Høy inntekt = høyere sexlyst?

sexual graf

Høy inntekt er ofte et resultat av god utdannelse og mange ganger en forutsetning for høyere sosial status. Det er ganske forståelig at god inntekt er et viktig kriterie for mennesker som er på søken etter en ny partner. Ceteris paribus: Velstand er mer sexy enn fattigdom. Så er spørsmålet: Har de rike høyere sexlyst enn de med mindre penger? Svaret ser ut til å være ja!

Vi analyserte anonyme personlighetstester fra ELITESINGLES sine medlemmer i forskjellige land i Europa, hvor single ikke bare indikerer inntekten sin, men også indikerer hvorvidt påstanden “Jeg har høy sexlyst” passer for dem ved å bruke en 7-punktsskala hvor 1=Ikke i det hele tatt, 4=noe, og 7= veldig høy.

Figur 1 viser prosentandelen av de svenske ELITESINGLES-medlemmene som indikerte at de hadde høy sexlyst (6 og 7) i hver inntektsgruppe. Hva vi ser er: Jo høyere inntekt gruppen har, desto høyere er sexlysten! 46% i den laveste inntektsgruppen indikerte at de hadde høy sexlyst, hvor hele 68% i den høyeste inntektsgruppen sa det samme.

La oss reflektere over resultatet. Hvordan forklarer vi denne sammenhengen?

Vi har grunn til å anta at høy inntekt er en faktor som øker selvtilliten. Å ha en god jobb hvor man tjener mye penger får mennesker til å føle seg vellykket og suksessfulle. De har sannsynligvis fått mer og mer ansvar i jobben, tilsvarende stigende lønn, og dermed også råd til det de mener de ønsker seg. De får mer oppmerksomhet fra menneskene rundt dem, og blir dermed mer selvsikre i sosiale situasjoner. Kort forklart: Høy inntekt får deg til å føle deg vel!

Høy selvsikkerhet øker dermed sexlysten: Å føle seg vel i egen kropp (smart, suksessfull, attraktiv) kan ha en positiv effekt på ens libido. Det omvendte har flere ganger blitt påvist i kliniske studier, at mennesker som sliter med depresjon også har lavere libido. Lav sexlyst er også et av tegnene på depresjon (Becks depression inventory, BDI).

Ved å følge denne tankegangen blir den teoretiske modellen:
Høy inntekt => Høy selvtillit => Høy sexlyst. Med andre ord er høy selvtillit bindeleddet mellom inntekt og sexlyst.

Sexlysten til våre medlemmer viste seg også å være forskjellig fra land til land. Aller størst spenn er det mellom Frankrike som har en sexlyst på -12.5% under gjennomsnittet til Spania og storebror Sverige på nærmere 8%.

Sammenligning av sexlyst

Nærmere titt

Vi brukte en 12-punkts skala på global selvtillit (Gebauer, Leary og Neberich, 2012) som består av tre subskalaer (se figur 3):
– Sosial selvtillit måler hvor «dyktig» folk anser seg selv for å være i sosiale situasjoner.
– Prestasjonsselvtillit måler hvor kompetent og smart folk anser seg selv for å være.
– Utseendeselvtillit måler hvor attraktive folk anser seg selv for å være.
=>>> Hver av de tre subskalaene er uavhengig av hverandres forutsagte seksuelle lyster (ß mellom .07 og .17, p <.001>

selvfortoende svenskeImplikasjon

Man kan foreslå at alt som får deg til å «føle deg sexy» øker sexlysten. Hvordan kan vi bruke dette resultatet til å forbedre datingen vår eller våre forhold? Om du vil øke sexlysten til din partner, så få han/henne til å føle seg sexy og bra! Genuine komplimenter kan hjelpe. Bare tenk på hva du finner attraktivt hos kjæresten din. Hans eller hennes sosiale ferdigheter? Smarte tankemåte? Vakre øyne?

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon