Hvordan gjøre det nye forholdet enklere for et skilsmissebarn?

skilsmissebarn med alenepappa

Det er ikke alltid så lett når man møter en partner som har barn fra før. Deres barn aksepterer deg ikke, og allerede på det første familietreffet dukker utfordringene opp. Les mer om hvordan man kan gjøre det enklere for skilsmissebarn å venne seg til det nye forholdet.

Et skilsmissebarn trenger tid

Hvor enkelt et skilsmissebarn tilpasser seg den nye kjæresten er individuelt og avhengig av blant annet alder, hvordan barnet opplevde skilsmissen og hvor gode foreldrene er til å forklare og sette barnet i fokus. Forholdet deres forandrer livene til alle i familien, spesielt et barn. Det er viktig å ikke tvinge barnet til noe, å bli kjent med pappas nye kjæreste må skje på barnas premisser.

Les mer om: Alenemor og singel – utfordringer og sjanser

Men det viktigste for å hjelpe et skilsmissebarn er å gi det tid til å venne seg til den nye situasjonen og bli kjent med den nye kjæresten. Barnet må få tid til å kjenne at forelderen fortsatt er der for dem. Vær tålmodig og lytt til barnet.

Hvorfor skilsmissebarn kan være skeptiske

Foreldrenes nye forhold kan være vanskelig for et skilsmissebarn. Kanskje har de tidligere opplevd konflikter og synes tiden med kun èn forelder er mer avslappende. Angst for hva som skjer videre grunnet tidligere erfaringer kan være en av årsakene til at skilsmissebarn kan være skeptiske til mammas eller pappas nye kjæreste. For å gjøre det enklere for barnet er det viktig å vise dem at man ikke tilfører turbulens til forholdet. Møt dem med forståelse og kjærlighet. Mange barn nekter å la seg like en ny partner.

Noen skilsmissebarn kan føle seg ansvarlig for eller synes synd på den forelder som sitter igjen alene og vil derfor ikke akseptere en ny kjæreste. Kanskje savner de at foreldrene ikke er sammen og tiden de alle brukte sammen og er redd for at den nye kjæresten skal ta mors eller fars plass. I tillegg er en ny kjæreste en bekreftelse på at mor og far har gått fra hverandre og ikke vil bli sammen igjen. Det er bare naturlig at barn reagerer på dette.

Andre skilsmissebarn kan være redd for å miste forelderen til den nye kjæresten. De kan føles seg mindre elsket eller klandre seg selv for at de ikke får tilbringe like mye tid som før sammen med forelderen. Det er viktig å passe på at du ikke tar for mye plass i mors eller fars liv, og å inkludere barnet i det dere foretar dere. Hva med en familieutflukt? En felles aktivitet med din nye familie kan styrke samholdet og vise barna at du tar dem seriøst.

Vær en venn

Den nye kjæresten til mamma eller pappa er nettopp dette. Mammas eller pappas kjæreste. De skal ikke erstatte barnas egne foreldre. Et skilsmissebarn har det ikke lett. Det er vanskelig nok å venne seg til at mamma og pappa ikke er sammen, å venne seg til en ny kjæreste er både skummelt og vanskelig for barnet. Det viktigste en kjæreste kan gjøre er å være en venn for barnet. Ikke prøv å danne en ny kjernefamilie. Om de har problemer kan du prøve å hjelpe eller å vise interesse for hobbyene deres. Det kan hjelpe å være med på fotballtreninger eller ridetimer! Kanskje dere kan styrke forholdet over en is?

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon