Motivene for utroskap: Kvinner er forelsket, menn kjeder seg.

Berlin, september 2015 – Et flertall av nordiske single har nulltoleranse for utroskap. Likevel har vel en tredjedel vært utro. Hvorfor det skjedde, viser EliteSingles’ nyeste spørreundersøkelse blant nordiske medlemmer.

Nettdatingtjenesten EliteSingles.no spurte 606 single fra Norge, Sverige, Finland og Danmark om sine meninger og erfaringer angående utroskap. Tradisjonelle verdier står høyt i kurs: 86 % oppgir troskap som viktig i et forhold, 89 % legger stor vekt på ærlighet og 85 % synes at tillit er spesielt viktig.
Det er derfor lite overraskende at 62 % av deltakerne i undersøkelsen svarte at de aldri hadde vært utro. 70 % ville avsluttet forholdet hvis de ble bedratt av partneren. Dette viser at det er lite aksept for utroskap i Norden. Et sidesprang vil dermed ikke bare såre partneren, men sannsynligvis føre til et brudd. Grunnene for å være trofast er mange, men til tross for det har 38 % av de spurte falt for fristelsen.

Hvorfor velger over en tredjedel å være utro?

Den hyppigste grunnen til at kvinner er utro (54 %), er at de er forelsket i en annen. De aller færreste menn valgte derimot dette svaret (kun 9 %). De fleste menn (45 %) oppga å ha vært utro fordi de kjedet seg i forholdet sitt. Dette var generelt sett den mest utbredte grunnen, for 34 % av kvinnene svarte det samme. De resterende mannlige deltakerne begrunnet utroskapen med at de hadde lyst på sex med noen andre (36 %), eller at det ikke fantes noen konkret grunn, men at «det bare skjedde» (36 %). Kun 11 % av kvinnene var ute etter sex med en annen, og bare 1 av 5 kunne ikke forklare hvorfor det skjedde.

Stereotyper bekreftes – men utroskap sårer uansett

Forklaringene for utroskap ser ut til å befeste klisjéforestillinger om kjønnene. Kvinner motiveres av romantikk i større grad enn menn, som på sin side gir inntrykk av å bli styrt av seksualdrift. Godt over halvparten (56,4 %) av alle de spurte bedømmer riktignok emosjonelt utroskap (forelskelse uten sex) som mer problematisk enn seksuelt (sex uten forelskelse). Det får dermed stå hen om «mannlig» utroskap på noen måte er mer umoralsk enn når kvinner blir utro for kjærligheten. Når det kommer til stykket, ville nærmere 3 av 4 uansett avsluttet forholdet hvis partneren var utro, uavhengig av årsak.

Har du spørsmål? Kontakt oss på e-post: [email protected]

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon