Ufrivillig barnløs og singel

singel kvinner drømmer om barn

Det kan være spesielt tøft å være singel når man ikke bare ønsker seg en kjæreste, men også vil få barn. Ifølge en ny undersøkelse er barneønsket stort blant EliteSingles’ brukere. Vi kaster lys på ulempene, men også fordelene med barnløshet og gir tips for å bli kjent med andre som også drømmer om å bli foreldre.

Mange som leter etter en kjæreste, ser samtidig etter en de kan få barn sammen med. Det er selvfølgelig ikke alle som vil ha barn, men mange single lengter etter å bli far eller mor. Også blant dem som har barn fra et tidligere forhold, er det en del som gjerne skulle fått et barn til, hvis de bare fant «den rette».

Undersøkelse bekrefter barneønske

EliteSingles har gjennomført en undersøkelse om barneønsket blant single nordmenn mellom 18 og 45 år. Den ble gjort på grunnlag av personlighetstesten som alle medlemmene tar når de registrerer seg på datingsiden. Et av spørsmålene handler om ønsket om å få eller adoptere barn med en fremtidig partner. Vi så på hvor mange som svarte «ja» på dette spørsmålet og sammenlignet brukernes bosted, for å finne ut hvor folk har et større barneønske enn andre steder.

barneønske i Norge

Stor by, stort barneønske

I gjennomsnitt vil nesten 1 av 2 (47 %) EliteSingles-medlemmer mellom 18 og 45 år ha barn, men her er det viktig å vite at 1 av 3 medlemmer har barn fra før. Et resultat av undersøkelsen er at vi ser lokale forskjeller mellom storbyene og mindre byer. Blant de fem byene hvor medlemmene ga uttrykk for å ha størst barneønske finner vi 4 av Norges største byer – kun Tromsø, som er på tredjeplass, har betydelig færre innbyggere.

Byene i enden av listen, dvs. der hvor innbyggerne har det minste ønsket for å få barn (sammenlignet med andre steder), er en del mindre enn de som er øverst i listen. Hva betyr dette? Er det bedre tilrettelagt å få barn i de større byene? Med tanke på barnehagedekning, boligpriser og tilgang til natur er dette nokså overraskende. Kanskje nettopp disse faktorene har ført til at mange storbyfolk ikke har fått barn til nå, og derfor lengter etter å bli foreldre.

Byene med største barneønske:

1. Oslo
2. Stavanger
3. Tromsø
4. Bergen
5. Trondheim

Byene med minst barneønske:

1. Tønsberg
2. Haugesund
3. Skien
4. Fredrikstad
5. Drammen

Vondt å være singel og barnløs

Når man er singel og ønsker seg barn, kan det hende man har det dobbelt vanskelig. Ikke bare er man mye alene og savner en kjæreste, men man savner også å ha barn. Noen trives godt med å være singel og savner egentlig ikke å ha en partner, men vil veldig gjerne få barn. I dette tilfellet merker man hva som er meningen med samliv og parforhold i biologisk forstand: For å få barn, trenger vi i det minste en sexpartner, og de fleste ønsker seg også en partner som vil oppdra barnet sammen med dem, og som de kan dele livet med som foreldre.

Er man singel er det derfor ikke lett å oppfylle barneønsket. Man kan selvfølgelig forsøke å bli gravid ved en one night stand, men for det første bør man ikke ha ubeskyttet sex med en man ikke kjenner godt, fordi man risikerer å smittes av en kjønnssykdom. For det andre er sjansene nokså små for at man blir gravid ved første forsøk. Det finnes en del medisinske metoder for å bli gravid på kunstig vis, men disse er dyre og må ofte gjennomføres i utlandet. Uansett ville man som kvinne da bli alenemor, og det kan være en stor påkjenning på mange måter. Og hva med menn som ønsker å bli fedre? For dem er det enda vanskeligere å bli pappa uten å være sammen med en som vil bli mamma.

barnelykkeNår man lengter etter noe man ikke kan få, virker det ofte som om man er omgitt av akkurat det og stadig blir påminnet at man ikke har det. Unge single opplever gjerne at «alle» rundt dem får barn, mens eldre kanskje misunner vennene som blir besteforeldre – for eldre single som skulle ønske de hadde hatt barn er det spesielt bittert, siden tiden for å få barn er over etter en viss alder.

I tillegg er det mye fokus på alt som har med barn å gjøre i media: Utallige blogger og nettsider omtaler og dokumenterer graviditet, fødsel, amming osv. Mange nybakte foreldre legger regelmessig ut bilder av de søte småtassene, noe som kan være veldig irriterende for dem som er ufrivillig barnløse.

Fordelene med barnløshet

Det er imidlertid ikke bare positivt å ha barn. Hvis man ikke kan få barn, eller ikke finner den riktige partneren, bør man tenke på om ønsket om barn virkelig er et genuint og eget ønske. Er det kanskje noe man ønsker seg nettopp fordi «alle» vil det, og samfunnet forventer at man også vil ha barn?

Det finnes jo tross alt en god del mennesker som bevisst bestemmer seg for ikke å få barn. Og i de siste årene har også vært snakk om mødre som faktisk angrer på at de fikk barn, enda de elsker barna sine.1 Å ha barn betyr at man i mange år har svært lite tid for seg selv og bærer stort ansvar. Barnløse er mye friere, og slipper mye bry og bekymringer.

Uten barn har man tid til å konsentrere seg om seg selv, takket være tid og penger man ikke behøver å dele med noen. Man er uavhengig og kan skaffe seg et flott hjem, reise verden rundt, flytte til utlandet eller til en annen by om man har lyst til det. Dessuten kan barnløse fokusere mye mer på karrieren enn foreldre. Til tross for svært gode betingelser i Norge, så finnes det likevel yrker som krever at man jobber mer enn det er mulig med småbarn i huset. I tillegg har man gjerne overskudd til å hjelpe andre, enten det er som frivillig i en organisasjon, eller innen familien.

Finn en partner for å få barn sammen!

Som nevnt lenger oppe, så vil halvparten av medlemmene hos EliteSingles få barn med en fremtidig partner. Antallet er noe høyere i storbyene, og det er naturligvis også der det vi har flest medlemmer. Sjansene for å treffe en annen singel som ønsker seg både en kjæreste og barn er dermed ganske store. Så hvorfor ikke prøve å lykkelig familiebli kjent med en av dem? Hvis du er eldre og tror at toget har gått for å få barn selv, så kan du likevel finne en kjæreste hos oss, og kanskje han eller hun har barn fra før. Tallene viser at en tredjedel av medlemmene har barn, og at det er stor aksept på plattformen for å date noen som har barn fra før. Meld deg på hos EliteSingles i dag og finn kjærligheten – da er ikke veien lang til å finne barnelykken også!

kilder:

1 Orna Donath:«Regretting motherhood: A Sociopolitical Analysis» http://www.jstor.org/stable/10.1086/678145?seq=1#page_scan_tab_contents

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser