Parforhold, flørting og friske følelser – våren er her!

parforhold om våren

Kalenderen viser endelig april – vi er i den første vårmåneden! Den grå hverdagen forvandles gradvis til en fargerik en, og ubevisst blir vi klare for et nytt og bedre parforhold. Vi blir våryre, sier vi, og synes å huske at dette er tiden da vi blir lettere forelsket. Og det er virkelig vitenskapelig bevist – vårens ankomst initierer kjærligheten!

Parforhold og naturens kretsløp

Visst blir vi våryre på denne tiden av året, på samme måte som dyrene gjør det. Det er en biologisk sannhet at vi trer inn i forplantningens fase, på kryss og tvers av artsgrensene gjør vi oss klare til å videreføre familien. Dyreinnstinktene våkner til live i vårværet. Nedenfor kan du lese om hvorfor vi blir mer klare for nye parforhold når sola titter fram.

Les også: Slik forklares tiltrekning

Våren viser mer hud

Selv om du selvsagt kan bli forelsket når som helst på året, er det absolutt noen faktorer som gjør det mer sannsynlig at du blir forelsket om våren», sier ekteskap- og familieterapeuten Julie Albright, som også er professor i Sosiologi ved USC College of Letters, Arts and Sciences. Det er særlig det faktum at varmere vær betyr mindre klær, og hvordan vi reagerer på naken hud. Vi er skrudd sammen slik at vi responderer på seksuelle signaler som lettere kan leses når de ikke dekkes av lag med klær; slik som kurvene på kvinnekroppen og muskulaturen til en mann1. Når vi ser mer av det vi liker, blir vi automatisk innstilt på å se oss om etter den riktige for et nytt parforhold.

Vi våkner til liv…

parforhold

I tillegg er det vitenskapelig bevist at vårens ankomst øker sjansene for å finne den riktige for et nytt parforhold. Forsker Helge Slotten har i sitt arbeid med doktorgraden undersøkt effekten av hormonet melatonin, som virker inn på de biologiske rytmene i kroppen. Hormonet skilles ut i når det er mørkt for å hjelpe oss å sove, gjør oss trøtte og slappe.

Når våren kommer med mer dagslys og lengre dager, stiger energinivået i kroppen fordi melatoninnivået reduseres2. «Mens denne nye energien og vitaliteten kan brukes til en rekke aktiviteter, står det å finne seg en ny kjæreste høyt på listen til de som ikke er i fast parforhold,» sier professor Albright.

Les også: Ekte kjærlighet: Bare romantisk eller realistisk òg?

…og gjør oss klare for nye parforhold

I tillegg spiller kultur en rolle i hvorfor kjærligheten blomstrer om våren. Igjennom den mørke vinteren har vi en tendens til å holde fast på middelmådige parforhold, i frykt for å måtte tilbringe julehøytiden alene. Når våren kommer, er det lettere å bryte med negative mønstre3. Vi går lysere tider i møte – bokstavelig talt – noe som betyr at antallet ledige potensielle matcher også øker på denne tiden av året. Single har med andre ord flere grunner til å glede seg over at våren er kommet. Single som er klare for nye parforhold, titter opp av marken nå, om kapp med blomster små, gule, blå. Love is in the air!

Kjenner du deg igjen i at forventningene stiger når våren kommer, også i forbindelse med håpet om å finne den rette for et nytt parforhold?

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon