Interiørtips for single med små leiligheter

singel bor alene

De fleste single bor for seg selv, og som aleneboende har man ofte lite plass. Vil du likevel ha en stilig og «voksen» leilighet, som ikke ser ut som en studenthybel? Da bør du la deg inspirere av våre fem interiør tips! Slik får du det hyggelig for deg selv, og vil dessuten med glede invitere gjester eller en date hjem.

1 Mye lys

En lysfylt leilighet virker automatisk større og luftigere. Pass på at ikke tunge gardiner eller svære stueplanter tar for mye lys fra vinduene og velg lyse farger på både vegger og møbler. Du kan heller legge til små fargerike eller svarte aksenter i form av tilbehør. En enkel mørkere vegg kan dessuten skape en følelse av dybde i rommet og gjøre at resten av det lyse interiøret kommer enda mer frem. Dessuten anbefales det å sette opp speil, siden de reflekterer lyset fra sol og lamper og gjør at rommet virker lysere.

2 Funksjonelle møbler

Når man har begrenset plass, kan man selvfølgelig ikke ha alle slags møbler man kanskje gjerne skulle hatt: Et stort spisebord til å spise middag med gjester, et skrivebord, en stor seng og en bred sofa – alt sammen får man neppe plass til.

Løsningen er møbler som kan forstørres ved behov, og som blir mindre igjen når du ikke trenger dem. Bord med klaffer er et godt eksempel: De kan brukes som lite spise- og skrivebord i hverdagen, og når du har selvskap får du plutselig plass til mange flere. En sovesofa kan også være praktisk hvis du ikke får plass til både seng og sofa.

3 Utnytt takhøyden

Du har kanskje ikke så mange kvadratmeter, men ikke glem at en leilighet også kan måles i kubikkmeter, det vil si at du også bør tenke oppover og utnytte plassen du har langs veggene. Skap som går helt opp til taket vil romme alt av ting du ikke kan kvitte deg med, og hvis du ikke har råd til å få spesiallagete skap, kan også esker oppå skapet gjøre susen.

Også plassen langs veggene over møblene bør benyttes. For eksempel kan du henge opp bokhyller eller kjøkkenskap over sofaen eller sengen, slik at du får ekstra plass til bøker eller klær.

4 Lag flere rom i ett

Særlig når man bare har ett rom kan det være irriterende å ha så lite plass. Vanligvis er jo leiligheter delt opp etter aktiviteter, for eksempel lager man mat på kjøkkenet, sover på soverommet og slapper av i stuen. I en ettromsleilighet er man nødt til å forene alle slags aktiviteter på et eneste rom, noe som ofte oppleves som slitsomt.

Har man ikke mulighet til å flytte, kan man i alle fall bruke et par triks til å separere de ulike områdene i rommet. For eksempel kan en bokhylle fungere som romdeler som skjuler sengen, eller man kan bygge en hems, slik at man faktisk får et slags separert soverom.

5 Kvitt deg med ting

kvitt deg med tingNår du har lite plass, bør du tenke deg om hva du vil fylle plassen med. Skal den være stappet full med all slags ting og tang; et lager for alt du kanskje kan få bruk for en dag? Eller skal det være et rom der du har plass til å faktisk leve et aktivt liv, enten ved å invitere gjester eller å slappe av og «breie deg ut» når du er alene?

En rekke gjenstander er det selvfølgelig ikke til å unngå å ha i leiligheten (som for eksempel støvsuger, de viktigste møblene, klær osv.), men når det kommer til ting du ikke bruker regelmessig, lønner det seg å revurdere om de skal ta plass i den lille leiligheten din.

Det kan dessuten også føles lettende og rensende for sjelen å kvitte seg med overflødig nips, eller å kaste ting som vekker minner om en tid som for lengst er over. For eksempel kan det hende man stadig blir minnet om eks-kjæresten fordi man har bilder eller andre minner i leiligheten. Selvfølgelig kan gamle ting ha en høy emosjonell verdi, og tilbehør kan gjøre en leilighet koselig. Men når du har lite plass, virker det under å ha mindre ting stående rundt omkring.

Gå regelmessig igjennom skapene dine og sorter ut klær, sengetøy, bøker, service og kjøkkenredskaper du ikke har brukt på lenge. De er bare unødvendig ballast som du sannsynligvis ikke kommer til å savne. Det meste kan gis bort til folk som blir glad for det du ikke trenger.

Når du rydder opp i tingene dine, sorterer du på en måte fortiden din og skaper rom for noe nytt. Det blir ikke bare luftig og rent i rommet, men også følelsesmessig kan det hende du føler deg mer klar for å se fremover. Slik drar du dobbelt nytte av å gjøre det fint i hjemmet ditt: Du blir mer åpen for å treffe nye mennesker, og gjør det skikkelig fint i leiligheten din.

Da er alt klart for en hjemmedate, når du har blitt kjent med noen du liker – og som kanskje vil føre til at du snart ikke er singel lenger. Før du vet ord av det, er kanskje tiden som aleneboende over og du har fått deg en kjæreste som også blir din samboer!

Om artikkelforfatteren: Elisa Kaiser

Elisa Kaiser er ansvarlig for EliteSingles.no

Les flere artikler skrevet av Elisa Kaiser