Sykelig sjalusi: Hva er for å gå for langt?

sykelig sjalusi

Er du vant til at din partner leser dine e-poster og SMS-er? Selv småsnakk med venninner kan fort bli en belastning for forholdet deres? Er det sunn sjalusi eller er han sykelig sjalu? Les hvilke tegn du må se opp for.

Sjalusi i forhold – er det en kjærlighetserklæring?

Hvem har vel ikke opplevd i et forhold at sjalusi har ført til en krangel? Om du viser en annen ekstra mye oppmerksomhet eller flørter med noen andre er det normalt at din partner reagerer med sjalusi. Man bør ikke glemme at i de fleste tilfeller kan sjalusi være et bevis på hvor viktig du er for din partner. Til et visst punkt kan sjalusi i forhold være sunt og føre partene tettere sammen. Men trår man over grensen til sykelig sjalusi kan det fort kvele et forhold.

Føler du deg overvåket?

En hyggelig samtale med en bekjent eller en god venninne blir misforstått av din partner. Du blir mistenkeliggjort og må ofte forklare deg? Ser han på dine venner som konkurrens og kan ikke nyte en kveld sammen med dem? Vil han tilbringe vær våkne time med deg og lager en stor scene hver gang du skal ut med venner eller foreta deg noe alene? Dette kan være et faretegn på at din partner har krysset grensen.

Er det sykelig sjalusi om han beskylder deg for utroskap?

Å stadig bli mistenkt av sin partner og mangel på tillit kan sette et forhold i fare. Føles forholdet som et fengsel? Blir du beskyldt for å ha være utro og du må stadig forklare deg for din partner? Da kan det være et tegn på sykelig sjalusi. Den grunnleggende tillitten som bør være i et forhold er ikke der lenger, og du ønsker deg vekk fra din partner.

Kontrollerende væremåte

Leser partneren din meldingene dine og e-postene dine? Ringer partneren deg for å sjekke hvor du er? Må han eller hun til enhver tid vite hvor du er og hva du foretar deg i løpet av dagen? Når du føler at partneren din kontrollerer deg, er det ikke lenger sunn sjalusi. Dette er faretegn på sykelig sjalusi.

Sjalusi i forhold – er det en kjærlighetserklæring?

Sett grenser!

Til syvende og sist må hver enkelt bestemme når grensen til sykelig sjalusi er nådd. Ikke alle synes det er like ille at partneren leser e-postene eller spør om hvem sitt telefonnummer som er på post-it lappen i vesken. Hvis du ikke føler deg vel med dette, bør du ta det opp med din partner. Det hjelper lite å beskylde hverandre for ting, løsningen finner man ved å snakke sammen og bli eninge om hva som er tillatt og ikke.

Kan terapi hjelpe for sykelig sjaulsi?

Sykelig sjalusi kan ha dyptliggende årsaker. I noen tilfeller kan det hjelpe med terapi for å komme til bunns i hva som er den egentlige årsaken til at en er sjalu. Det kan finnes mange grunner til sjalusi. Det kan bunne i angst for å miste en man elsker fordi man har opplevd et stort tap tidligere. Det kan også være at grunnen til sjalusi er dårlig selvtillit. Man er redd for at partneren skal finne noen som er bedre enn seg elv og gå fra en så fort han/hun har møtt noen som er bedre. Grunnen til sjalusi kan også være at man selv ikke er lykkelig i forholdet, og ønsker seg en annen partner. Bevisst eller ubevisst ser man etter en ny partner og tror at partneren gjør det samme.

Det eneste som kan hjelpe mot sykelig sjalusi er en åpen og ærlig samtale. Slik kan man lykkes med å hjelpe partneren å komme over denne sjalusien. Det er viktig at man forstår partnerens ståsted og hjelper personen å takle problemet.

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon