Jul med familien, men uten stress

avslappet jul

Julen er kjent som en magisk tid: Koselig stemning med familien, levende lys og julesanger … det er i hvert fall slik de fleste nordmenn forventer det. Men noen ganger blir det så mye stress i juletiden at det kan føles en smule overveldende. Går det an å unngå å oppleve jula som en byrde og heller slappe av og kose seg i høytiden?

Jul uten stress

Som mor eller far har du nok av ansvar i hverdagen – men det blir enda mer i juletiden, siden det er så mye som skal gjøres. Mange foreldre vil at alt skal være perfekt: Julepynt, gaver, småkaker, julemat, og ikke minst: julestemning. Men husk å ta hensyn til deg selv og ikke la høystemningen bli til høyspenning!

Les også: Slik takler du å være alene på julaften!

Juleinnkjøp: Si nei til overdrevent forbruk

Mange ser julen som en god anledning til å vise sine kjære at de er glad i dem. Som regel gjør de det ved å kjøpe massevis av julegaver. Men hva betyr egentlig disse presangene? Kanskje den største og vakreste julegaven i virkeligheten ville vært å tilbringe juletiden med familien, og oppfylle ønsket om å være sammen så mye som mulig.

Hvorfor ikke gi bort en hjemmelaget gave i år, eller slett ikke fokusere på gaver og simpelthen droppe dem? Forsøk å vise barna at det er dette julen egentlig handler om. Forklar dem at det spesielle ved julen er basert på juleforberedelser, familiesammenkomster, matlaging og felles måltid, hvor dere sitter samlet ved bordet, og nyter hverandres selskap.

Inkluder hele familien i juletradisjonene

pyntet juletreLa være å gjøre alt på egen hånd – rengjøring, matlaging, pynting – det vil bare stresse deg. Prøv i stedet å involvere partneren din, barna, eller hele familien. Hvis barna er gamle nok, kan du oppmuntre dem til å være med og bake småkaker og pynte huset. Denne felles opplevelsen er verdifull for hele familien. Hvis barna skal være med på å pynte juletreet, kan de dessuten få muligheten til selv å lage sin egen juletrepynt, noe som gjør det enda morsommere for barna å delta.

Gi deg selv tid til å slappe av i julen

Prøv å få hvilt deg litt, for at finne fred og ro, selv midt i de store forberedelsene. Les en god bok, ta et varmt bad eller nyt en deilig kopp te. Dette vil gjøre deg klar til å komme i festlig julestemning, og det vil gi deg mer overskudd til å nyte selskapet med dine kjære. Husk på å skjemme bort deg selv, så du også får gode stunder og minner denne julen!

Unngå unødvendige konfrontasjoner

Det er ikke uvanlig at det oppstår konflikter i familien i juletiden. Men det er kun jul én gang i året, så sørg for at du ikke sårer andre, og tenk på om det virkelig lønner seg å krangle. Når mindre konflikter oppstår mellom enkelte familiemedlemmer kan det være en god idé å la det ligge og bare smile. Du kan eventuelt takle det bedre med litt humor, noe som ofte hjelper med å mykne opp dårlig stemning.

harmonisk jul

For å håndtere stressnivået midt i julemaset, prøv å sette ned farten, glem bekymringer og stress. Det kan faktisk la seg gjøre, og dette vil samtidig ha en positiv effekt på omgivelsene dine. Vi håper at du nyter en fredelig og gledelig jul!

Mangler du en partner å feire jul med? Meld deg inn hos EliteSingles i dag!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser