dere har tilbrakt sammen, og legg til at du ikke tror dere passer sammen. Selv om det er utfordrende å si noe slikt, så vil du føles lettet etterpå.

Lær av dårlige erfaringer!

Når man kommer hjem fra en date som gikk dårlig, er det lett å miste motet. Særlig hvis man har opplevd flere skuffende stevnemøter, så får man eventuelt lyst til å gi opp. Før man møttes, så man kanskje for seg en felles fremtid og hadde sommerfugler i magen – nå føler man seg bare skuffet og frustrert. I første omgang kan det faktisk være lurt å ta en liten pause fra (nett-)dating, og tenke på noe helt annet. Men på lengre sikt er noen dårlige erfaringer slett ingen grunn til å gi opp!

optimistisk jenteMan må faktisk kysse mange frosker før man finner sin prins eller prinsesse. Grunnen er at man faktisk kan lære mye av dårlige erfaringer! For det første kan det hende at man merker at man var altfor optimistisk da man gikk på date. Hvis man absolutt vil få seg en kjæreste, ser man gjerne bare det man vil se. Når man opplever å desillusjoneres av en dårlig date (dvs. å merke at det var en illusjon at denne personen skulle være drømmepartneren), kan man lære å være mer realistisk, og dempe forventningene sine i fremtiden.

For det andre kan en dårlig date hjelpe deg å bli klar over hva du virkelig ser etter hos en mann eller kvinne. Du vil fort merke hvilke egenskaper eller holdninger du kan akseptere hos en fremtidig partner eller ikke, og hva du setter spesielt stor pris på. Det å vite hva man er ute etter, kan være til stor hjelp på veien videre mot å finne mennesket som virkelig passer til deg. Og selv om en dårlig date oppleves som frustrerende der og da, så vil du i ettertid sannsynligvis se på den som en interessant erfaring, og kanskje til og med le av den.

Tips til at neste date blir bedre

I likhet med jobbsøk er dating en intens, men god trening i tålmodighet og utholdenhet. For de fleste hører det med å bli skuffet og måtte motivere seg igjen og igjen, for ikke å miste motet. Men det lønner seg å stå på. Drømmepartneren kan være rett rundt svingen, det vil si på neste date.

Du kan selvfølgelig ikke påvirke hvordan den neste du møter på date vil forholde seg, og dermed ikke forhindre at også en fremtidig date går dårlig. Men det du kan gjøre, er å passe på at du/dere ikke bygger opp altfor høye forventninger før første date. Ikke vent for lenge med å treffes! Så lovende meldingsutvekslingen mellom dere måtte være, så lite vet dere om kjemien stemmer før møtes personlig.

Lykke til videre med datingen!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser