Kvinners hårfarge og menns assosiasjoner

kvinners hårfarge

Hvor like er europeiske menn når det kommer til deres forestillinger om det motsatte kjønn? Selvsagt hver kvinne unik, og det er umulig å kjenne henne ved fargen på håret hennes. Eller er det? I følge psykologiens teori om den selvoppfyllende profeti har forventninger til en person en tendens til å medvirke at personen endrer seg i retning av forventningen. Om det stemmer eller ikke får bli en annen diskusjon, men det er tydelig at stereotypene fortsatt står sterke. “Blondinen” ses på som sexy og dum, rødtoppen som en mulig affære. Det er den svarthårige som har hell i arbeidslivet, men brunetten som har hell i kjærligheten.

De tverrkulturelle stereotypene

Vi lager alle kategorier av mennesker som vi mener besitter ulike typer egenskaper og personlighetsmønstre, rett og slett så det skal bli enklere for oss å sortere i massen av intrykk hver dag. Europeiske menn (med europeiske mener vi menn fra kontinentet, med unntak av de skandinaviske landene) og skandinaviske menn har en del sammenfallende oppfatninger om hårfargen til det motsatte kjønn, og væremåten til kvinnene som bærer den:
• Begge ser på blondinen som mest sexy, og minst intelligent. Hun er også minst sannsynlig trofast, ifølge mennenes oppfatning
• Begge ser på brunetten som mest intelligent og trofast, og minst eksperimentell i sengen
• Begge utpeker den svarthårige som mest suksessfulle i arbeidslivet
• Begge forbinder rødtoppen med en potensiell affære

Blondine favoritt i nord, brunette favoritt i sør

Men det finnes regionale forskjeller også. Skandinaviske menn vil helst gå på date med blondinen, som også oftest får høyest poengsum på de positive attributtene. Men de ser for seg brunetten som den som kan være den store kjærligheten. Det interessante er brunetter samtidig blir assosiert med å være dem som er kjedeligst i senga! De som får flest stemmer som mest eksperimentelle i sengehalmen, er kvinner med svart hår – men skandinaviske menn ser ikke for seg å være sammen med dem, verken vennskapelig, på date eller i et seriøst, langsiktig forhold.
Europeiske menn derimot, vil helst date en brunette, og det er henne som scorer oftest på flest av de positive attributtene. På samme måte som de nordiske skjørtejegerne, går europeiske menn en hårtone mørkere når de ser for seg hvem som kan representere den store kjærligheten. De vil nemlig helst være sammen med en kvinne med svart hår.

Menn er uenige om hvem som er de mest seksuelt aktive

kvinners hårfarge og menns assosiasjonerDen største forskjellen finner vi når mennene skal svare på hvem de ser for seg som mest eksperimentelle i senga. Det ser ut til at det som er sjeldent virker mest eksotisk; nordiske menn forbinder svart hår med seksuell åpenhet og nysgjerrighet, mens mennene på kontinentet ser for seg blonde lokker i sengehalmen. For sjeldent, virker derimot i motsatt retning; Rødhårede kvinner fikk i gjennomsnitt flest negative stemmer i undersøkelsen.
Europeiske menn vil helst være sammen med den den de forbinder med å være attraktiv og suksessfull og den som scorer høyt på å være seksuelt eksperimenterende i senga – den svarthårige kvinnen. Nordiske menn vil helst ha den intelligente og trofaste brunetten som sin livspartner, og det er greit at hun ikke alltid har lyst på akrobatisk sex.
“Generelt sett må vi fastslå at en del av de kjente stereotypene blir bekreftet, og at hårfargen spiller en stor rolle for hvordan vi oppfattes”, forklarer ELITESINGLES’ forholdsekspert Lisa Voigt. “Som kvinne har man dermed muligheten til bevisst å leke med disse fordommene – enten ved å farge håret, eller ved å ikle seg parykk for en kveld”.
Har du spørsmål? Send oss en e-post på [email protected].

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon