Hvordan håndtere et knust hjerte?

kvinne

Spørsmålet “hvordan skal jeg håndtere et knust hjerte” har opprettholdt mange typer næringer gjennom tidene- fra heksedoktorer til psykoterapi, vinhandlere til selvhjelp ‘guruer’. Ingen ønsker å gå igjennom den smerten man føler ved et forholdsbrudd, man vil gjerne ‘bedøve’ smerten og glemme det så fort som mulig.

Men hva om det var noe man kunne ta med seg videre gjennom å oppleve smerten ved et brudd? Noe som man ikke får om man unngår den?

Kan man i det heletatt vite hva glede er uten å noensinne ha opplevd smerte? Lykke uten tristhet og kjærlighet uten et knust hjerte?

Hilda Burke, en psykoterapeut basert i London tror ikke det. Hun har jobbet i fire år med en rekke ulike problemer med sine klienter: Sorg, infertilitet, avhenginghet, misbruk og vold, og depresjon.

Ulike strategier

Folk bruker mange forskjellige strategier etter et forholdsbrudd – noen forsøker å bedøve smerten gjennom å drikke/ruse seg, glemme det gjennom å innlede noe med en ny elsker, eller de fornekter at eksen virkelig betydde noe for dem, hvor man da håper at man kan overbevise seg selv om at man egentlig aldri elsket personen. Sistnevnte er nok den mest ineffektive tilnærmelsen og den mest skadelige, siden hjertet kun ‘føler’ og kan ikke forstå ordene vi forsøker å lure oss selv med.

Du er nødt til å føle smerte før du kan gå videre

Så er det da ikke noe håp for en med kjærlighetssorg? Det er kanskje en klisjé men tiden leger de fleste sår. Å la det gå litt tid, noen uker, måneder gjør så smerten blir litt mindre, men man får også tid til å sørge. “Jeg har jobbet med mange klienter som har leget sine knuste hjerter. Mange forsøker å distrahere seg selv, men jeg har vært vitne til gang på gang at om vi virkelig vil bli ferdig med kjærlighetssorgen (eller en hvilken som helst annen type sorg) er vi først nødt til å tillate oss selv å føle. Det vil kanskje virke enklere å distrahere seg selv fra smerten men ved å håndtere det på den måten er man ikke ærlig med seg selv. Det første steget for å kunne heles er å virkelig forholde seg til smerten, å se den, å erkjenne hva man har mistet. Bare ved å gjøre det kan man håpe å kunne gå videre med livet.” – sier Hilda Burke.

Hvordan håndtere et knust hjerte: det viktigste er å lære

Om man ikke lærer, bringer man bare sitt knuste hjerte videre som ‘ekstra baggasje’ til sitt neste forhold. Det er grunnen til at mange av oss føler at vi konstant gjentar de samme feilene i nye forhold. Partneren er ny, men det samme skjer om og om igjen. Men for å lære og vokse på forholdene man har (og påfølgende kjærlighetssorg når de ender), så må man forstå hva som var bra og hva som var dårlig, for å kunne nærme seg et punkt hvor man kan skape et langvarig forhold hvor man kan vokse og føle seg ivaretatt.

Registrer deg gratis nå

Om du skulle ha spørsmål, kan du legge igjen en kommentar under.

Om artikkelforfatteren: ELITESINGLES’ nettredaksjon

Vår nettredaksjon består av engasjerte skribenter som gir deg gode råd og siste nytt innen partnersøk, forhold og kjærlighetens psykologi.

Les flere artikler skrevet av ELITESINGLES’ nettredaksjon