Interreligiøse forhold: Slik takler dere utfordringene

kjærlighet på tvers av tro

Selv om like barn leker best, så er de fleste norske single åpne for å date noen som ikke deler deres tro. Ifølge vår aktuelle brukerundersøkelse skaper ikke dette problemer før paret velger å få barn: Når det kommer til dåp og oppdragelse er partene uenige. EliteSingles’ psykolog kommer med nyttige tips for å overkomme forskjellene. Disse kan også være til hjelp når man er uenig på andre områder.

«Kjærligheten utholder alt…»1 – gjelder det også for trosforskjeller?

Når man søker et seriøst forhold, ønsker man seg som oftest en partner som har en liknende innstilling til livet, liknende verdier, og eventuelt samme tro. Men er dette avgjørende for at et forhold kan fungere? Sier ikke ordtaket med rette at kjærligheten faller like lett på en lort som på en lilje? Vi bestemmer ikke bare rasjonelt hvem vi faller for. Kjærlighet har mye med biologi å gjøre, men også en slags uforklarlig magi.

I Norge tilhører flertallet av innbyggerne den norske kirke eller andre trossamfunn, men det er ikke på langt nær alle som er troende og praktiserende.2 Derfor er sjansene store for at det inngås mange såkalte interreligiøse forhold, det vil si at partene tilhører forskjellige religioner, eller at en er religiøs, og den andre ikke troende.

På engelsk brukes uttrykket «interfaith relationships»,3 og i USA registreres det en økning av slike såkalte blandingsekteskap. I Norge og de fleste Land i Europa finnes det derimot ingen statistikk.4

Norske single er svært tolerante

En fersk spørreundersøkelse blant EliteSingles’ medlemmer kom frem til at de fleste som søker kjærligheten på nett er åpne for å date noen som har en annen tro enn dem, eller som ikke er troende. Blant de kristne deltakerne svarte 65 % at de kunne tenke seg å bli sammen med en som ikke delte deres tro. Hos de ikke-kristne var aksepten enda større: Her kunne hele 81 % se for seg å ha en kristen kjæreste.

For kjæresteforhold observerer vi altså mye toleranse blant norske single. Ser vi derimot litt lenger frem i tiden, så tyder mye på at det kan bli mer komplisert enn man ville tro å ha en partner med et annet livssyn.

Uenigheten hersker om barneoppdragelse

Til spørsmålet om å få barn med den fremtidige partneren, viser det seg at toleransen har sine grenser: 70 % av de kristne svarte at det var svært viktig for dem at barnet ville døpes og bli oppdratt med kristne verdier. Blant de ikke-kristne var det kun 16 % som ville akseptere dette.

Betyr dette at interreligiøse forhold ikke kan fungere? Eller at de kun har en fremtid hvis de ikke får barn? Nei, selvfølgelig ikke. Ulik tro behøver verken å være et hinder for kjærligheten eller for å stifte familie sammen. Riktignok bør par i denne situasjonen være spesielt oppmerksomme på konfliktpotensialet som ligger i trosforskjellen.

tips EliteSingles’ psykolog Salama Marine kommer med nyttige råd:

1 Snakk med hverandre

I begynnelsen av et forhold, når man er veldig forelsket, har mange par med ulik tro en tendens til å lukke øynene for problemet. Man unngår å snakke om det, da det for øyeblikket ikke fremstår som noen ulempe. Men så snart tiden kommer for å gifte seg eller få barn, vil visse spørsmål unektelig stilles. Deres forskjellige tro burde ikke være et tabuemne.

Ikke vær redd for å se realiteten i øynene: Forskjellene finnes, og det er ved å snakke sammen at dere vil finne en måte å forholde dere til dem. Lurer du på hva som er det rette tidspunkt til denne samtalen? Gjør det så snart dere er klar over at forholdet deres er seriøst. Jo tidligere dere snakker sammen, desto tidligere kan dere løse problemet.

2 Fokuser på felles verdier

Når man er i et forhold der partene har forskjellig tro, er det viktig å konsentrere seg om verdiene man har til felles. Om dere er troende eller ei, eller dere tilhører to forskjellige religioner, så finnes det helt sikkert svært mange verdier som dere deler. Det er forresten disse verdiene, som ligger til grunn for at dere ble sammen, som vil hjelpe dere å skape et stabilt grunnlag for en felles familie.

3 Hva betyr troen for deg?

Gjør det klart for deg selv hvilken rolle troen spiller for deg. Når tiden har kommet for å snakke med partneren om dette, vil det hjelpe deg å få ham eller henne til å forstå deg og troens betydning. Hvis du ikke kjenner deg selv, hvordan skal partneren din virkelig forstå deg? Ved å ta deg tid til å granske følelsene og verdiene dine, får du gode argumenter til samtalen om barnas oppdragelse.

4 Vær åpen

Prøv å se forskjellene deres som mangfold, ikke mangler. Vær nysgjerrig på den andres tro eller innstilling til livet. Det betyr ikke at du må gi opp din egen, men at du viser interesse overfor det som er viktig for partneren.

Disse tipsene kan også anvendes hvis ikke tro eller barneoppdragelse er det dere er uenige om, men andre temaer. Det er ikke usannsynlig at man på et tidspunkt vil være uenig med partneren sin, og da er det alltid lurt å kommunisere sitt eget synspunkt klart og tydelig, og samtidig være åpen for å lytte til den andres mening. Uansett hvor sterk kjærligheten er, så har man ikke alltid samme oppfatning og må derfor være villig til å inngå kompromisser.

Vi ønsker deg lykke til med partnersøket, og er spent på å høre dine erfaringer med forhold på tvers av tro. Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor, og hvis du har funnet kjærligheten med vår hjelp, fortell oss din kjærlighetshistorie!

kilder:

1Fra Bibelen, 1. Kor. 13, 7.
2https://snl.no/religion_i_Norge
3https://en.wikipedia.org/wiki/Interfaith_marriage
4http://www.vl.no/nyhet/flere-gifter-seg-på-tvers-av-tro-1.359393

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser