Bill. mrk: Gammel mann søker smårips?

Gamle menn
”Menn på min alder er bare ute etter mye yngre kvinner” Karen, 56 år
Oppfattelsen om at eldre menn ønsker seg mye yngre kjærester er en av de mest populære i vårt samfunn når det gjelder menns alderspreferanser i forhold til kvinner. Den er like utbredt som ”menn snakker ikke om følelser” og ”menn og kvinner kan ikke være bare venner”.
Dessverre har mange kvinner som har passert femti tatt denne forestillingen alvorlig, og vegrer seg for å ta i bruk nettdatingsamfunn i frykt for å bli avvist til fordel for den yngre garde.
De ser for seg at nettdating vil være en frustrerende, slitsom og håpløs affære, fordi profilen deres vil komme bakerst i køen av yngre, og derfor mer attraktive medlemsprofiler på nett. Muligheten for å finne en potensiell partner på samme alder og på ny i godt voksen alder virker som et tog som forlengst har gått.

– En myte, slår ny undersøkelse fast

Derfor har forskerteamet bak ELITESINGLES satt igang en omfattende undersøkelse med den hensikt å kunne bekrefte eller avkrefte myten om eldre menn og yngre kvinner en gang for alle. Vi har analysert søkekriteriene til 189 383 anonymiserte brukere for å finne ut hva som virkelig er den ønskede alderen til menns (og kvinners) fremtidige partner.
Resultatene viser, ikke overraskende, en trend som er i tråd med overnevnte klisjé. Det er det som gir mening utifra et evolusjonært perspektiv, og som tidligere studier allerede har vist:
  • Kvinner ser generelt sett etter en eldre mann
  • Menn ser generelt sett etter en yngre kvinne
  • Både menn og kvinner er mer tilbøyelige til å tolerere en yngre partner jo eldre de selv blir, men
  • denne trenden bør være sterkere for menn enn for kvinner
Hvis vi ser på de eksakte resultatene i Fig. 1, ser virkeligheten imidlertid litt annerledes ut. Langs x-aksen ligger Elitesingles’ medlemmer delt opp etter aldersgrupper. Langs y-aksen ligger fremtidige partneres ønskede aldergrupper for kvinner (gule linjer) og menn (blå linjer) – alle tall er gjennomsnittstall. 0 = ønsket alder tilsvarer egen alder.
Gjennomsnittet av mennene mellom 50 og 69 år indikerte at den største akseptable aldersforskjellen mellom seg selv og ønsket partner var -10 og et halvt år. Altså er det ingen bevis for at eldre menn på ELITESINGLES er på jakt etter smårips!

Menns resultater:

Det ser ut til at jo eldre menn blir, jo mer interessert er de i å finne seg en vesentlig yngre kvinne. En mann i aldersgruppen 18-29 vil for eksempel ikke date en kvinne som er mer enn 5.2 år yngre enn seg selv, heller ikke en som er mer enn 3.7 år eldre. En mann på mellom 60 og 69 derimot, vil ikke engang akseptere å date en kvinne som er like gamle som seg selv. Gjennomsnittsmannen på ELITESINGLES ønsker seg en kvinne som ikke er over ett år yngre enn seg selv. Men hun kan gjerne være 10,5 år yngre!

Kvinners resultater:

Kvinner er derimot mye mer konsekvente i sine alderspreferanser, gjennom alle livsstadier. Gjennomsnittskvinnen i tyveårene foretrekker en mann som er inntil 7.2 år eldre, men vil ikke date en som er mer enn 2.4 år yngre enn henne. Dette forholdet forandrer seg ikke nevneverdig når hun blir eldre; gjennomsnittskvinnen i sekstiårene foretrekker menn som er inntil 6 år eldre, men vil ikke ha menn som er mer enn 4.4 år yngre i forhold til egen alder.
Som vi ser av grafen, foretrekker yngre kvinner menn som ikke er mye yngre enn dem selv, heller litt eldre. Menn på den andre siden fokuserer på yngre kvinner jo lenger opp i årene de selv kommer. Forskjellene er imidlertid ikke så store som vi skulle antatt på bakgrunn av den generelle stereotypiske oppfatningen om at en 60-årig mann foretrekker 20-årige kvinner.
Dermed kan vi konkludere med at ELITESINGLES sine medlemmer generelt sett ser etter partnere som er på et relativt likt nivå når det kommer til både alder og livserfaring, noe som igjen ser ut til å være uavhengig av alder og kjønn.
Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt: [email protected]

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon