Relasjon: Fast forhold eller flyktig flørt?

relasjon

ELITESINGLES tror på ekte kjærlighet. Vi jobber med å legge forholdene til rette for at to personer kan finne hverandre og holde sammen livet ut. Samtidig setter dystre skilsmisse- og utroskapsstatistikker sitt preg på nordmenns holdninger til kjærlighetsforhold. Enkelte har mistet troen på at en langvarig relasjon mellom to mennesker fortsatt er mulig. Er det i det hele tatt naturlig for oss mennesker å leve i parforhold?

Relasjon da og nå

I følge Statistisk sentralbyrå var det i fjor 22.887 nyinngåtte ekteskap her til lands. Samtidig tok 9.556 par ut skilsmisse, og 10.824 par separerte seg1. Mens man i gamle dager giftet seg og holdt sammen av praktiske grunner, er det ikke bare opplevelsen av «den store kjærligheten» som er kriteriet for at to inngår – og blir værende i en fast relasjon i dag. I tillegg er noen såkalt polyamorøse, og mener at å strebe etter et monogamt forhold er direkte naturstridig.

Selvopptatt kjærlighet?

Det moderne kjærlighetsforholdet er ikke begrunnet i noe annet enn seg selv, sier modernitetsteoretikeren Anthony Giddens. «Se henne dypt i øynene, og fortell henne at du elsker deg», er en ironisk omskrivelse av en tradisjonell kjærlighetserklæring som beskriver trenden.

Når forholdet ikke lenger fører til at vi «får noe ut av det», pakker vi snippsekken og tar turen over til den andre siden, der gresset som kjent skal være grønnere. Det moderne «selvrealiseringskonseptet» putter stort press på samlivet, og favoriserer forhold hist og her som det passer en, kontra det gammeldagse monogamiet.

Det er mange som søker lykken utenfor sin faste relasjon. Spesielt er det misnøye i senga som gjør at menn er utro mot sine partnere. I tillegg er norske kvinner mer utro nå enn før, ettersom kvinner i økende grad greier å skille mellom følelser og sex, slik menn har vært kjent for å gjøre det. Og selv om ikke et sidesprang er en like vanlig grunn til at to parter velger å ta ut skilsmisse som det var tidligere, går mange fra hverandre med håp om å få et mer tilfredsstillende sexliv utenfor de trauste samlivsrammene.

Single minst fornøyde med sexlivet

Vi har nemlig en tendens til å tro at det er de som har vært i en fast relasjon over lengre tid som har det kjedeligste sexlivet. Ifølge professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen, er dette langt fra sannheten. Resultatene fra undersøkelsen som omhandlet nordmenns seksuelle tilfredsstillelse kom overraskende på mange; det er de single i blant oss som er minst fornøyde med sexlivet sitt. De som var i en fast relasjon var langt mer fornøyde; hele 79% av nordmenn under 40 år oppgav at de var fornøyde med sengekosen2.

I tillegg er det flere gode grunner til å holde seg til én partner. Vi har behov for å knytte oss til én person, det gir oss trygghet. Det er mye som taler for at vi har hatt dette behovet helt siden menneskets begynnelse, sier Thuen, og ber oss se dagens samlivsstatistikker i lys av en kultur som aksepterer utroskap og skillsmisser3, heller enn ved å betvile muligheten for at to kan realisere seg selv gjennom å ha et tilfredsstillende parforhold.

Er vi blitt for selvopptatte i vår tilnærming til kjærligheten? Hva tror du?

kilder:

1) Statistisk Sentralbyrå 2014, ssb.no/ekteskap/
2) Øvreberg, E. (2010) ”Universitetsutdannede er minst fornøyd med sexlivet” uit.no/ansatte/organisasjon/nyhetsartikkel?p_document_id=194404&p_dimension_id=88108&p_menu=28723&p_lang=2
3) forskning.no/artikler/2007/september/1190708959.56

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon