«De 5 store» – Ekstroversjon.

Ekstroversjon

ELITESINGLES sin grundige personlighetstest består av 280 spørsmål. Testen kartlegger verdier, preferanser og karaktertrekk. Er du nysgjerrig på hvordan du skal tolke ditt test-resultat? Da kan du fortsette å lese. I denne serien forklarer vi alle fem dimensjonene i dybden: Ekstroversjon, åpenhet, nevrotisisme, medmenneskelighet og planmessighet.

Ekstroversjon sier noe om hvor mye en person har behov for kontakt med andre mennesker. Den ene ekstrem siden av denne faktoren er høy ekstroversjon, og på den andre siden av skalaen er lav ekstroversjon eller introversjon. Faktoren sier noe om kvantiteten eller mengden av sosial kontakt, uavhengig av hva slags kontakt det dreier seg om. Videre sier den noe om i hvor stor grad man foretrekker et høyt tempo og aktivitetsnivå – om en er sosial og aktiv, eller stille og reservert. Den handler om tilbøyeligheten til å søke spenning, sosial deltagelse og selvhevelse.

Forskjellen mellom disse er stor når du forstiller deg hvordan du opplever deg selv i forhold til andre mennesker. Er du en person som gjerne står i sentrum for andres oppmerksomhet, eller synes du mye oppmerksomhet er ukomfortabelt? Elsker du å mingle med andre folk på fester eller foretrekker du rolige hjemmekvelder med noen få gode venner?

Selv om vårt behov for mellommenneskelig kontakt kan variere avhengig av vår dagsform og humør, finnes det visse karaktertrekk som er sterkt etablert i vår personlighet.

Den drivende kraften i gruppen

Ekstroverte mennesker kjennetegnes av at de er livlige, aktive, selskapelige og kommunikative. De foretrekker å tilbringe sin tid med andre og liker ikke å være alene. Ofte er de full av energi og entusiasme. Å delta i diskusjoner og bli kjent med nye mennesker er noe ekstroverte mennesker liker. I en gruppe er ofte disse menneskene ledere eller initiativtakere. Karakteristisk er den positive holdningen og mangel på hemninger når det kommer til sosial interaksjon.

Bakgrunn i stedet for midtpunkt

Introverte mennesker kan beskrives som rolige, ettertenksomme og forsiktige. Andre kan iblant oppfatte dem som reserverte og distanserte. Selv om introverte mennesker ofte er ettertenksomme og reflekterte, er de også bestemte. De har ingen stort behov for spenning og trives ikke i store grupper. Ofte er vennekretsen liten, men intim. Det tar lengre tid for en introvert person å bli kjent med og stole på nye mennesker enn det gjør for ekstroverte mennesker.

Flere nyanser

Dette er de to motpolene på ekstroversjon-skalaen. Husk at det finnes mange forskjellige nyanser. I kombinasjon med de fire andre faktorene kan ekstroversjon gi et helhetlig bilde av et menneskets personlighet, som siden kan matches med andre medlemmer. På denne måten kan «De 5 store» brukes til å hjelpe deg å finne en partner som passer deg.

Har du spørsmål? Ta kontakt på e-post [email protected].

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon