Verdens kyssedag – en dag for nuss, smask og suss!

kyssedagen

Et kyss. Mest vanlig blant kjærester, men det finnes i utallige varianter. Forsiktig eller heftig, vennskapelig eller romantisk. 6. juli markeres verdens kyssedag, som en påminnelse om hvor flott kysset er i seg selv og hvilke positive virkninger kyssing har. Visste du at verdens lengste kyss varte i mer enn 58 timer? Eller at du forbrenner inntil 5 kalorier av litt tungetrim? EliteSingles feirer dagen med å oppfordre til et kyss, og forteller deg om kyssets gleder og historie!

Å finne den rette gjennom et smask

Kyssing er viktig i vårt partnersøk, og gir en pekepinn på om partneren er den rette eller ikke. Når vi kysser, frigjøres endorfiner i kroppen og gir en følelse av velvære. Et romantisk kyss kan medføre reaksjoner som utvidede blodårer, høyere puls og rødmende kinn. Om kjemien stemmer, fører kanskje disse hyggelige ”bivirkningene” til sommerfugler i magen? I motsatt fall kan en dårlig match frigjøre hormonet kortisol, kjent som stresshormonet. Et dårlig kyss gir et mer negativt inntrykk av personen som en potensiell partner.3

kyssedagen

“Ofte blir jeg rød av glede når jeg bare husker på at jeg har kysset deg.” – Knut Hamsun

Kyssing er ikke et moderne fenomen

Den første beskrivelsen vi kjenner av kyssing er i det indiske diktet Mahabharata, som ble skrevet for mer enn 3000 år siden.4 Antropologer mener at kysset er noe tillært hos mennesker, for i stammesamfunn og Øst-Asia har det vært lite utbredt. Romantiske kyss i det daglige var lenge kulturelt avgrenset til Europa før misjonærer reiste ut på 1800-tallet, og spredde tradisjonen i tillegg til religion. Kysset har gjennom tidene også symbolisert respekt. For å underkaste seg de vestasiatiske konger, kysset man støvet for deres føtter. I oldtiden var kysset en vennskapelig hilsen, som i keisertidens Roma.5

kyssedagen

Et kyss for enhver smak

Det finnes mange typer kyss, men noen er mer uskyldige enn andre. Hva kjennetegner de vanligste kyssene? Vi guider deg gjennom jungelen av kyss:

1. Lidenskapelige og hete kyss

Kyss som er gjerne er forbeholdt flørting og for par, kommer i mange varianter. Tungekysset er nok det heteste og mest typiske av disse, og navnet er beskrivende nok i seg selv. Kysset blir ofte romantisert på film – hvem husker vel ikke Kate Winslet og Leonardo Dicaprios kyss i Titanic?

2. Romantiske kyss

I denne kategorien finner vi flere romantiske gester, som et kyss på hånden. Dette var et ærbødighetstegn overfor kvinner i Europa på 1600-tallet, og skikken ses fortsatt i enkelte land. Eskimokysset er et kyss basert på en tradisjonell inuitt-hilsen, der man hilser ved å gni nesene mot hverandre. Opprinnelig er hilsenen rent formell, men det kan være en fin måte å komme nær partneren på gjennom berøring og lukt på en leken måte.

3. Vennskapelige og uskyldige kyss

Å kysse noen på kinnet når man møtes, er vanlig i mange land som Frankrike og Polen. Broderkysset var en type hilsen mellom statsmenn i tidligere sosialiststater, enten på kinnet eller munnen – som det kjente kysset mellom Leonid Bresjnev og Erich Honecker. Kyssing trenger ikke bare være mellom mennesker; pokalkysset, eller seierskysset, ses ofte blant sportsutøvere som mottar vinnertroféet etter en velfortjent seier.

Enten du foretrekker eskimokyss eller et nuss på kinnet, så er verdens kyssedag en flott anledning til å gi noen du er glad i et kyss – eller ti. EliteSingles ønsker deg en fin feiring!

Har du spørsmål? Kontakt oss på e-post: [email protected]

kilder:

1) Guinness rekordbok. Hentet fra guinnessworldrecords.com/world-records/1/longest-kiss
2) Schafer, J.R, 28.12.2012, Psycology Today. Hentet fra psychologytoday.com/blog/let-their-words-do-the-talking/201212/odd-facts-about-kissing
3) Kirshenbaum, S. (26.12.2012). Sealed with a kiss – and neuroscience. The Washington Post. Hentet fra washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/12 /23/AR2010122304771.html
4) NRK/NTB (14.02.2012). Valentinskyssets opphav er i nesen. nrk.no. Hentet fra nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.7995545
5) Store norske leksikon. Kyss. Hentet fra snl.no/kyss

Om artikkelforfatteren: Gunn Wålberg

Gunn Wålberg er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Gunn Wålberg