Konservative kjønnsroller dominerer dating i Norden

Pressemelding:

Berlin, april 2015. Skandinaviske kvinner bør ta mer initiativ til dating – i hvert fall hvis du spør mennene! Dette viser en spørreundersøkelse EliteSingles har gjennomført blant 1200 single i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Vi var nysgjerrige på singles forventninger til første date og fant ut at både menn og kvinner er overraskende konservative.

Menn skal invitere, men ikke alle vil!

95 % av kvinnene vi spurte, mener at invitasjonen til date bør komme fra mannen. Blant menn er det derimot stadig flere som ønsker at kvinnen skal ta initiativet og invitere ham ut på date: I Danmark og Finland var det hver femte mann som ønsket dette, og i Norge én av tre.

Blant svensker står de ulike forventningene spesielt sterkt i strid: I Sverige svarte mer enn halvparten (56 %) av mennene at de ønsket at kvinnen skulle initiere en date! Når over 90 % av svenske kvinner forventer at mannen skal gjøre det, kan det hende det går lang tid før det faktisk blir noen date hos söta bror.

Mye tyder altså på at kvinner bør gi slipp på romantiske forestillinger om en gentleman som alltid tar initiativet, hvis de vil gå på date med en moderne mann anno 2015.

Mannen betaler, men det vil ikke alle kvinnene

Én ting er det dog full enighet om mellom kjønnene, når det handler om første date: Det kommer ikke på tale at kvinnen tar regningen. Under 2 % av deltakerne i undersøkelsen synes at hun skal spandere for ham på første date.

43 % av norske kvinner og 83 % av norske menn syntes det er mannen som skal betale. Hva med resten av kvinnene? Det viste seg at faktisk mer enn halvparten (56 %) av kvinnene heller ville dele på regningen.

Resultatene fra undersøkelsen åpner rom for en rekke spørsmål: Hvorfor venter likestilte, moderne kvinner på mannens initiativ? Og når samfunnet vårt bygges på at menn og kvinner skal være likestilte, hvorfor ikke dele på regningen? Er det virkelig utenkelig at kvinnen spanderer på første date? – Det ser ut til at vi ønsker oss like rettigheter, men likevel ikke vil gi slipp på den romantiske siden ved tradisjonelle kjønnsforestillinger.

For mer informasjon kontakt: [email protected]

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon