Manglende sexlyst – en livsstilsykdom!

lite sexlyst

I et sexfiksert samfunn som bugner over av seksuelle referanser kjenner mange på en følelse av utilstrekkelighet ved manglende sexlyst. Kvinner har «vondt i hodet» og menn har problemer med ereksjonen. Kostholdsrelaterte lidelser som hjerte- og karsykdommer får betegnelsen livsstilsykdommer fordi de er resultatet av en usunn livsstil. Den gode nyheten er at selv moderat vekttap virker positivt på problemet. Lavere fettprosent gir både mer lyst på sex hos kvinner, og sterkere ereksjon hos menn.

Forskning viser sammenheng mellom usunn livsstil og sexlyst

Professor i helsepsykologi Bente Træen ved Universitetet i Tromsø bekrefter at redusert seksuell tenning i mange tilfeller er livsstilsrelatert. Omvendt kan god helse på mange måte påvirke kjærlighetslivet positivt. At fett er farlig for vår allmenne helse fordi det fester seg på innsiden av åreveggene våre og dermed kan lede til alvorlige hjerte- og karsykdommer – såkalte livsstilsykdommer, er gammelt nytt.

At manglende sexlyst kan forstås på samme måte er nytt for mange, men viktig å forstå for å få bukt med det økende samlivsproblemet. Sex er for mange en veldig viktig kilde på bekreftelse av partnerens kjærlighet, og manglende sexlyst er et problem vi bør ta på alvor.

Mye fett = lite futt

På samme måte blir ikke kvinnekroppen like klar for sex hvis kolestrolverdiene hennes er for høye. 556 kvinner som deltok i en studie publisert i Journal of Sexual Medicine, var med på å kartlegge forholdet mellom fett og futt hos kvinner. På samme måte som fettet i blodårene stenger for blodtilførselen til penis hos menn, kan overvektige kvinner ha problemer med å bli seksuelt opphisset fordi fettet stenger for blodtilstrømningen til klitoris.

De overflødige fettstoffene i blodet virker i tillegg negativt på slimproduksjonen i skjeden hos kvinnene, noe som fører til at skjeden produserer mindre fuktighet. Som om ikke dette var nok, rapporterte kvinnene som deltok i undersøkelsen at de hadde svakere orgasmer i tillegg til manglende sexlyst. Her til lands er problemet med redusert seksuell lyst, orgasme og tørrhet i skjeden så utbredt at det blir sett på som et folkehelseproblem, sier Bente Træen.1

Les også: Sjekkliste for å finne ut om dere passer sammen

Stenger blodtilførselen til kjønnsorganene

På samme måte som fettet i blodårene stenger blodtilstrømningen til hjertet vårt, bremser fettet blodtilstrømningen til kjønnsorganene våre. Overvektige menn kan ha problemer med reisning fordi vevet i penis som skal fylles med blod ikke fylles som det skal. «I en tid da medikamenter er veldig populært, ser vi at vektreduksjon er et viktig ikke-farmasøytisk tiltak for å få bukt med manglende sexlyst», melder forskerne bak en undersøkelse som satte trettièn 60-år gamle menn med ereksjonsproblemer på lavkarbodiett.

De fikk bekreftet mistanken om sammenhengen mellom høyt fettinnhold og slapp penis. Mennene, som gikk ned mellom 5 % og 10 % i løpet av åtte uker, meldte om «vesentlig bedre ereksjonsevne og sexlyst» etter denne korte perioden.

Les også: Dette ser menn etter hos kvinner

Kaloriredusert diett mot manglende sexlyst

Det fins imidlertid gode nyheter. Et kosthold som inneholder mye proteiner, lite fett og få karbohydrater skal ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Journal of Sexual Medicine kvikke opp sexlivet, både for kvinner og menn.

Det er dokumentert at kalorireduserte dietter raskt normaliserer mange av de prosessene i kroppen som holder oss raske og vitale, og det samme gjelder for dem som sliter med manglende sexlyst. Et kosthold uten raske karbohydrater reduserer risikoen for manglende sexlyst på samme måte som den reduserer risikoen for de fleste andre livsstilsykdommer.

kilder:

1) http://www.dagensmedisin.no/artikler/2010/09/15/overraskende-lite-sexlyst-blant-yngre-kvinner/

2)Esposito K, Ciotola M, Maiorino MI, Giugliano F, Autorino R, De Sio M, Cozzolino D, Saccomanno F, and Giugliano D. Hyperlipidemia and sexual function in premenopausal women. J Sex Med 2009;6:1696–1703.
3) Wittert et al. Comparing Effects of a Low-energy Diet and a High-protein Low-fat Diet on Sexual and Endothelial Function, Urinary Tract Symptoms, and Inflammation in Obese Diabetic Men. The Journal of Sexual Medicine, 2011

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon