Steg 7: Hva avslører kroppsspråket når dere møtes for første gang?

Steg 7

Fra nettdating til personlig stevnemøte: Etter å ha utvekslet meldinger og snakket i telefonen er tiden kommet for å møtes ansikt til ansikt. Nå kommuniserer dere ikke lenger bare med hva dere ytrer, men også hvordan, det vil si via kroppsspråk. Det vi uttrykker ubevisst med gester og mimikk må ikke undervurderes. Derfor gir vi deg tips basert på forskning om kommunikasjon.

Kroppsspråket på første date: Hva bør du tenke på?

Dette er kvelden de har gledet seg til lenge. I flere uker har Stine og Lars sittet foran hver sin PC og studert profilen til den andre, skrevet meldinger og pratet i telefonen til langt på natt. I kveld møtes de for første gang i den «virkelige verden».

Lars sitter i hjørnet på en kafé og venter på at Stine skal komme. Han husker godt hvordan hun ser ut på bildene i profilen sin, men lurer på om han vil synes hun er like attraktiv på ordentlig. Hva om samtalene de har hatt bare var så spennende fordi begge følte seg trygge i nettets anonymitet? Dette vil vise seg nå.

Lars er veldig oppspilt og anspent: det vises ved at han sitter veldig stivt, ser bort mot inngangen hver gang døren åpner seg, vipper med foten og biter negler. Det er neppe slik Lars vil at Stine skal se ham for første gang!

Bruk kroppsspråket for å kommunisere

Gjennom vår holdning, gester og ansiktsuttrykk påvirker vi hvordan andre oppfatter oss. Forskning har kommet frem til at selvsikre, avslappete mennesker som regel blir oppfattet som attraktive, mens veldig sjenerte og særlig arrogante folk virker lite tiltrekkende.

For stor sjenanse kan gi inntrykk av manglende interesse og gjør det vanskelig å få til en hyggelig samtale. En arrogant opptreden skaper neppe noen avslappet stemning der man får lyst til å bli bedre kjent Les mer her om tabber du bør unngå på første date!

Prøv derfor å være deg selv. Er man nervøs, er dette lettere sagt enn gjort. For å forberede deg til daten, kan du liste opp alt du er stolt av og fornøyd med ved deg selv. Dette vil gjøre deg mer selvsikker og bevisst på hva som er viktig for deg.

Når det gjelder kroppsspråket, bør du tenke på dette: Se den andre inn i øynene. Gjør du ikke det, virker du veldig usikker. Samtidig må du heller ikke mønstre daten din fra topp til tå, for da vil ikke vedkommende føle seg vel. Prøv å være så ubesvært som mulig.

De fleste mennesker finner ydmykhet attraktivt. For å være ydmyk må du ikke være overdrevet selvsikker, smart eller rolig – det holder å være naturlig, sympatisk og avslappet.

Si «hei» med ord – og riktig kroppsspråk

Når døren til kaféen åpnes nok en gang, er det endelig Stine som kommer inn. Lars blir glad – og får panikk. Hvordan skal han gjøre henne oppmerksom på hvor han sitter uten at hele kaféen får med seg hvor nervøs han er? Han vil vise at han er glad for å se henne, men ikke avsløre for mye. Ifølge kommunikasjonsforskere oppfattes det som en sympatisk hilsen å lene hodet lett tilbake og å løfte litt på hånden. Og et avvæpnende smil er alltid bra.

Stine kommer bort til Lars for å hilse. Begge to ser usikre ut: På en måte kjenner de hverandre, men på en annen måte er de fortsatt fremmede. Lars lurer på om han skal stå opp og gi Stine en klem eller et lite kyss på kinnet. Kanskje hun synes det går for langt siden de aldri har møttes før? Men virker det ikke altfor formelt å gi henne hånda?

Det første stevnemøtet

Ekspertene på kroppsspråk råder den som sitter å stå opp, slik at begge står på samme høyde. Så bør man berøre den andres albue eller skulder. Slik får dere kroppskontakt uten at det blir for intimt.

Når man møtes på kafé eller restaurant, anbefales det å sitte i rett vinkel til hverandre. Det skaper en åpen atmosfære, og det blir enklere å kommunisere. Sitter man mot hverandre, kan det føles for alvorlig og formelt. Når Stine og Lars sitter på hver sin side av hjørnet, kan de likevel se hverandre i øynene og flørte med blikket.

En av de store fordelene med nettdating er at Stine og Lars allerede vet en del om hverandre når de møtes for første gang. Slik har de masse å prate om og har ingen vanskeligheter å komme på samtaleemner.

Kroppsspråk som uttrykker oppmerksomhet og interesse

Det finnes flere ulike knep for å vise at du interesserer deg for hva partneren din sier. Gjennom å nikke på hodet og sitte lett fremoverlent, viser du at du følger med og lytter aktivt. Dette gir samtalen en flyt og oppmuntrer den andre til å fortsette å fortelle. Husk å holde øyekontakten med den du snakker med, og å ytre noen bekreftende ord for å vise at du henger med i samtalen.

En potensiell utfordring når man kommuniserer med en man ikke kjenner, er humor. Iblant kan misforståelser oppstå hvis den ene parten er ironisk eller sarkastisk. Husk på kroppsspråket her òg: Gi signaler som viser at du tuller. Dette kan du gjøre ved å legge hodet litt skjevt og blunke.

Virker det som at den andre ikke skjønner vitsen, kan du smilende si at det var en spøk. Den andre kjenner deg jo ikke, så selv om dere har god kjemi bør du ikke forvente at han eller hun blindt forstår deg.

Hva gjør du for å vise at du er interessert i daten din? De tidligere nevnte retningslinjene for hvordan du best bruker kroppsspråk under samtalen, gjelder også her. Forsøk å være åpen og innbydende. Smil mye og hold øyekontakten. Når stevnemøtet begynner å nærme seg slutten og du vil vise at du har hatt det hyggelig – si det! Da viser du på en åpen, men enkel måte at du er interessert i å møtes igjen.

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser