Ny kjæreste etter et brudd? Tips til en vellykket nystart

kvinne åpen for ny kjæreste

Etter samlivsbrudd føles det ofte umulig å se for seg å innlede et nytt forhold, og det er både sunt og lurt å ta den tiden man trenger for å bli klar for en ny partner. Det gjelder å bearbeide sorgen og så legge fortiden bak seg. En del av prosessen kan også være å forholde seg til eks-partneren, spesielt med felles barn, eller å akseptere at eksen har funnet en ny kjæreste etter bruddet.

Er du klar for et nytt forhold?

Rett etter et brudd tenker man nok neppe på å få seg en ny kjæreste, men noen mennesker har en tendens til å kaste seg inn i et nytt forhold kort etter et samlivsbrudd. Men det er viktig å ta seg tid til å komme over eksen og forholdet som var – det er en prosess å bli ferdig med den smertefulle erfaringen, og kjærlighetssorg er en viktig del av den. Er man ikke klar for et nytt forhold i en stund etter bruddet, er det ingen ting å bekymre seg over. Tiden leger alle sår, men man må være tålmodig.

Lær av dårlige erfaringer

Det lønner seg å bearbeide sorgen, og utrede hva som gikk galt med eks-partneren. Slik kan man unngå å gjenta egne feil, og man blir mer bevisst på hva man setter pris på, og hva man ikke ville akseptere hos en fremtidig partner. Hvis man derimot fortrenger vonde erfaringer, er faren stor for at man forblir såret og redd for å innlede et forhold igjen. Det kan også hende at man ubevisst velger en partner man ikke har godt av og dermed går fra det ene dårlige forholdet til det andre.

Legg fortiden (og eksen) bak deg

Selvfølgelig er livserfaringen din en del av deg, men ikke la den kaste skygger over fremtiden med en ny kjæreste! Særlig når man begynner et nytt forhold i voksen alder, har begge partene med seg en del «baggasje»: Mange har gått igjennom skilsmisse, har blitt enke/enkemann eller de har vært single over lengre tid. Enkelte som har opplevd mye vondt gir opp kjærligheten, men de fleste drømmer fremdeles om å finne en partner de kan dele resten av livet og ha det godt sammen med.

Har du fått deg en ny kjæreste, bør du derfor passe på å ikke belaste forholdet for mye med fortiden. Det nye forholdet skal jo være fremtiden! I en tillitsfull relasjon skal man selvsagt kunne dele bekymringer med partneren. Og hvis du forteller den nye kjæresten om vonde erfaringer, vil han eller hun bedre forstå hvorfor du er spesielt følsom når det kommer til visse situasjoner osv. Prøv likevel ikke å snakke om eksen for mye, og unnlat å sammenligne de to. Den nye partneren din kan føle seg misbrukt som terapeut og ikke verdsatt for den han/hun er.

Nytt forhold når man har barn

Det er langt vanskeligere å komme over eksen når man har felles barn. I de fleste tilfellene er det umulig å bryte kontakten; man må tvert imot opprettholde god og ansvarsfull kontakt med barnas far eller mor. Dessuten lurer mange single foreldre på hvordan barna deres kommer til å reagere når de blir kjent med den nye kjæresten. Når skal man introdusere dem til hverandre? Og hva om barna ikke aksepterer den nye partneren? Alt dette er bekymringer man bør ta alvorlig, men til ethvert problem finnes det en løsning. Med respekt overfor både eksen, den nye partneren og barna, vil man med tiden sikkert finne et godt forlik.

Når eksen har fått seg ny kjæreste rett etter samlivsbrudd

trist kvinneDet kan være fryktelig vondt å få med seg at ekspartneren innleder et nytt forhold, mens man selv ikke har kommet over bruddet enda. Trøster han eller hun seg bare med et overfladisk forhold? Eller var ikke det vi hadde så spesielt som jeg trodde?

Mange kaster seg på et nytt forhold fordi de ikke tåler å føle smerten over bruddet. De orker ikke å tenke på hva som har gått galt, og foretrekker å fortrenge sorgen. Enkelte klarer ikke å være alene, særlig hvis deres sosiale nettverk var i hovedsak blitt etablert av partneren. Enkelte starter et nytt forhold med det samme fordi de trenger bekreftelse, og tolker en ny partner som et bevis på at de fremdelses er attraktive.

Etter et brudd er det viktig å huske på at alle mennesker er forkjellige og alle takler kriser på en annen måte. Mens du kanskje har behov for å trekke deg tilbake og sørge, kan eksens naturlige «bearbeidelse» være å inngå et nytt forhold. Også et nytt forhold er en reaksjon på bruddet: eksen finner trøst og bekreftelse. Det er ikke slik at du bare blir byttet ut med en annen. En ny kjæreste må derfor ikke bety at du og forholdet dere hadde ikke betydde mye for eks-kjæresten din.

Det er vanlig å savne eksen, når man har tilbrakt en del av livet sammen. Enkelte drømmer om å bli sammen igjen, eller i det minste forbli venner, men ofte er dette et lite hensiktsmessig håp. Med mindre felles barn gjør det nødvendig å ha kontakt, bør man forsøke å gå hver sin vei. Se fremover, så vil også du med tiden bli klar for ett nytt forhold med en ny kjæreste!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser