De 5 viktigste tingene man kan lære om kjærlighet fra klassiske julefilmer

Romantiske julefilmer

Om du allerede er i et parforhold, kan julefilmer kanskje virke som meningsløs underholdning i bakgrunnen til julefeiringen. Men om du er singel derimot, er det noe du virkelig ønsker å unngå. Det virker som om de vil gni det inn med vakker musikk, stemningsfulle scenarioer og hjerteskjærende kyss, mens du sitter alene. Men vi vil veldig gjerne snu dette på hodet: Hva om du kan se på disse filmene og lære noe?

Selv om de fleste julefilmer kanskje kan virke som sukkersøte klisjeer, så har de faktisk noen viktige ting vi kan lære om kjærlighet, gjemt bak all glitteret og pynten. Uansett om man er singel eller om man er i et forhold, kan det være fint å få en ny input, eller lære en viktig lekse om kjærlighet. Er du skeptisk? Les videre: Vi har samlet inn fem av de viktigste tingene man kan lære om kjærlighet fra klassiske julefilmer. Vær advart om at dette kan inneholde en del spoilers.

Registrer dig

Elf (2003)

Buddy er et menneske som er oppvokst hos alvene på Nordpolen. Når han drar ut i verden for å finne sin biologiske familie finner han fort ut at New York kan være et ganske grusomt og kynisk sted – i hvert fall om man er en søt naiv ‘alv’. Men, selv om han møter mye motstand og blir bedt om å forandre seg, vinner uskyldigheten og gleden hans til slutt. Dermed redder han julen og han får den evige kjærligheten han så har lengtet etter.

Hva du kan lære: Vær tro mor deg selv, og du vil tiltrekke deg de som er riktige for deg.

Det som er selve kjernen i denne ‘slapstick’ komedien, er en veldig viktig beskjed om det at ‘å være seg selv’ eller omfavne hvem man virkelig er, vil bli belønt. Vi har vel alle tenkt at om vi bare var litt rikere/tynnere/vakrere så vil alt ligge tilrette for at vi skulle finne kjærligheten. I Elf er beskjeden nettopp den, at det er lov til å glemme alt det, og bare være deg: Den personen som er riktig for deg vil bli sjarmert av den du er (også selv om den ekte deg kanskje er litt rar).

It’s a Wonderful Life / Livet er vidunderlig (1946)

Når George ser tilbake på livet sitt, føler han at han har latt alle sjansene sine gå til spille. Av den grunn bestemmer han seg for å ta en ende på det – men før han vet ordet av det blir han besøkt av en ‘engel under opplæring’ som viser ham hvordan livet ville vært om han aldri var født. Det viser seg at George’s liv med enkle gode dyder gjorde en stor forskjell: for de rundt ham er han langt ifra en fiasko – han er faktisk helt nødvendig i deres liv (og dypt elsket).

Hva du kan lære: Du er mer satt pris på enn du tror.

Hvis du synes det er kjipt å være singel i jula, kan filmer som dette være rene medisinen. Her får man virkelig se at det ikke nødvendigvis er romantisk kjærlighet som er det viktigste i livet. George har selvfølgelig en romantisk interesse i filmen, men det som er så fint er at den historien er jevnt fordelt med hans venner og familie. Når George føler seg på sitt laveste, så er kjærligheten deres der for ham. Dette kan være en liten påminnelse om at hvis du føler deg alene, så er det beste du kan gjøre å kontakte de du står nærest. Det er stor sannsynlighet for at du er mer elsket enn du tror.

A Muppet Christmas Carol / En Muppet Julefortelling (1992)

Charles Dickens sitt klassiske eventyr har vært omgjort til film hele 45 ganger. I denne versjonen har du Muppets, musikk og Michael Caine – så det er nok ubetvilelig den beste. Vi kjenner alle historien: Den gamle gnieren Scrooge har blitt helt besatt av penger og har glemt alt om det å elske. Men, når han på julekvelden blir besøkt av tre spøkelser, forstår han at han er på komplett feil spor. Hans iskalde hjerte begynner ved slutten av filmen å smelte, når han forstår at det er mer verdifulle ting i livet enn penger.

Hva du kan lære: Ikke la karriere og penger bli det viktigste i livet.

Når Scrooge var ung, ble han så besatt av det å være vellykket og anerkjent. Dette førte til at han helt ignorerte sin familie og kone, som etterhvert forlot ham. Dette gjorde at han mistet troen på kjærligheten og at han lot karrieren og pengene bli det viktigste i livet. Om noen kom for nærme ham, vil han med en gang dytte de vekk. Dette er en veldig forståelig ting å gjøre, men som spøkelsene viser ham, på det sporet er det kun ensomhet å finne. Livet er fullt av utfordringer, og en av dem er at du mest sannsynlig vil bli dumpet. Det vi kan lære her er hvordan du kan reise deg opp igjen og åpne opp for en ny sjanse for kjærlighet. Og som Scrooge lærer er det aldri for sent å starte på nytt!

National Lampoon’s Christmas Vacation / Hjelp, det er juleferie! (1989)

Det eneste Clark Griswold ønsker seg er en perfekt jul; En julekort-ferie som er komplett med glitrende lys, sledekjøring i snøen og god mat og drikke. Selvfølgelig går ingenting etter planen. Etter brann, eksplosjoner, tette avløp og så videre klarer Clark til slutt å samle hele den merkelige familien sin – og han forstår at det var jo det han virkelig ønsket, å være nær de han elsker mest.

Hva du kan lære: du trenger ikke være perfekt for å være elsket

Det er greit å sette høye standarder. Det er også greit om du ikke alltid lever opp til de. Det er godt mulig at de rundt deg vil elske deg uansett. Faktisk så kan det være enklere å være sammen med deg om du aksepterer at alle har sine svakheter, feil og mangler. En ting er sikkert: Clark fikk ikke den perfekte julefeiringen han forventet og hadde håpet på, men det han fikk var enda bedre: ekte kjærlighet

Home Alone / Hjemme Alene (1990)

Kevin McCallister sin familie har fløyet til Paris for julefeiringen– det er bare et problem: De har ved et uhell glemt Kevin hjemme. Først er han overlykkelig over å ha hele huset for seg selv, men det er raskt glemt siden han er nødt til å komme opp med en genial plan for å beskytte hjemmet for to tullete kriminelle. Heldigvis er Kevin et slags overmenneskelig tøft og smart barn som klarer å redde huset og seg selv (og gjenoppdage kjærligheten han har for familien sin på samme tid).

Det du kan lære: Det er fullt mulig å være alene i julen og ha det bra

Kevin er kanskje bare et barn, men den lykken han først føler for det å være alene hjemme er noe man virkelig kan lære noe av. Om du er en som gruer deg til å være alene i julen, hvorfor ikke ta lære fra Kevin? Han er overlykkelig over å kunne gjøre akkurat det han vil: Være det å hoppe på senga eller skrike så høyt man kan. Hans uovervinnelige positive holdning gjør at han trives selv om oddsene er ganske overveldende. Det er mulig å være lykkelig og singel i julen. Du er bare nødt til å være positiv.

Julefilmer kan kanskje være ganske sentimentale, men om du kan klare å se gjennom all sirupen vil du finne ting du kan lære om kjærligheten. Alt fra det å lære oss å være sterke når livet er hardt til det å demonstrere at kjærlighet kommer i mange former. Disse filmene er verdt å se om og om igjen, så det er kanskje bra at de kommer i reprise hvert år på TV.

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon