Dette forventer single av en fremtidig partner

forventninger til partneren

Berlin, oktober 2015. EliteSingles’ nye spørreundersøkelse fant ut at norske single ønsker at partneren snakker om bekymringer, gir dem blomster, gjør husarbeid – og, avhengig av kjønnet, at partneren skal støtte dem økonomisk.

Vi i EliteSingles lurte på hvilke forventninger single har til drømmepartneren. Er ønskene deres typiske for vår tid, og er kravene som norske single stiller til en fremtidig partner annerledes enn i andre land?

For å finne ut dette stilte vi diverse spørsmål til nærmere 10.000 single fra hele verden, som er medlemmer hos EliteSingles og våre søstersider.[1]

En ting de fleste single hadde til felles, uansett hvilket land de kom fra, var at de hadde vært single i mer enn to år. Når det gjaldt økonomiske spørsmål, var svarene derimot veldig forskjellige i ulike land.

Partneren bør støtte meg økonomisk

I Norge var 53 % av kvinnene enige i at partneren skulle støtte dem finansielt, mens 40 % var uenige. Det viser at flertallet av norske kvinner ikke synes det gjør noe å være avhengige av partneren når det gjelder penger.

Økonomi var et tema som single fra andre land ser svært annerledes på: 61 % av tyske kvinner, 64 % av finske og 51 % av svenske kvinner ville ikke at partneren skulle støtte dem økonomisk. I Polen (25 %) og Spania (21 %) var det derimot færre kvinner som hadde noe imot å bli støttet med penger.

Blant norske menn var det kun 14 % som ønsket å støttes økonomisk av partneren sin, og 44 % vil det absolutt ikke. Det var enda flere menn som ikke ville motta økonomisk støtte i Tyskland (75 %), Finland (73 %), Sverige (60 %) og Polen (53 %). Akkurat som de spanske kvinnene, var også menn i Spania (30 %) mer tolerante for å motta økonomisk støtte fra partneren.

Viktigst: At partneren deler egne bekymringer

Et overraskende stort antall norske deltakere svarte at det var viktig at partneren deres ville snakke med dem om sine problemer og bekymringer. Det var nesten ingen kjønnsforskjell: 95 % av kvinnene, og 94 % av mennene forventer åpen kommunikasjon i forholdet.

Partneren skal kjøpe blomster – også kvinnene!

Det er en klassisk skikk at menn kjøper blomster til kjæresten eller kona. Dette ønsker 69 % av de norske kvinnene i undersøkelsen seg. Men det som overasket oss, var at så mange som nesten halvparten (47 %) av de mannlige brukerne fra Norge også ønsker å få blomster av partneren sin!

Ta dere en tur i blomsterbutikken, jenter!

Hvem skal gjøre husarbeid?

Et tema som mange par krangler om er husarbeid. De single vi spurte har allerede ganske forskjellige meninger om hvem som skal gjøre det, enda de ikke en gang er i et forhold. 78 % av de norske kvinnene ønsker at partneren skal gjøre husarbeid, mens bare 50 % av mennene forventet dette av partneren sin.

Det betyr at halvparten av mennene synes det er greit å oppfylle kvinnenes ønske om å gjøre husarbeid. For de kvinnene som en dag blir sammen med den andre halvparten, ligger det et visst konfliktpotensial i husarbeid.


[1] Undersøkelsen ble gjennomført i september 2015 blant 9768 deltakere fra Tyskland, Østerrike, Sveits, Finland, Sverige, Ungarn, Irland, Storbritannia, New Zeeland, Australia, Canada, USA, Polen, Spania, Nederland, den Tsjekkiske Republikk, Belgia og Norge.

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon