Vinterdate istedenfor vinterdepresjon

vinterdate

Det er vanlig å bli litt nedfor på grunn av lysmangel og kulde om vinteren. Les våre tips som både hjelper mot vinterdepresjon og kan brukes som inspirasjon for en romantisk date om vinteren. Både ute i kulda og inne i varmen er det mye man kan finne på, som attpåtil gir godt humør!

Vinterdepresjon: Hva er det?

Det er omstridt om begrepet vinterdepresjon virkelig betegner en alvorlig sykdom,1 men de fleste her i nord har nok opplevd å bli nedstemte og slappe i den mørke årstiden. Årsaken er nettopp mangel på lys, noe som kroppen merker umiddelbart. I et land som Norge, hvor det er delvis eller fullstendig mørkt i flere måneder, er det nesten ikke mulig å få nok lys om vinteren.

En annen årsak for at man ofte blir deprimert om vinteren, er at det er kaldt. Det er slitsomt å alltid måtte passe på å kle seg varmt nok. Dessuten får ikke huden nok luft, når det hele tiden er «pakket inn» i mange lag med klær. Attpåtil blir luften innendørs tørr av å ha på varme, noe som også gjør huden tørr. Tenker man på at man kunne gå barbent om sommeren, kan vinterkulda bli ganske deprimerende.

Lengden på den norske vinteren kan dessuten gjøre at man blir ekstra frustrert. De fleste ville nok ikke hatt noe imot noen få måneder med kulde og mørke. Men når vinteren aldri tar slutt, begynner den å bli ganske kjedelig. Enkelte tenker allerede på at vinteren kommer til å bli lang når den akkurat har begynt. De gruer seg til de kalde månedene, og gjør det dermed enda tøffere å takle dem.

Ikke bli deprimert, bli forelsket!

Det finnes en god del grep man kan ta for å forebygge eller motvirke en lett vinterdepresjon.2 Alle disse tipsene egner seg utmerket til å gjøres sammen med noen. Det kan være en god venn, en date du nettopp har blitt kjent med, eller kjæresten. Slik slår du to fluer i et smekk: Du gjør aktivt noe mot de negative følelsene, og skaper flotte opplevelser som vil styrke båndet mellom deg og den du tar med. Og hvis du får sommerfugler i magen av å tilbringe en romantisk vinterdate med daten eller partneren, hjelper forelskelsen sikkert også med å jage bort de triste følelsene!

Tips mot vinterdepresjon, tips til vinterdate:

Trenger du datingtips til alle årstider, klikk her!

1 Kom dere ut!

snømannDet er ikke så overraskende at det beste man kan gjøre for å unngå mørke og dårlig luft, er å komme seg ut. I alle fall i den sørlige delen av Norge blir det jo litt lyst i noen timer. Disse timene gjelder det å utnytte. Hvis du er heldig og det blir en kald og klar solskinnsdag, bør du nyte sola for alt den er verdt (men husk solkrem!). Men også når det er overskyet, gjør vinterlyset godt for helsa og humøret.

Og selv om man må kle seg godt og ofte bare ansiktet stikker frem mellom alle plaggene, så er det også godt for den tørre vinterhuden å komme seg ut. Mosjon er bra for kroppen, og for humøret. Gå en lang tur i skogen, til fots eller på ski – helt som dere vil. I alle fall vil dere få roser i kinnene, bli varme i hele kroppen – og etter en tur ute i naturen er det ekstra deilig å komme inn i varmen igjen.

2 Pleie til kropp og sjel

I områdene med mørketid kan mangelen på sollys påvirke stemningen i spesielt stor grad. Her nytter det ikke så mye å gå ut; det anbefales derfor å utsette seg for spesielt kunstig lys og få en såkalt lysbehandling.3 Også huden trenger ekstra pleie om vinteren, siden den får så lite luft, som i tillegg er svært tørr. Så hvorfor ikke unne seg litt ekstra velvære sammen med din kjære: Et badstu- eller spa-besøk hjelper kropp og sjel å slappe av. Bruker du et tykt lag med god fuktighetskrem etterpå, og helst hver dag, vil huden din takke deg!

3 Spis sunn og god mat

Vi trenger spesielt mye vitaminer om vinteren, siden faren for å bli forkjølet øker med kulden.4 Dessuten kan vi få i oss stoffer som vitamin D igjennom maten, som kroppen ellers (om sommeren) produserer når huden utsettes for solen. Ironisk nok er det vanskeligere å få tak i friske grønnsaker og frukt nå som kroppen trenger dem mest – i alle fall er det lite av lokale råvarer på denne tiden av året.
Nødvendigheten å få i seg sunn mat kan du kombinere med en romantisk date på kjøkkenet: Finn en spennende, og kanskje litt utfordrende oppskrift og lag den sammen. Det er gøy å holde på med et slikt prosjekt i fellesskap og se hvordan en nydelig rett blir til. Når den er ferdig kan dere kose dere med det deilige, duftende måltidet!

4 Kos dere hjemme

vinterkos med vinHar man lett for å bli deprimert fordi det er vinter, bør man tenke på vinterens gode sider: Ikke bare byr den på den unike anledningen til å gå eller stå på ski, man kan også helt bevisst kose seg inne. Om sommeren er det jo ofte slik at man forsøker å være ute så mye man kan, og får dårlig samvittighet om man er for lenge inne. Nå kan du kose deg skikkelig med å fyre i peisen, tenne stearinlys, høre på fin musikk og lese en god bok.

Det kan være hyggelig å nyte en slik stille stund sammen, men hvis dere vil være mer sosiale, kan dere heller spille noen spill! Mange har brettspill eller yatzy på hytta, men pleier aldri å spille til daglig. Men hvorfor ikke spille ludo eller monopol en fredagskveld? Det vil helt sikkert få dere til å le – og det er bra for forholdet deres og humøret til hver enkelte.

5 Underholdning fryder

Om vinteren er det mye flott man kan gjøre som er utenfor hjemmet, men likevel innendørs. Ulike kulturtilbud vil underholde dere og la dere glemme at det er kaldt og mørkt ute! Ta dere en tur på museum, for eksempel Astrup Fearnley Museet i Oslo, som imponerer med sin moderne arkitektur så vel som moderne kunst. Er dere mer glad i musikk, kan dere gå på en konsert i Grieghallen i Bergen. I Stavanger kan teaterelskere se spennende stykker på Rogaland teater.
Hvis dere har mer lyst til å prate med hverandre, er glad i god mat, men ikke gidder å lage den, kan det være veldig romantisk å gå ut på en fin restaurant. For dere som holder til i Trondheim foreslår vi å ta dere en tur på To Rom og Kjøkken for å nyte lokale råvarer fra Midt-Norge.

Så vårt beste tips mot vinterdepresjon er faktisk å gå på en vinterdate. Ha en god vinter!

Har du ingen å gå på vinterdate med? Bli medlem hos EliteSingles og finn kjærligheten!

bli medlem

kilder:

1 http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/psykisk-helse/vinterdepresjon-29704.html
2 Men hvis de ikke hjelper, eller du føler deg skikkelig syk, bør du absolutt oppsøke en lege!
3 http://www.lommelegen.no/artikkel/vinterdepresjon
4 http://forskning.no/sykdommer-virus/2009/01/blir-man-forkjolet-av-fryse

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser