Nysgjerrig eller fornøyd? Nivået av åpenhet avgjør!

åpenhet

ELITESINGLES sin grundige personlighetstest består av 280 spørsmål. Testen kartlegger vurderinger, preferanser og karaktertrekk. Er du nysgjerrig på hvordan du skal tolke test-resultatet? Da er denne artikkelserien på ELITESINGLESs rådgivningsside rett for deg. Finn ut alt du trenger om psykologien bak «The big 5», personlighetens fem hoveddimensjoner: Ekstroversjon, åpenhet, nevrotisme, medmenneskelighet og planmessighet. I dag ser vi nærmere på åpenhet.

Åpenhet er et mål som sier noe om hvor stort behov man har til å aktivt oppsøke og sette pris på en rekke opplevelser. Det handler om viljen til å utforske nye ting og toleranse for det. I den ene enden av skalaen finnes mennesker som raskt tar til seg innovasjoner og elsker det som er spennende og uprøvd. I den andre enden finner vi de som foretrekker det kjente og betrakter nye ting med skepsis.

Nytt og friskt eller gammelt og utprøvd

Mennesker reagerer ulikt på nye ideer. En del tiltrekkes av det nye, ettersom de finner det stimulerende og interessant med nye innfallsvinkler og erfaringer. Andre slapper mer av med ting de er vant med og har ikke samme behov for å stadig sette spørsmål ved ting og erstatte det gamle med nytt.

Et eksempel som illustrerer forskjellen er om du skal velge mellom å gå til en ny restaurant med eksotisk mat som du aldri har prøvd, eller gå til den som du har besøkt tidligere og du vet at maten er god – hva velger du? Som i de andre dimensjonen finnes det mange nyanser. Dette er motpolene på skalaen.

Kort tolking av resultatet

Avhengig av hvilken interesse man har for nye erfaringer, noe som kommer frem i personlighetstestens svar, blir verdien av dimensjonen åpenhet enten lav eller høy.
En høy verdi av denne personlighetsdimensjonen tyder ofte på kreativitet og en trang for eksperimentering. I mange tilfeller går egenskapene hånd i hånd med å være velartikulert, en tendens til et liberalt politisk ståsted og en utstående interesse for kunst og kultur.

En lav verdi kjennetegner en person som er saklig og jordnær. Man forblir gjerne tro mot sine prinsipper og tradisjoner. Disse personene etterstrever saklighet og konsekvens og er ofte analytiske og praktisk anlagt.

Vær oppmerksom på at verdien baseres kun på svarene i en test som tas på et tidspunkt – ens åpenhet og innstilling til nye erfaringer kan variere over tid. Det er derfor viktig at du setter av godt med tid og ettertanke når du tar ELITESINGLES sin personlighetstest!

For å danne en mening om din personlighet er det aldri tilstrekkelig å bare se på et resultat. Kun gjennom en kombinasjon av alle fem dimensjoner kan vi kartlegge alle aspektene av din personlighet. Dette gjør det mulig for oss å foreslå en partner som du har mye til felles med.

Har du spørsmål? Kontakt oss på e-post [email protected].

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon