Om et hundeliv, et katteliv, og utsiktene for to menneskeliv

Hundliv och kattliv

Vi har hørt at hunden kommer når du roper på den, mens katten noterer seg beskjeden, og kommer når den syns det passer. Hunden er udiskriminerende hengivende til enhver som gir den oppmerksomhet, mens katten enten elsker deg, eller skyr deg som ..hunden? Psykologer har bevist hva vi spøkefullt har påstått lenge – at dyr faktisk likner på eierene sine. Folk lar seg sjarmere av et temperament som likner deres eget, ihvertfall når de velger seg hund, sier Gail Miller i American Kennel Club­­¹. Hvis vi virkelig likner på dyrene våre, hvilke utsikter har en katteelsker og en hundeelsker – sånt rent menneskelig kjemimessig?

Hunder, katter, og forhold

Helt siden den gang da vi var jegere og samlere har vi sett fordelene ved å ha husdyr. De eldste kjente skjelettrestene fra en hund i en menneskelig bosetning er trolig så mye som 31.700 år gamle². Forskere regner med at katter ble domestisert drøyt 6.000 år siden.

Selv om vi til å begynne med holdt dyrene på avstand av pragmatiske årsaker, har forholdet mellom mennesker, hunder og katter over tid blitt mer emosjonelt. I motsetning til tidligere folk holdt katter for å bli kvitt mus og hunder for å bli kvitt ubudne gjester, oppgir de fleste kjæledyreiere i dag at de har kjæledyr av sosiale grunner. Hunden blir i dag sett på som et familiemedlem og en venn, og kjennes av mange som menneskets beste.

Hundens og kattens forskjellige personlighet

Til tross for det store antallet hunder og katter som lever i norske husholdninger idag (ca 750. 000 katter³ og ca 400.000 hunder, er det noe uvanlig å ha både hund og katt i samme husholdning. Katter og hunder kommer nemlig sjeldent godt overens; det er ikke uten grunn at vi bruker uttrykket ”de krangler som hund og katt”. Naturligvis viser hunder og katter forskjellige artspesifikke atferdsmønstre, de har forskjellige fysiske og psykologiske behov og viser forskjellige personlighetstrekk.

Hunder blir sett på som mer samarbeidsvillige, energiske, snille og utadvendte sammenlignet med katter som blir sett på som mer blyge, humørsyke, avslappede, sjenerte og tilbaketrukne5.Videre assosierer vi ofte katter med en noe asosial og ensom tilværelse. De blir sett på som mindre tamme og mer maktsyke enn hundene, som er høyst domestiserte og trives i en underdanig forhold til sin herre.

Hunde- eller katteperson?

Nettopp fordi hunder og katter faktisk viser så forskjellige karaktertrekk, har forskjellig grad av tilknytning til mennesker og foretrekker forskjellig miljø, kommer det ikke som noen stor overraskelse at de fleste mennesker foretrekker enten hunder eller katter. Mange kjæledyreiere karakteriserer seg selv som enten «hundeperson» eller «katteperson».

Gosling, Sandy, og Potter (2010) konkludete i en studie at «hundepersoner» generelt scorer 15% mer på ekstroversjon, 13% mer på medmenneskelighet og 11% mer på planmessighet, i forhold til «kattepersoner» som scorer 12% høyere på nevrotisisme og 11% mer på åpenhet enn «hundepersone». I sum viser disse resultatene at hundepersoner og kattepersoner avviker betydelig fra hverandre i alle de fem personlighetsdimensjonene av the Big Five.

Hva er den beste matchen?

Så hva betyr dette for et forhold? I henhold til empirisk forskning som tilsier at likhet i personlighet mellom menneker er fordelsaktig for dem som ønsker seg et vellykket langsiktig forhold, kan man argumentere med at «hundepersonpar» og «kattepersonpar» er bedre matcher enn blanda «hundeperson»/«katteperson» par.

Nettredaksjonen, 2013-01-21
Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt: [email protected]

Kilder:

1) dinside.no/350859/hund-og-herre-er-like
2) msnbc.msn.com/id/27240370/#.UOaeVPdQB8E
3) tronderbladet.no/nyheter/article251651.ece
4) regjeringen.no/nb/dep/lmd/dok/regpubl/stmeld/20022003/stmeld-nr-12-2002-2003-/6/2/19.html?id=328458
5) Gosling, S., Sandy, C., and Potter, J. (2010) “Personalities of self-identified “dog people” and “cat people”. Anthrozoos: a multidisciplinary journal of the interactions of people & animals, Volume 23, Number 3, September 2010 , S. 213 – 222 (10).

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon